Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Jonge automobilisten kunnen moeilijk een auto verzekeren

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

autoverzekering - jongeren.jpgVerzekeraars zijn niet dol op jonge automobilisten. Gemiddeld maken ze meer brokken. Niet alleen door onervarenheid, maar ook door roekeloosheid. Dat weten verzekeraars ook. Zijn er grote verschillen tussen verzekeraars in acceptatiebeleid voor jongeren en de premies? Poliswijzer.nl zocht het uit.

Niet altijd welkom vanaf 18 jaar

Poliswijzer.nl onderzocht hoe verzekeraars staan tegenover jonge bestuurders. Sommigen weren jongeren tot een bepaalde leeftijd. Anderen weigeren jonge bestuurders niet, maar proberen ze af te schrikken met een torenhoge premie. Uit ons onderzoek blijkt dat één verzekeraar zelfs meer dan € 400 per maand in rekening brengt voor een WA autoverzekering. Dan kun je beter gewoon een leeftijdsgrens hanteren!

Bij de meeste verzekeraars kun je een autoverzekering afsluiten vanaf 18 jaar. Bij sommige verzekeraars zelfs al vanaf 17 jaar. Van de 44 onderzochte verzekeraars hebben wij bij 10 verzekeraars géén premie kunnen berekenen voor een 18 jarige automobilist. Om de doodeenvoudige reden dat ze geen jongeren accepteren. Veel verzekeraars houden een toetredingsgrens aan van 25 jaar, maar ze zijn er ook met als minimale leeftijd 22, 24 en 31 jaar. 

Insteek van het onderzoek

Wij waren benieuwd naar het acceptatiebeleid van de verzekeraars als het om jonge automobilisten gaat. En welke premie rekenen de verzekeraars die jongeren wel accepteren? Voor ons onderzoek zijn wij uitgegaan van de volgende gegevens:

 • VW Golf van 13 jaar oud
 • Dekking: WA
 • Schadevrije jaren: nul
 • Aantal kilometers per jaar tot 20.000
 • Automobilist woont in Gelderland

Bij welke verzekeraars kunnen jongeren niet terecht?

Voor het onderzoek zijn wij uiteraard uitgegaan van onze vergelijkingstool op Poliswijzer.nl. Om te voorkomen dat er getwijfeld wordt over de correctheid van de resultaten, hebben wij ook de websites van de verzekeraars zelf geraadpleegd. Bij onderstaande tien verzekeraars kunnen jongeren van 18 jaar niet terecht. Zij hanteren een minimumleeftijd van 22 jaar tot 31 jaar. Bij de overige verzekeraars zijn wij bij de premieberekening niet vastgelopen in het aanvraagtraject.

 • Aegon (31 jaar - Tussen 18 en 30 jaar wel mogelijk via de intermediair)
 • Allsecur (24 jaar als verzekerde nul schadevrije jaren heeft)
 • Kroodle (31 jaar)
 • Myjini.nl (24 jaar als verzekerde nul schadevrije jaren heeft)
 • National Academic (23 jaar)
 • Nowgo (25 jaar)
 • Promovendum (22 jaar)
 • Proteq (25 jaar)
 • Reaal (25 jaar)
 • Zelf.nl (25 jaar)

Let op het premiebedrag

Voor een 18 jarige brengt één verzekeraar een premie in rekening van € 73,90 per maand (PMA autoverzekering). De duurste verzekeraar zit volgens hun eigen website op maar liefst op € 424,56 per maand. Volgens de verzekeraar klopt deze premie niet. De berekeningstool zou aan moeten geven dat het verzekeren van een autoverzekering voor een 18-jarige niet mogelijk is bij deze verzekeraar.

De WA autoverzekering is bij alle verzekeraars op hoofdlijnen gelijk, maar dat geldt niet voor de premie. De grote verschillen zijn mogelijk deels te herleiden naar kosten en de risico-inschattng van de verzekeraar. Ook kunnen de verzekeraars de premie gebruiken als marketinginstrument. Door een hoge premie voor jongeren leg je de focus op de oudere verzekeringsnemers. 

Vergelijken loont!

Verzekeraars brengen voor hetzelfde risico dus sterk uiteenlopende premies in rekening. Dat betekent dat het zeer de moeite loont om te vergelijken. Staar je niet blind op een bepaalde verzekeraar (omdat je ouders daar bijvoorbeeld verzekerd zijn) maar kijk altijd wat voor jou de beste verzekering is. 
 

Update 23/8 - De premie van de duurste verzekeraar (€ 424,56 per maand) blijkt niet te kloppen. Op verzoek van de betreffende verzekeraar hebben wij de naam van de verzekeraar verwijderd uit het bericht. Doordat de premie dermate hoog is wordt de verzekeraar onterecht neergezet als een dure verzekeraar, terwijl de hoge premie voortkomt uit een foutje in hun berekeningstool. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 22 januari 2020

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie