Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Verzekeraars zien een dalende schadelast; toch betalen we meer voor de autoverzekering

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

De schadelast voor autoverzekeraars was in 2020 en in het eerste kwartaal van 2021 flink lager door het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Toch is het effect niet merkbaar in de autopremie. De premies zijn gemiddeld zelfs hoger geworden ondanks de lagere schadelasten. Het Verbond van Verzekeraars heeft de Consumentenbond gewezen op fouten in het onderzoek en de foute conclusies die zijn getrokken.*

schadelast
 
Verzekeraars kunnen hun hoofd alleen boven water houden als ze met de ontvangen premies de kosten en schadelasten kunnen betalen. Daarnaast is het opbouwen van reserves verplicht. In slechtere tijden moeten ze niet failliet gaan als er meer claims komen dan gebruikelijk. 

Wat was de conclusie van de Consumentenbond?

Volgens het CBS reden Nederlanders in 2020 in het binnen- en buitenland ongeveer 126,7 miljard kilometer in motorrijtuigen. Dat klinkt erg veel, maar niet als je het vergelijkt met een ‘niet-coronajaar’. In 2019 hebben we nog 151,8 miljard kilometer gereden. Een daling van ruim 16% dus. Volgens de Consumentenbond is de schadelast die autoverzekeraars betaalden in 2020 gezakt met 7% en in 2021 zelfs met 17%. De premie-inkomsten stegen juist met 17%. De verhoudingen zijn dus scheef. Verzekeraars hebben 17% meer geïncasseerd en juist veel minder uitgekeerd is de conclusie van de Consumentenbond.

Klopt deze conclusie?

Het Verbond van Verzekeraars heeft een reactie gepubliceerd op de conclusies van de Consumentenbond. Volgens het Verbond is het trekken van conclusies op basis van het eerste kwartaal van 2021 niet juist. Verzekeraars houden rekening met tegenvallers in de loop van het jaar. In de resterende maanden kunnen de schadelasten sterk stijgen door bijvoorbeeld de watersnood in Limburg. Of in 2021 krijgen we nog te maken met stormschades en hagelbuien met hagelstenen als tennisballen. Een conclusie kan pas worden getrokken zodra de schades over een jaar verrekend zijn.

De premies zijn jarenlang te laag geweest ten opzichte van de kosten en de schadelast. Verzekeraars moeten nu weer reserves opbouwen om de tekorten van vroeger te compenseren. Over de te lage autopremie schreef de Consumentenbond al in 2016. Zodra de reserves weer op orde zijn, moet er weer ruimte komen voor lagere premies.

In Nieuw-Zeeland kregen verzekerden veel geld terug

Zodra verzekeraars te weinig incasseren, verhogen ze de premies. Logisch dat we meer moeten betalen als de schadelasten stijgen. Nu de schadelasten dalen zien we dit op langere termijn ook graag terug in een lagere premie. In het buitenland zien we voorbeelden van verzekeraars die premies terugstorten door de lagere schadelasten vanwege corona. In 2020 gebeurde dit bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Groot-Brittannië. In Nieuw-Zeeland ging het in 2020 maar liefst om 42% van de betaalde premie in de maanden april en mei. 

zorgverzekering-op-maat-besparing.png

Maak jezelf geen kind van de rekening

Dat veel verzekeraars een hoge premie rekenen kun je niet veranderen. Je kunt jouw verzekeraar niet onder druk zetten om een lagere premie af te dwingen. Je kunt natuurlijk wel gebruikmaken van de grote prijsverschillen tussen autoverzekeringen. Er is vast wel een autoverzekering die tientallen euro’s per jaar of zelfs per maand goedkoper is dan je huidige autoverzekering. Leg je financiële lot dus niet in handen van een verzekeraar, maar pak zelf het initiatief en kijk wat er verder te koop is.

 *Update 16-8-2021: Het Verbond van Verzekeraars heeft ons een mail gestuurd waarin ze wezen op een reactie die ze op hun eigen website hebben geplaatst. Om die reden heeft Poliswijzer.nl de tekst aangepast.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 24 augustus 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie