Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Limburg is de duurste provincie voor autoverzekering

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

welke-provincie-heeft-de-goedkoopste-autoverzekering-groot.jpg

De premie voor de autoverzekering is afhankelijk van het risico. Hierdoor betaalt een inwoner van Amsterdam meer dan een automobilist in kleine plaatsen in de provincies Groningen en Zeeland. Als we de grote steden nu buiten beschouwing laten, waar betaal je dan het meest voor de autoverzekering? Een verrassende uitkomst…..Limburg is de “minst goedkope” provincie.

Een autoverzekering sluit je niet bij een willekeurige verzekeraar af. Daar verschillen de premies namelijk veel te sterk voor. Bij de duurste verzekeraar kun je het veelvoudige betalen in vergelijking met de goedkoopste. Dat je fors betaalt als inwoner van een grote stad is inmiddels wel duidelijk. Wij waren benieuwd naar de hoogte van de premie per provincie, waarbij de grote plaatsen niet gerekend worden.

Wat hebben we onderzocht?

Om te kunnen vergelijken zijn wij voor de berekening uitgegaan van de volgende voorbeeldpersoon:

Onderzoeksgegevens-groot.jpg

Voor de steekproef zijn twee willekeurige plaatsen per provincie gekozen. Vervolgens hebben wij op Poliswijzer.nl berekend wat de vijf goedkoopste autoverzekeringen kosten. Hier hebben wij het gemiddelde van berekend over beide woonplaatsen. Dit resulteert in één premie per provincie. De volgende stap is het vergelijken van de provincies. De hoge premies die gerekend worden voor de grote steden zijn hierdoor buiten beschouwing gebleven.

Wat zijn de resultaten?

De goedkoopste provincies zijn Groningen en Drenthe. In Groningen komt de gemiddelde premie in het onderzoek uit op € 30,04 per maand. In Drenthe een fractie hoger op € 30,98 per maand. De twijfelachtige eer van de duurste provincie gaat naar Limburg met een gemiddelde premie van € 43,44 per maand.

de-goedkoopste-autoverzekeringen-top-3-provincies-groot.jpg

Wat verder opvalt:

Noord-Holland komt lager uit dan verwacht (€37,50), terwijl Amsterdam op € 46,59 uit komt

  • Inwoners van Flevoland zijn relatief duur uit met een gemiddelde van € 38,31
  • De duurste autoverzekering kost 44% meer in vergelijking met de goedkoopste

Welke conclusie kun je hieruit trekken?

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor Limburg in deze steekproef slechter uitkomt. Voor de gemiddelde premie wordt er uitgegaan van de gemiddelde van de vijf goedkoopste autoverzekeringen. Een reden kan zijn dat de goedkopere verzekeraars geen lage premies hanteren voor Limburg. Ook kan het veroorzaakt worden door in verhouding veel criminaliteit in Limburg. Zie ook onderstaande misdaadmeter van het Algemeen Dagblad.

De premies kunnen anders uitpakken bij het selecteren van andere woonplaatsen in de provincies. De premies zijn dus gebaseerd op een steekproef waarbij er willekeurige plaatsen met maximaal 30.000 inwoners geselecteerd zijn.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 12 september 2017

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 300
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie