Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Nieuwe regels schadevrije jaren een verbetering?

door Tony Duchenne Leestijd: 3 minuten

Het moet duidelijker worden hoe autoverzekeraars omgaan met schadevrije jaren en de no-claim korting. Daarom moeten verzekeraars vanaf 2016 de schadevrije jaren op uniforme wijze vaststellen en met dezelfde schadevrije jaren tabel werken. Hoeveel schadevrije jaren je terugvalt als je een schade aan de eigen auto claimt, verschilt nu nog per verzekeraar. Bij het overstappen naar een andere verzekeraar kun je daardoor voor verrassingen komen te staan. Zijn de nieuwe regels een verbetering?

Wat houden de nieuwe regels in?

Vanaf 1 januari 2016 hanteren alle autoverzekeraars voor elke particuliere verzekerde dezelfde schadevrije jaren tabel. Daardoor is de willekeur verdwenen bij de berekening. Je valt bij een schuldschade altijd 5 schadevrije jaren terug. Dit lijkt een verbetering, maar valt in de praktijk toch tegen.

Elke verzekeraar mag namelijk nog steeds zelf bepalen hoeveel no-claimkorting hij geeft per aantal schadevrije jaren. Je kunt dus bij verzekeraar X na één schade nog steeds bijvoorbeeld 70 procent no-claimkorting krijgen, maar als je overstapt naar een andere verzekeraar voor hetzelfde aantal schadevrije jaren nog maar 60 procent. De schadevrije jaren en de korting lopen vrijwel nooit gelijk.

Nieuwe regels nadelig voor beginnende én ervaren bestuurders

Bij bijna elke verzekeraar komt een beginnende bestuurder met 0 schadevrije jaren binnen op trede 6 van de bonus-malus ladder. De korting die bij deze trede hoort, verschilt van 40 tot 60%. Krijgt deze bestuurder een schade, dan valt hij in de nieuwe regels 5 zuivere schadevrije jaren terug. Bij de meeste verzekeraars betekent dit ook dat hij 5 bonusmalus treden terugvalt en op trede 1 terechtkomt. Maar er zijn ook verzekeraars die je naar trede 2 of 3 laten zakken. De korting die de beginnend bestuurder overhoudt, verschilt van 0 tot 20 procent. Bij een verzekeraar betaal je in dit geval zelfs 40 procent toeslag op de premie. Een schuldschade kan voor een beginnend bestuurder in de nieuwe situatie dus grote gevolgen hebben voor de premie.

Daar komt nog eens bij dat een beginnend bestuurder na één schuldschade al 5 negatieve schadevrije jaren heeft. Met zoveel negatieve schadevrije jaren is overstappen van verzekeraar nauwelijks nog mogelijk, zo blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl

Ook ervaren automobilisten gedupeerd

Voor ervaren automobilisten met 20 of meer schadevrije jaren heeft de nieuwe situatie ook grote gevolgen. U valt vanaf 15 zuivere schadevrije jaren namelijk altijd terug naar 10 zuivere schadevrije jaren. Het maakt daarbij niet uit of u 15, 20 of misschien wel 30 schadevrije jaren had. Omdat enkele autoverzekeraars ook in de nieuwe situatie nog bonus-malus ladders hanteren die doorlopen tot 30 of meer treden en de korting bij de laatste 5 tot 7 treden gelijk blijft, merkt u bij een schade geen terugval in premie. Op het moment dat u overstapt naar een andere verzekeraar met een kortere bonus-malus ladder, kan dit echter er ineens toe leiden dat u fors meer moet betalen.

Tip! Neem elk jaar je autoverzekering onder de loep

Hoeveel procent korting je ook krijgt, het blijft vooral belangrijk op zoek te gaan naar een autoverzekering die past bij jouw auto en jouw wensen en die daarbij de laagste premie vraagt. Omdat de kortingen flink verschillen per aantal schadevrije jaren, is het dus ook verstandig om elk jaar even opnieuw te checken of u nog de verzekering heeft die voor u de beste en voordeligste keuze is.(bron: Kassa)

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 28 februari 2020

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur (zorg)verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 300
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie