Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Betaal je niet blauw aan premie

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Alleen al in 2016 is de autopremie tot 20% verhoogd. Ook in 2017 zijn de premies fors gestegen. Komt er een keer een einde aan de prijsstijgingen en waar wordt het eigenlijk door veroorzaakt? Nog belangrijker is de vraag: wat kun je eraan doen?

ontploffen-de-premies-voor-de-autoverzekering-groot.png

Waardoor stijgen de premies van de autoverzekering?

Tegenwoordig blijft het bij een bumperschade niet meer beperkt tot het vervangen van de bumper. Ook de techniek verstopt achter de bumper kan beschadigd raken. De moderne auto’s bevatten veel elektronica. Bij het beschadigd raken van een auto moeten de technische snufjes vaak ook vervangen worden. In een ver verleden werd een zijspiegel voor een paar tientjes vervangen, maar tegenwoordig is dat kostbaar. De zijspiegel is namelijk in kleur gespoten, van binnenuit bij te stellen en ook nog eens verwarmd. Een luxe waar je baat bij hebt, maar bij schade is het kostenverhogend. In 2015 is onderzocht wat een gemiddelde geclaimde autoschade kost. Lag het gemiddelde schadebedrag in 2010 op € 1360, vijf jaar later was het gestegen naar € 1900. In 2017 lag het gemiddelde al boven de € 2100. Dit zie je natuurlijk terug in de autopremie.

Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

In het eerste kwartaal van dit jaar stonden er flink meer files. Volgens de ANWB wordt dit veroorzaakt doordat het economisch weer beter gaat. Ook de weersomstandigheden hebben er niet veel goeds aan gedaan. Meer verkeer en meer drukte zorgt ook voor meer ongevallen. Tot 2030 komt er 1000 kilometer aan asfalt bij. Waarschijnlijk is dit nog veel te weinig om de toenemende verkeersdrukte op te vangen. Drukkere wegen zorgt voor meer schades.

auto droom.jpg

Een nog verdere stijging van de premie voor de autoverzekering?  

Er wordt hard gewerkt aan de zelfrijdende auto. Het computergestuurd rijden moet zorgen voor minder schades, maar het duurt nog jaren voor we zover zijn. Een verdere stijging van de autopremie lijkt dus onvermijdbaar. Maar slik een premieverhoging niet zomaar. Betaal je niet blauw aan autopremie, ook als jouw auto niet blauw is. Alle verzekeraars hebben last van stijgende kosten, maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook een gelijke autopremie in rekening brengen.


Voorbeeld

Thea (35 jaar) met 8 schadevrije jaren wil haar Audi A3 WA casco verzekeren. Ze woont in het oosten van Nederland en rijdt ongeveer 12.000 kilometer per jaar. Wat kost de goedkoopste en duurste autoverzekering met dezelfde dekking?

Duurste autopremie: € 173,25 per maand

Goedkoopste autopremie € 50,81 per maand


Vergelijk de autoverzekering jaarlijks

De autoverzekering wordt dus steeds duurder, maar door jaarlijks te vergelijken kun je echt veel geld besparen. Verzekeraars kunnen wel verhogingen doorvoeren, maar dat hoeft niet jouw probleem te zijn. Dan stap je toch gewoon over!

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 24 mei 2018

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie