Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Op vakantie met elektrische auto: hoe ver kom je?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

De auto is het populairste vervoermiddel naar het vakantieadres, maar wat als je een elektrische auto hebt? In Nederland is het goed geregeld met oplaadpunten, maar kun je met de auto ook naar Sunny Beach in Bulgarije? Of naar Saint-Tropez in Frankrijk? We kunnen de conclusie alvast verklappen: je komt niet ver of het gaat je in ieder geval veel moeite kosten en stress opleveren.

tesla-0.jpg

Snelle laadpalen

Twee grote bezwaren van het elektrisch rijden zijn de aanschafkosten van de auto en de lage actieradius. De actieradius van een elektrische auto is het aantal kilometers dat je kunt rijden op een volle accu. 

Vooral voor een autovakantie is de actieradius een groot probleem, want er zijn niet overal in Europa evenveel elektrische oplaadpunten. Tegenwoordig zijn er wel snelladers langs de belangrijkste wegen in Nederland. Een stevige maaltijd en de auto is alweer opgeladen. Helaas is het in het buitenland veel slechter geregeld. De kans dat je onderweg stil komt te staan is in sommige delen van Europa daarom behoorlijk groot.

Populaire vakantiebestemmingen

Stel, je gaat met de populairste elektrische auto van dit moment, de Hyundai Kona Elektric, op autovakantie. Volgens de fabrieksopgave kun je 480 kilometer rijden op een volle accu. Je neemt de auto mee vanaf Utrecht naar de volgende vakantiebestemmingen:
•    Frankrijk – Saint-Tropez – 1300 kilometer
•    Zweden – Stockholm – 1400 kilometer
•    Italië – Gardameer (Malcesine) – 1100 kilometer
•    Bulgarije – Sunny Beach (Slantsjev Brjag) – 2500 kilometer

In welke landen kom je aan? 

Frankrijk – Saint-Tropez
Dat moet lukken. Je vertrekt met een volle accu. Je moet 1300 kilometer rijden en komt er niet onderuit om noodgedwongen pauzes in te lassen om te laden vanwege de beperkte accuduur. In de Benelux zijn er voldoende elektrische oplaadpunten onderweg. Je kunt dan ook zonder probleem in Luxemburg je accu volladen. 100 kilometer verder rijden kost je een kwartier tot 25 minuten bij een snellader. In Frankrijk zijn minder oplaadpunten, maar met een goed uitgekiende route gaat het met veel moeite lukken.

Tip: Boek onderweg een overnachting nabij een laadpaal. Dan kun je de volgende dag met een volle auto op pad. Dat scheelt een heleboel keer bijladen. 

saint-tropez.jpg

Zweden - Stockholm
Een prachtige route door Duitsland, Denemarken en natuurlijk Zweden. Maar helaas kom je niet op de eindbestemming aan. Na 5 uur rijden strand je bij Lubeck in Duitsland. Daar kun je nog één keer de accu volladen, maar je moet nog 1000 kilometer. Mooie vakantiebestemming, maar niet met een elektrische auto door het gebrek aan laadpunten.

stockholm.PNG

Italië – Gardameer (Malcesine)
Het duurt even maar dan kom je er. Het Gardameer is een populaire bestemming voor vakantiegangers die graag met de caravan op pad gaan. Daar loop je gelijk al vast met een elektrische auto. De trekkracht van de auto is namelijk onvoldoende voor een caravan, maar laat je niet uit het veld slaan. Het huren van een caravan bij het Gardameer is een optie. 

gardameer.PNG

Ook voor de route naar het Gardameer geldt dat je een overnachting in de buurt van een laadpaal nodig hebt. Alleen al door het onderweg op verschillende punten bijladen ben je minimaal 4 uur langer onderweg. De laadpunten zijn namelijk niet eenvoudig te vinden. Niet ideaal als je jonge kinderen op de achterbank hebt zitten die de hele tijd vragen: ´zijn we er al?´

Bulgarije – Sunny Beach (Slantsjev Brjag)

Naar Bulgarije rijd je niet zo even heen. Voor een enkele reis gaat het om 2500 kilometer. Daar mag je een paar dagen voor uittrekken. Met de Hyundai Kona Elektric gaat het je niet lukken. De grens tussen Duitsland en Oostenrijk ga je halen, maar veel verder kom je niet. Je kunt vanaf hier nauwelijks nog bijladen.

sunny-beach.PNG

De elektrische auto heeft voordelen, maar voor een autovakantie in het buitenland zijn ze nog niet geschikt. Vooral de actieradius en de trekkracht van deze auto’s zijn een probleem. Nog een vakantietip: wil je naar Spanje in plaats van de vier besproken landen? Vanaf de Pyreneeën kun je beter met de trein verder. Ook in Spanje zijn de oplaadpunten schaars.

Ga je met een elektrische auto op vakantie? Stippel je route slim uit.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 22 juli 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie