Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Reisverzekeringen vergelijken

35 reisverzekeringen onderzocht op coronadekking tijdens de vakantie: opvallende resultaten

door Lesley Anker Leestijd: 9 minuten

Een reisverzekering sluit je af voor financiële tegenvallers op je vakantie. Toch is niet elke reisverzekering hetzelfde. Poliswijzer.nl heeft alle 35 reisverzekeringen van 26 reisverzekeraars in de reisverzekeringen vergelijker onderzocht op coronadekking tijdens je vakantie. De resultaten zijn opvallend. Geen enkele reisverzekeraar biedt dekking voor corona gerelateerde zaken als je voor vertrek vakantie al weet dat de kleurcode oranje of (donker)rood is. Veel reizigers maken zich zorgen over het veranderen van de kleurcode tijdens de vakantie. Gelukkig dekken de meeste reisverzekeraars de wijziging naar kleurcode oranje of rood tijdens de reis. Wel zijn er enorme verschillen tussen premies en overige dekkingen van reisverzekeraars. Soms is er standaarddekking voor contant geld of gevaarlijke sporten, terwijl een andere verzekeraar dit niet standaard dekt. Wat is nou de beste reisverzekering van 2021 in coronatijd? 

Hiervoor hoef je niet zelf alle premies en voorwaarden met elkaar te vergelijken. Dat heeft Poliswijzer.nl al voor jou gedaan in een grootschalige benchmark met data van MoneyView: "Het enige wat jij hoeft te doen is kiezen welk type vakantieganger jij bent." Vind hier de beste reisverzekering van 2021 in coronatijd volgens Poliswijzer.nl voor jouw type vakantie.

beste-reisverzekering-2021-vakantieprofielen.png

Het onderzoek naar de beste reisverzekering van 2021 is gebaseerd op vier vakantieprofielen die zijn samengesteld door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Bijna alle Nederlanders (90%) vallen in één van deze vier profielen:

 1. Nederland is prachtig (20%)
 2. Naar het buitenland met de auto (30%)
 3. Naar het buitenland met het vliegtuig (20%)
 4. Afwisseling en variatie (20%)

Per profiel vinden wij een aantal voorwaarden erg belangrijk, zoals bagagedekking of aanvullende dekkingen als autopechhulp, wintersport of medische kosten. Deze voorwaarden wegen extra mee in ons oordeel tot de beste reisverzekering van 2021. Voor elk profiel zijn tientallen vergelijkingen gemaakt, rekening houdend met diverse leeftijdscategorieën. Daar rolt dan de beste reisverzekering 2021 uit: de reisverzekering met gemiddeld de beste voorwaarden tegen de laagste prijs per profiel. Want de reisverzekering met de laagste premie is natuurlijk niet altijd ook de beste reisverzekering.

Coronaproof op reis met de beste reisverzekeringen van 2021

"Met de snelle verandering tussen kleurcodes van nu is het belangrijker dan ooit om je reisverzekering te checken op coronadekking". Dit zegt Ben Woldring, oprichter van Poliswijzer.nl en onder andere de vergelijkingssites Bellen.com en Gaslicht.com. De beste reisverzekering van 2021 is uiteraard een 'coronaproof reisverzekering'. Dit betekent dat je met de beste reisverzekeringen in dit artikel altijd volledig bent verzekerd in landen met een gele en groene kleurcode. Ook als het land tijdens jouw vakantie verandert naar kleurcode oranje of rood. Dit geldt voor de standaarddekking en voor de dekking tegen corona gerelateerde zaken. Bijvoorbeeld als je extra verblijfs- en reiskosten maakt doordat je in quarantaine moet vanwege corona. Reis je naar een land waarvan je voor vertrek al weet dat de kleurcode oranje of (donker)rood is, dan biedt geen enkele reisverzekering dekking voor corona gerelateerde zaken. Als je met corona in het ziekenhuis terechtkomt tijdens de vakantie is er altijd dekking vanuit de basis zorgverzekering.

Nieuw op Poliswijzer.nl: de coronaproof filter

De dekking voor corona gerelateerde zaken tussen verzekeraars verschilt enorm. Gebruik de nieuwe coronaproof filter in de reisverzekering vergelijker van Poliswijzer.nl en bekijk snel welke reisverzekeringen gewoon dekking bieden tegen corona gerelateerde zaken tijdens je reis. Zelfs als tijdens jouw vakantie de kleurcode van het vakantieland plotseling wijzigt naar oranje of (donker)rood. 

Beste reisverzekering 2021 voor een vakantie in Nederland

Je hoeft niet de hele wereld te zien, maar geniet het meest van een vakantie in eigen land. Want: Nederland heeft alles! Is dit herkenbaar voor jou? Dan ben je een echt “Nederland is prachtig” type. Om jouw vakantie tot een succes te maken, kies je voor de beste reisverzekering voor een vakantie in Nederland.

beste-reisverzekering-nederland-poliswijzer.png

Wat is belangrijk in de reisverzekering van het “Nederland is prachtig”-type?

De beste reisverzekering voor vakanties in Nederland voldoet tenminste aan deze voorwaarden:

 • Coronaproof
 • Europadekking 
 • Bagagedekking van minimaal € 1000 
 • Geen eigen risico

De winnaar: Doorlopende reisverzekering van FBTO

De Doorlopende Reisverzekering van FBTO (gemiddeld € 26,54 per jaar) is niet alleen een goedkope doorlopende reisverzekering. FBTO biedt ook de beste dekking voor een vakantie binnen Nederland. Bagage is tot € 3000 verzekerd. Ook valt de aanvullende dekking “gevaarlijke sporten” onder de basisdekking van FBTO. Mooi meegenomen als je gaat (kite)surfen aan de Nederlandse kust. 

Runner up: Doorlopende reisverzekering van ANWB

De Doorlopende Reisverzekering Compleet van ANWB (gemiddeld € 36,79 per jaar) biedt ook een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Je betaalt misschien iets meer premie, maar je krijgt er een goede dekking voor terug. Opvallend is de bagagedekking. Jouw koffer vol bagage is tot zelfs € 4100 verzekerd. Onderwatersport is standaard meeverzekerd. 

Brons: Doorlopende Reisverzekering van Centraal Beheer

De nummer drie van de beste reisverzekering 2021 in de categorie “Nederland is prachtig” is de Doorlopende Reisverzekering van Centraal Beheer (gemiddeld € 35,23 per jaar). Contant geld kun je normaal gesproken extra verzekeren, maar Centraal Beheer dekt standaard € 250 contant geld. Handig als je geld op zak hebt en je portemonnee wordt gestolen. Ook in deze reisverzekering zijn gevaarlijke sporten gedekt.

Beste reisverzekering 2021 voor autovakanties naar het buitenland

Niet iedereen houdt van een roadtrip, maar een autovakantie geeft jou juist een vrij gevoel. Je kunt gaan en staan waar je maar wilt! De vakantie begint al bij het starten van de motor. 

beste-reisverzekering-autovakantie-poliswijzer.png

Wat is belangrijk in de reisverzekering voor roadtrips? 

Wie met de auto op vakantie gaat naar het buitenland kan het beste een reisverzekering nemen met:

 • Coronaproof dekking
 • Europadekking
 • Bagagedekking van minimaal € 2000
 • Autopechhulp
 • Gevaarlijke sporten
 • Medische kosten
 • Contant geld minimaal € 250
 • Eigen risico van maximaal € 150

De winnaar: Doorlopende reisverzekering van ANWB

De Doorlopende Reisverzekering Compleet van ANWB (gemiddeld € 102,55 per jaar) is ook in deze categorie niet de allergoedkoopste reisverzekering. De prijs-kwaliteitsverhouding is zo goed dat deze verzekering op de eerste plek is geëindigd. Je krijgt er veel voor terug: de uitgebreide bagagedekking, dekking voor contant geld en een laag eigen risico voor bagage. 

Runner up: Doorlopende reisverzekering van ING

Bij de Doorlopende ING Reisverzekering (gemiddeld € 82,43 per jaar) valt een ongevallendekking in de basisdekking. Ook speciaal is dat deze reisverzekering vervangend vervoer standaard dekt als je niet meer verder kunt rijden in jouw eigen auto. Ben je geen klant bij de bank? Dan kun je helaas ook geen reisverzekering van ING afsluiten.

Brons: Doorlopende reisverzekering van Nationale Nederlanden

Met de Doorlopende Reisverzekering van Nationale Nederlanden (gemiddeld € 88,69 per jaar) kan jouw roadtrip 90 dagen achter elkaar duren. Bij deze reisverzekering springt vooral de dekking voor contant geld eruit. Nationale Nederlanden biedt namelijk tot € 750 dekking. Ook in deze reisverzekering is vervangend vervoer standaard verzekerd. 

Beste reisverzekering 2021 voor vliegvakanties naar het buitenland

Waan jij jezelf al met een cocktail in je hand op een tropisch eiland? Jij hebt pas een vakantiegevoel zodra je het vliegtuig instapt. Zonder vliegvakantie geen vakantie, toch? Dan val jij in het profiel “naar het buitenland met het vliegtuig”.

beste-reisverzekeirng-vliegvakantie-poliswijzer.png

Wat is belangrijk in de reisverzekering van de vliegtuig liefhebber?

Om tot de beste reisverzekering voor vliegvakanties naar het buitenland te komen heeft de reisverzekering in ieder geval deze dekkingen nodig:

 • Coronaproof dekking
 • Werelddekking
 • Bagagedekking van minimaal € 2000
 • Medische kosten
 • Contant geld minimaal € 250
 • Annuleringsverzekering van minimaal € 1000
 • Eigen risico van maximaal € 150

De winnaar: Doorlopende reisverzekering van Univé

Een groot pluspunt van de Doorlopende Reisverzekering van Univé (gemiddeld € 163,24 per jaar) is dat naast onderwatersport ook standaard gevaarlijke sporten is gedekt. Een noodzakelijke dekking als je gaat diepzeeduiken, parachutespringen of een berg gaat beklimmen. Met de annuleringsverzekering zijn de gemiste vakantiedagen en bij vroegtijdig vertrek ook de extra reis- en verblijfskosten verzekerd. Bijvoorbeeld wanneer jijzelf of een familielid dat dichtbij staat ernstig ziek wordt vlak voor of tijdens de vakantie.

Runner up: Doorlopende reisverzekering van ANWB

Ook in de categorie “naar het buitenland met het vliegtuig” scoort de Doorlopende Reisverzekering Compleet van ANWB (gemiddeld € 180,29 per jaar) goed. Dit keer met uitgebreidere aanvullende dekkingen en een annuleringsverzekering. Onderwatersport is standaard meeverzekerd. 

Brons: Doorlopende reisverzekering van ABN AMRO

De Doorlopende Reisverzekering van ABN AMRO (gemiddeld € 159,91 per jaar) krijgt brons als het gaat om vliegvakanties. Ook ABN AMRO dekt onderwatersport in de standaard reisverzekering. Net zoals de ongevallendekking. Opvallend is de dekking voor contant geld. ABN AMRO verzekert contant geld tot een bedrag van € 500. Net zoals bij de reisverzekering van ING het geval is, kun je ook alleen een reisverzekering van ABN AMRO afsluiten als je klant bent bij de bank.

Beste reisverzekering 2021 voor vakanties met afwisseling en variatie

Houd je van avontuur op vakantie, maar ook van cultuur snuiven en relaxen op het strand? De ene keer ga je een weekendje weg naar een Europese hoofdstad. De andere keer op wintersportvakantie en in de zomervakantie pak je het vliegtuig naar een tropisch oord. Lekker veel “afwisseling en variatie”.

beste-reisverzekering-afwisseling-variatie-poliswijzer.png

Wat is belangrijk in de reisverzekering van het “afwisseling en variatie”-type?

Als je veel verschillende vakanties boekt, is een uitgebreide reisverzekering aan te raden. De beste reisverzekering voor de categorie “afwisseling en variatie” voldoet daarom aan deze dekkingen: 

 • Coronaproof dekking
 • Werelddekking
 • Bagagedekking van minimaal € 2000
 • Autopechhulp
 • Wintersportdekking
 • Medische kosten
 • Contant geld van minimaal € 250
 • Annuleringsverzekering van minimaal € 1000
 • Eigen risico van maximaal € 150

De winnaar: Doorlopende reisverzekering van Univé

De Doorlopende Reisverzekering van Univé (gemiddeld € 175,65 per jaar) is een voordelige reisverzekering voor vakanties met afwisseling en variatie. Een ander pluspunt is dat naast onderwatersport ook standaard gevaarlijke sporten is gedekt. Een noodzakelijke dekking als je gaat diepzeeduiken, parachutespringen of een berg gaat beklimmen. 

Runner up: Doorlopende reisverzekering van ANWB

Ook voor vakanties met afwisseling en variatie komt de Doorlopende Reisverzekering Compleet van ANWB (gemiddeld € 209,23 per jaar) er goed uit. Omdat je kiest voor een wintersportdekking, verzekert ANWB gevaarlijke sporten ook automatisch mee. Ideaal als je van avontuurlijke vakanties houdt. Onderwatersport, onderdeel van de basisdekking van ANWB, komt van pas als je gaat diepzeeduiken.

Brons: Doorlopende reisverzekering van ABN AMRO

De Doorlopende Reisverzekering van ABN AMRO (gemiddeld € 176,86 per jaar) biedt een uitgebreide dekking voor al jouw vakanties. Van een wintersport tot vliegvakantie naar de andere kant van de wereld (onderwatersport is standaard meeverzekerd). En van autovakantie in Europa (je ontvangt vervangend vervoer bij autopech) tot een vakantie in Nederland (contant geld is tot zelfs € 500 meeverzekerd).

Met de beste reisverzekering van 2021 op zak kun je zorgeloos genieten van jouw vakantie in coronatijd. Je kunt ook zelf jouw reisverzekering samenstellen en vergelijken met alle andere reisverzekeringen in de vergelijker.

Wil je meer weten over de reisverzekering? Bijvoorbeeld over de standaard dekking van de reisverzekering, de aanvullende dekkingen of de invloed van corona op de reisverzekering? Bekijk dan de artikelen in de reisverzekeringen kennisbank van Poliswijzer.nl

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 3 augustus 2021

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 172
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste doorlopende reisverzekering.
per jaar op je reisverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle reisverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie