Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Reisverzekeringen vergelijken

Vergoeding reisverzekering bij schade aan bagage

Wat krijg ik van mijn reisverzekeraar vergoed bij schade aan mijn bagage? Een vraag waar je misschien pas bij nadenkt wanneer er iets met je bagage gebeurt. Het verschilt per reisverzekeraar hoeveel je nog terugkrijgt voor je oude zonnebril, camera of telefoon. Maar ook de maximale vergoeding verschilt sterk. Daarom is het belangrijk om al naar de bagagedekking te kijken voordat je een reisverzekering afsluit.

vergoeding reisverzekering

Vergoeding reisverzekering bij schade aan bagage?

Met een bagagedekking in de (doorlopende) reisverzekering ben je verzekerd tegen diefstal, verlies of beschadiging van je bagage tijdens de vakantie. Het gaat om situaties waarbij je niet zelf opzettelijk de schade veroorzaakt en waarbij je voorzichtig bent geweest. Je dure zonnebril wordt bijvoorbeeld onderweg van je hoofd gestolen. Of inbrekers nemen je koffer met alle inhoud mee uit je vakantiehuisje dat je juist zo goed op slot had gedaan. 

Bagage is niet altijd standaard meeverzekerd

Na diefstal van je bagage verwacht je een vergoeding uit de kortlopende reisverzekering of de doorlopende reisverzekering. Toch is bagage niet altijd standaard meeverzekerd in de reisverzekering, net als bijvoorbeeld de medische kosten. Bij de meeste verzekeraars zit bagage in de standaarddekking, maar bij enkele verzekeraars moet je bagage meeverzekeren als aanvullende dekking. In onze vergelijker hebben we de filter voor de bagagedekking standaard aangezet, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je kunt de bagagedekking ook altijd weer uit jouw vergelijking halen. Onvoorziene kosten zijn standaard wel meeverzekerd. Het gaat bijvoorbeeld om de kosten voor extra tickets als je in een noodsituatie weer terug naar Nederland moet.

Maximum vergoeding bij bagagedekking

Reisverzekeraars kunnen op twee manieren een maximum stellen aan de schadevergoeding die je ontvangt:  

1. een maximaal totaalbedrag voor al je bagage 

Stel dat je bagage wordt gestolen. Wat is dan de maximale vergoeding vanuit de reisverzekering? De verzekeraars zijn daarin niet eenduidig. In de meest beperkte reisverzekering bedraagt de maximale uitkering per verzekerde € 1000 (peildatum 04-2023). In de uitgebreidere verzekeringen loopt het bedrag op tot € 5000 per verzekerde. De meeste verzekeraars zitten op een maximum tussen de € 2000 en de € 3000. Kijk dus goed jouw reisverzekering na op het maximum bedrag. Staat het je niet aan? Ga dan op zoek naar een andere (tijdelijke) reisverzekering. 

2. een maximaal bedrag per categorie

Er kan bijvoorbeeld in de voorwaarden staan dat je voor een smartphone (categorie: mobiele apparatuur) maximaal € 250 vergoed kunt krijgen. Dit verschilt per verzekeraar. Is jouw telefoon veel duurder, dan kun je beter op zoek naar een andere verzekering. In de vergelijker kun je bij de filters zelf aangeven voor welk bedrag je jouw bagage minimaal wilt verzekeren. Lees meer over kleine lettertjes in de polisvoorwaarden in onze blog

Er kan een maximale vergoeding voor bagage gelden

De reisverzekering dekt maximaal € 1000 tot € 5000 bij diefstal van een koffer met inhoud. Als er meerdere koffers worden gestolen, verwacht je een vergoeding per koffer. Vaak is dat ook het geval, maar de verzekeraar kan ook een maximale vergoeding per polis aanhouden. De verzekeraar vergoedt bijvoorbeeld € 1500 per koffer, met een maximum van € 4000 per polis. Voor elektronische apparatuur kunnen aparte maximale bedragen gelden.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Afschrijving: wat zijn je spullen nog waard? 

Onbewust kun je een hoge waarde aan bagage meenemen op vakantie. Het gaat om kleding en schoenen, maar vooral om elektronica waar je op vakantie niet zonder kunt of wilt. De reisverzekeraar gaat bij schade in eerste instantie uit van de nieuwwaarde van de spullen (tot maximaal 1 jaar oud). Voor oudere spullen krijg je de dagwaarde uitgekeerd. De dagwaarde is het bedrag dat de spullen nog waard zijn vlak voor de schade of vermissing. Je kunt er vanuit gaan: hoe ouder de spullen des te minder de waarde. Iedere verzekeraar mag zelf bepalen hoeveel ze jouw spullen nog waard vinden. Het kan dus zo zijn dat je voor je zonnebril bij de ene verzekeraar € 25 krijgt en bij de andere € 150. Dat is zeker iets om rekening mee te houden voordat je de verzekering afsluit. Vaak geldt er ook een eigen risico. Al met al valt de vergoeding voor verloren of gestolen bagage vaak tegen.

Hoe kun je voorkomen dat je claim wordt afgewezen?

Doe altijd aangifte op de plaats van bestemming. Vakantiefoto’s waarop de betreffende spullen staan kunnen ook meewerken aan een snelle afhandeling van je schadeclaim. Zorg ervoor dat je de aankoop kunt aantonen. Zeker bij items als dure merkkleding, smartphone, tablet of zonnebril.

Kun je bagage ook claimen op de inboedelverzekering? 

In principe zijn jouw bezittingen verzekerd in de inboedelverzekering, maar de dekking buitenshuis is beperkt. Vertrouw dus niet op de inboedelverzekering als je spullen meeneemt op vakantie. 

In een reisverzekering kun je meerdere aanvullende dekkingen kiezen. Medische hulp in het buitenland kun je ruimer verzekeren, maar bijvoorbeeld ook bijzondere sporten en vervangend vervoer als je met de auto op vakantie gaat. Vlak vóór je op vakantie gaat, kun je nog een reisverzekering afsluiten.

bagage ook claimen op de inboedelverzekering

Hoe wordt de afschrijving berekend?

We nemen als voorbeeld een lege koffer en een kostbare zonnebril. De verzekeraar gaat er bijvoorbeeld vanuit dat de koffer een levensduur heeft van acht jaar en voor een zonnebril vijf jaar. De koffer heeft een nieuwwaarde van € 500 en de zonnebril € 200. Beide items worden gestolen en dien je in op de reisverzekering. De koffer en de zonnebril zijn beide twee jaar oud. De verzekeraar rekent voor de koffer een afschrijving van 1,04% per maand en voor de zonnebril 1,67%. Je krijgt uitgekeerd:

Koffer: de nieuwwaarde van € 500 – 25% (24 maanden x 1,04) = € 375

Zonnebril: de nieuwwaarde van € 200 – 40% (24 maanden x 1,67) = € 120

Wanneer krijg je de dagwaarde en wanneer de nieuwwaarde?

Of verzekeraars vergoeden op basis van de nieuwwaarde of de dagwaarde verschilt per reisverzekeraar. Er zijn verzekeraars die de nieuwwaarde uitkeren tot de spullen één jaar oud zijn. Verzekeraars kunnen ook de nieuwwaarde blijven vergoeden tot de dagwaarde van de spullen minder bedraagt dan 40% van de nieuwwaarde. In de afschrijvingslijsten geven verzekeraars aan hoe ze de schade met je verrekenen. 

Speciale regels bij waardevolle spullen

Reisverzekeraars kunnen afwijkende schaderegelingen hebben voor schades aan bijvoorbeeld smartphones en tablets. Bij sommige verzekeraars zijn deze items niet standaard meeverzekerd of ze geven een maximale vergoeding. Hier kun je tijdens het vergelijken van je resiverzekering naar kijken.


Geactualiseerd: woensdag 12 april 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 172
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste doorlopende reisverzekering.
per jaar op je reisverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle reisverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie