Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Pech in de wasstraat – Is het verzekerd?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

autoverzekering_wasstraat2.jpgHet is een nachtmerrie voor autobezitters. Je zet je dierbare auto in de wasstraat en je auto komt er beschadigd weer uit. Bij de wasstraat hangt een bordje met de tekst: “het wassen is op eigen risico”,  maar zo werkt het natuurlijk niet. Wie is verantwoordelijk voor de schade en waar haal jij jouw schadevergoeding?

Je kunt zelf gaan klooien met een borstel en een emmer met sop of je laat je auto in een paar minuten van buiten volledig reinigen voor een paar euro’s. Je gaat er vanuit dat het vertrouwd is, maar door een foutje kun je een schade oplopen. Bij onjuist gebruik kan het jouw schuld zijn, anders kun je aankloppen bij de eigenaar van de wasstraat. Zij zijn immers verantwoordelijk.

Wie is er verantwoordelijk voor de schade?

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen gedragingen, maar niet voor een schade veroorzaakt door de wasstraat. Als de schade is veroorzaakt door een tekortkoming door de wasserette, is de aansprakelijkheidsvraag niet zo’n lastige. Er zijn ook grijze gebieden. Er kan ook schade ontstaan doordat je de instructies niet goed (genoeg) hebt opgevolgd. In dat geval kan de aansprakelijkheidsvraag weer anders liggen. Een vergelijkbare situatie kan ontstaan bij lakschade. Na het wassen tref je deze schade aan, maar de eigenaar van de wasstraat kan zich verweren door te zeggen dat de schade niet door de wasstraat veroorzaakt is. Dat wordt een welles nietes spelletje.

Aansprakelijkheid moet uitgezocht worden

Bij de meeste schades zal het gelijk duidelijk zijn waar de verantwoordelijkheid ligt. Andere schades moeten eerst uitgezocht worden. Schade aan auto’s die WA casco verzekerd zijn kunnen afgewikkeld worden via de verzekeraar. Bij een beperktere dekking ligt het anders. Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, kun je het verhalen van de schade bij de verzekeraar neerleggen. In andere gevallen is het aan jezelf om de eigenaar van de wasstraat aansprakelijk te stellen.

autoverzekering_wasstraat.jpgHoe kun je schuld aantonen?

Vaak zullen er geen getuigen bij aanwezig zijn. Het is dus aan jezelf om de bewijsvoering rond te krijgen. Dit kan op verschillende manieren. Maak vooral foto’s van de schade en eventueel van de toedracht. Vergeet niet om ook een foto te maken van de machine waar het door veroorzaakt is. Nadat de schade ontstaan is gelijk het personeel op de hoogte brengen van wat er voorgevallen is. Indien er geen personeel aanwezig is, kun je vast wel een telefoonnummer vinden waar je jouw verhaal kunt doen. Spreek ook eventuele getuigen aan en probeer het telefoonnummer te bemachtigen van de getuigen.

Wat nu als ze niet mee willen werken?

Zelfs met sterk bewijs heb jij je je gelijk nog niet. In het geval je auto WA casco verzekerd is, zorgt de verzekeraar voor het compenseren van jouw schade. Toch is dat niet de gewenste oplossing. Het kost jou namelijk wel schadevrije jaren, en dus mogelijk korting op je autoverzekering. Via een rechtsbijstandsverzekering kun je het zoeken naar een oplossing uitbesteden aan juristen. Het wordt een lastig geval als je niet WA casco verzekerd bent en je hebt geen rechtsbijstandsverzekering. De enige optie is het in de arm nemen van een advocaat.

De eigenaar van de wasstraat heeft er baat bij om er geen juridisch proces van te maken. Zorg dat je goed bewijsmateriaal hebt. Vaak zal dat voldoende zijn. 

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie