Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Premie autoverzekering gericht op techniek en gedrag

door Juul Dijkhuis

Door moderne technieken is het mogelijk om de premie voor de autoverzekering af te stemmen op het rijgedrag. Wie snel optrekt en hard rijdt heeft een grotere kans op een omvangrijke schade in vergelijking met chauffeurs met een voorbeeldig rijgedrag. Daar is natuurlijk iets voor te zeggen. Een ander initiatief gericht op techniek is de dashboard camera. De beelden worden gebruikt om schades sneller af te wikkelen. Wat voegen deze initiatieven echt toe?

autoverzekering-toy.jpg

Een sportieve rijder trekt sneller op en zal gemiddeld ook sneller rijden. Dat hoeft nog niet te zeggen dat ze ook meer schades veroorzaken. In de reguliere autoverzekering is de premie afhankelijk van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Dat zegt immers meer dan hoe abrupt een verzekerde remt of hoe snel er gemiddeld wordt gereden. Toch blijkt er markt te zijn voor autoverzekeringen die de premie af laten hangen van het rijgedrag, maar de animo onder Nederlanders is klein.

De rijgedrag verzekering – Wat voegt het toe?

Er zijn inmiddels meerdere verzekeraars die de rijgedrag autoverzekeringen aanbieden. Jaren geleden gaf Fairzekering de aftrap met de autofairzekering. Door het plaatsen van een stekker in de auto worden een aantal factoren gemeten. Denk hierbij aan de snelheid van optrekken, de gemiddelde snelheid en het bochtengedrag. Door het veilig rijden kan er een extra korting opgebouwd worden van 35%. Met de Veilig Rijden Autoverzekering probeert ook de ANWB in deze markt te stappen. Ook zij geven korting aan verzekerden met een goed rijgedrag. Verzekerden die niet binnen bepaalde grenzen blijven wat betreft roekeloos rijgedrag, neemt ANWB contact mee op met tips en aanwijzingen.

Wat is het probleem met de rijgedrag autoverzekering?

Het is mooi dat de verzekeraar inzicht krijgt, maar is het geen schending van jouw privacy? In principe geef je de verzekeraar veel informatie over jouw privé leven. Ze weten wanneer en waar je rijdt. Het kunnen commercieel interessante gegevens zijn. Ze geven aan dat ze niets met de verzamelde informatie doen, maar het wordt wel verzameld. 

Welke verzekeraars bieden deze autoverzekeringen aan?

Deze slimme autoverzekeringen hebben de verzekeringsmarkt nog niet veroverd. Deloitte heeft onderzocht in hoeverre Europeanen bereid zijn om hun privacy op te geven voor een extra korting. Hieruit blijkt dat de meeste Nederlander er weinig in zien. Toch zijn er al meerdere verzekeraars actief in deze markt. Het gaat naast de ANWB en Fairzekering onder andere om:

  • Kroodle
  • Voorop

Wat zijn de nadelen van een dashboard camera?

Je kunt ook bij deze gadget twijfelen over het wel of niet een aantasting van je privacy is. Ook mede doordat andere automobilisten opnemen waar jij rijdt en wanneer. Kan justitie de beelden ook opeisen en tegen jou gebruiken? Dat is een logische vraag die je jezelf kunt stellen, voordat je een camera plaatst in jouw auto. Een nadeel is dat de beelden voor de schadeafwikkeling niet volwaardig meetellen. Het kan ondersteunend zijn bij het afwikkelen van schades.

Conclusie? Ga niet voor de gadgets, maar voor de beste autoverzekering tegen de laagste premie. 

Geactualiseerd: 11-07-2019

Deel dit artikel op:

Juul Dijkhuis

Webredacteur
Juul Dijkhuis
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie