Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Strengere regels voor de autoverzekering?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten

De EU loopt met plannen rond om de regels rondom de autoverzekering aan te scherpen. Slachtoffers van een aanrijding moeten sneller gecompenseerd worden. Het zijn nu vaak langlopende en lastige trajecten. Het moet dus anders. Wat zijn de gevolgen voor de premie voor je autoverzekering?

Bij een ongeval waarbij alleen maar blikschade is ontstaan wordt de schade relatief snel afgewikkeld. Bij letselschade ligt het anders. Dat zijn vaak langlopende trajecten. Het afwikkelen van een schade waarbij letsel is ontstaan kan jaren in beslag nemen. Een verzekeraar kan ook nog failliet gaan. In dat geval heeft het slachtoffer gewoon pech. De autoverzekering gaat namelijk niet uitkeren. Volgens het voorstel van de EU wordt het in dat geval een probleem van de gehele branche. De verzekeringsbranche in het land van de failliete verzekeraar draait op voor de schade in dat geval.

Neem jouw no-claimkorting mee naar het buitenland

Een ander plan is om de korting in de autoverzekering door het schadevrij rijden mee te laten nemen bij het verhuizen naar een ander EU land. Nu verschilt het per geval of een buitenlandse autoverzekeraar jouw schadevrije jaren mee wil nemen. Het is nog wel de vraag hoe de verzekeraars binnen de EU dit oplossen voor de autoverzekering. Niet alle landen hanteren hetzelfde systeem wat betreft de schadevrije jaren oftewel no-claimkorting. Hier moeten de verzekeraars binnen de EU waarschijnlijk nog veel gesprekken over voeren.

Wat zijn de gevolgen voor de premie voor de autoverzekering?

Door de Europese regels moeten de verzekeraars voor de autoverzekering hoge kosten maken. Naar verwachting zullen de verzekeraars deze weer doorberekenen in de premie van de autoverzekering. Maar de effecten zullen niet gelijk merkbaar zijn. Het zijn nog maar plannen die op langere termijn pas doorgevoerd worden. Regelgeving maken duurt lang, vooral binnen Europa. Mocht de premie voor de autoverzekering toch sterk stijgen, dan kun je natuurlijk overstappen naar een andere verzekeraar. Alle verzekeraars krijgen te maken met hogere kosten, maar de premieverschillen in de autoverzekering blijven groot. Bij een premieverhoging doe je er verstandig aan om kritisch te blijven. Ga in dat geval autoverzekeringen vergelijken.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 27 oktober 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 300
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie