Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Verzekerd van een heerlijke autovakantie

door Lesley Anker Leestijd: 4 minuten

De zomervakantie is in zicht! Ben je al goed voorbereid op je roadtrip door onze buurlanden? Een goede voorbereiding op je autovakantie kan je tijd, geld en moeite besparen. Met deze tips ben je verzekerd van een ideale zomervakantie met de auto.

ideale-vakantie-met-auto-en-caravan.png

Tip 1. Check je autoverzekering

Weet je niet precies of je de goede dekking hebt voor je autovakantie naar het buitenland? Let dan in ieder geval op de volgende punten:

 • Ben ik aanvullend verzekerd voor pechhulp in het buitenland?
  Voor pechhulp in het buitenland heb je een aanvullende autoverzekering nodig.
   
 • Ben ik niet dubbel verzekerd voor pechhulp in het buitenland? 
  Wanneer je al lid bent van pechhulpinstanties of via je reisverzekering hiervoor bent verzekerd, hoef je geen aanvullende pechhulp verzekering af te sluiten. En andersom.
   
 • Wil ik dat vervangend vervoer wordt vergoed? 
  Vervangend vervoer wordt vaak alleen vergoed bij een Allrisk of WA beperkt casco en niet bij een WA autoverzekering.

Je kunt veel geld besparen door autoverzekeringen te vergelijken en over te stappen. Een andere verzekering kan goedkoper zijn en toch beter bij je passen! Het loont vooral om je autoverzekering even te checken als je verhuist of een nieuwe auto aanschaft. De premie verschilt namelijk per adres en per auto.  

Tip 2. Check je auto, camper en caravan

Voordat je vertrekt is het ook verstandig om de bandenspanning, zijspiegels, koelvloeistof en oliepeil van je auto, camper of caravan te controleren. Dit verkleint de kans op pech tijdens je autovakantie. Ben je lid van de ANWB? Dan kun je je aanmelden voor een gratis Wegenwacht Vakantiecheck. 

Tip 3. Schrijf belangrijke telefoonnummers op

Als je toch pech krijgt of er gebeurt iets anders onderweg, dan is het fijn om voorbereid te zijn op de gevolgen. Neem in ieder geval deze telefoonnummers mee op papier (voor als de batterij van je telefoon leeg is): 

 • Noodnummer buitenland
  Binnen Europa is dit voor levensbedreigende situaties altijd 112. Het nummer voor niet levensbedreigende situaties verschilt per land. Zoek dit voor vertrek uit.
   
 • Nummer alarmcentrale autoverzekeraar
  Dit alarmnummer staat op de groene kaart. Na een ongeval in het buitenland heb je altijd recht op hulp van je verzekeraar en bij een aanvullende verzekering ook op pechhulp. 
   
 • Nummer pechhulpinstanties
  Als je bijvoorbeeld lid bent van instanties als ANWB Wegenwacht Europa of Route Mobiel Europa.
   
 • Nummer alarmcentrale zorgverzekering
  Dit alarmnummer staat in je polisvoorwaarden.

Tip 4. Neem gevarendriehoek en andere benodigdheden mee

Anders dan in Nederland ben je als autoreiziger in sommige Europese landen verplicht om bepaalde benodigdheden bij je te hebben. Neem in ieder geval een gevarendriehoek en een veiligheidshesje mee, want dat is bijna overal in Europa verplicht. In veel vakantielanden, zoals Noorwegen, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Kroatië heb je ook een verbanddoos nodig. In België, Luxemburg, Polen en Noorwegen is een brandblusser ook verplicht. In Frankrijk moet je ook een alcoholtest en milieusticker hebben. Ook in Duitsland hebben veel steden een milieuzone waar een milieusticker verplicht is. Rijd je door naar Spanje? Neem dan ook een reservewiel mee.

Tip 5. Ontwijk zwarte zaterdagen

Alles staat of valt bij een goede timing. Als je niet van files houdt, kun je beter niet vertrekken (of terugkomen) op zwarte zaterdag. Ontwijk dus zaterdag 3, 10 en 17 augustus als je dit jaar op autovakantie gaat naar Frankrijk of Italië. Ook in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is het dan extreem druk.

Tip 6. Bespaar op brandstofverbruik

Het is altijd fijn als er hacks zijn waardoor je kunt besparen en meer geld overhoudt voor de leuke dingen op vakantie! Je bespaart brandstof door:

 • Overbodige spullen thuis te laten (waarmee je overbagage voorkomt)
 • Het gas vaker los te laten en je auto uit te laten rollen
 • De airco zo min mogelijk te gebruiken
 • De bandenspanning te checken (ook handig om niet stil komen te staan, zie tip 2)

Twijfel je nog over dingen voordat je met de auto op vakantie gaat? De verzekeringsexperts van Team Poliswijzer helpen je graag verder. Fijne autovakantie!

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 10 september 2020

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie