Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Tips: goed voorbereid met de auto op vakantie

door Lesley Anker Leestijd: 4 minuten

Sinds corona zijn autovakanties een stuk populairder geworden. Je bent meestal dichter bij huis dan wanneer je het vliegtuig pakt. En je rijdt makkelijker spontaan weer met de auto terug. Waar moet je op letten als je in deze tijd met de auto naar het buitenland gaat? Wij geven tips zodat je met een geruster gevoel kunt vertrekken!

kennisbank-autovakantie.png

1. Houd voor vertrek de reisadviezen in de gaten

Gelukkig kunnen we weer op autovakantie naar het buitenland. Maar het coronavirus kan opnieuw toeslaan. Houd daarom voordat de reis begint altijd de actuele reisadviezen van jouw vakantiebestemming in de gaten. Is het groen? Dan zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico's. Geel betekent: let op veiligheidsrisico's. 

2. Blijf ook tijdens de autovakantie op de hoogte

De situatie kan natuurlijk veranderen als jij al op je vakantiebestemming bent aangekomen, zoals in Kroatië het geval was. Download daarom alvast de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Hiermee krijg je tijdens de vakantie automatisch een waarschuwing als het reisadvies verandert. 

3. Kies de beste vertrekdag

Je bent niet de enige die deze zomer de auto pakt naar de buurlanden. Ontwijk daarom zwarte zaterdagen. Wij hebben de drukste dagen op de weg voor je op een rijtje gezet. 

4. Bekijk van tevoren de coronamaatregelen

Ieder land treft zijn eigen maatregelen tegen het virus. Moet je bijvoorbeeld een mondkapje dragen in het openbaar? En hoeveel meter afstand moet je bewaren? Via de ANWB reiswijzer kun je precies zien in welk land welke coronamaatregelen gelden. Bekijk dan niet alleen je eindbestemming, maar ook de landen waar je onderweg doorheen rijdt. Hier maak je waarschijnlijk een tussenstop.

5. Check je autoverzekering

Je autoverzekering is gewoon geldig binnen heel Europa. Check wel voor vertrek nog even de dekking na. Ben je WA of WA beperkt casco verzekerd? Je kunt de auto mogelijk tegen een vergelijkbare premie bij een andere verzekeraar all risk verzekeren. Of je kiest juist voor een lagere dekking als je auto inmiddels een stuk ouder is. Zo houd je geld over voor leuke dingen tijdens je vakantie en heb je een passende autoverzekering!

kennisbank-zonvakantie2.png

6. Neem verplichte accessoires in de auto mee

In sommige Europese landen is het verplicht om bepaalde items in de auto mee te nemen. Zo is een gevarendriehoek en een veiligheidshesje bijna overal in Europa verplicht. In de meeste vakantielanden, zoals België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Kroatië heb je ook een verbanddoos nodig. Neem in België en Polen een brandblusser mee. In Frankrijk moet je ook een alcoholtest en milieusticker bij je hebben. Ook in Duitsland hebben veel steden een milieuzone waar een milieusticker verplicht is. Rijd je door naar Spanje? Vergeet een reservewiel dan niet.

7. Rijd terug als de situatie verandert

Wordt het reisadvies tijdens je vakantie opeens negatief? Dan is het verstandig om weer met de auto terug te gaan naar huis. Want de kans dat je corona krijgt is groter en het land kan uiteindelijk zelfs in lockdown gaan. Een paar dagen extra bij het zwembad liggen klinkt niet zo erg. Maar de reis- en verblijfkosten die daarbij komen kijken worden niet vergoed door je reisverzekeraar.

8. Zit je toch vast in het buitenland? Zoek hulp

Met bovenstaande tips kan het bijna niet misgaan, maar kom je toch vast te zitten op je vakantiebestemming omdat de grenzen sluiten? Bel dan het alarmnummer van je autoverzekering (vermeld op de groene kaart) en de reisverzekering (vind je op de polis of in de polisvoorwaarden). Zorg er ook voor dat je snel online informatie kunt vinden, bijvoorbeeld via Wijs op Reis. En neem contact op met het 24/7 contactcenter van Buitenlandse Zaken (+31 247 247 247 vanuit het buitenland).

Heb je een vraag over je autoverzekering voordat je op autovakantie gaat? Team Poliswijzer helpt je graag op weg!

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 2 november 2022

Lesley Anker
Lesley Anker Verzekeringsspecialist & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie