Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Tips voor het kopen en verzekeren van een tweedehands auto

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Het gaat goed met de verkoop van tweedehands auto’s door het coronavirus. Voor het veiligheidsgevoel reizen we liever met de auto in plaats van  het openbaar vervoer. Hoe kun je een miskoop voorkomen en je tweedehands auto goed en goedkoop verzekeren?

autosleutels.jpeg

In juni 2020 heeft de Bovag onderzocht hoe OV-reizigers denken over het reizen met het openbaar vervoer. Uit het onderzoek blijkt dat 57% van de ondervraagden meer met eigen auto gaat reizen. De meerderheid hiervan heeft (inmiddels) een auto. In aantallen uitgedrukt gaat het om 175.000 OV-reizigers die toch (deels) gaan voor een auto. Lees wel eerst onze tips door voordat je bij de autodealer staat. 

Hoe verzeker je een tweedehands auto?

Kies niet zomaar voor een willekeurige verzekeraar omdat de naam van het bedrijf je aanstaat. Tussen de duurste en de goedkoopste autoverzekering kan een verschil zitten van honderden euro’s per jaar. De ene verzekeraar kan € 25 per maand vragen, terwijl de andere jou € 100 per maand in rekening brengt. 

Ga naar Poliswijzer.nl en kies in eerste instantie voor de meest uitgebreide verzekeringsvorm, de WA casco autoverzekering. Deze verzekering vergoedt ook de schade aan je eigen auto bij een schade door jouw schuld. Vind je de premie te hoog voor wat je auto waard is? Door te vergelijken vind je snel de goedkoopste autoverzekering met de meest uitgebreide dekking. Ook je occasion wil je natuurlijk goed verzekeren.

Waar op letten bij het kopen van een tweedehands auto?

Van buiten kan een tweedehands auto er perfect uit zien, maar kun je er onbezorgd vele kilometers mee rijden? Wij geven je een paar tips ter voorbereiding op de bezichtiging en de onderhandelingen met de verkoper.

 • Let op waar je een tweedehands auto koopt
  Je kunt een auto kopen bij een BOVAG-bedrijf, maar je kunt ook gaan voor een autohandelaar of particulier. Gemiddeld mag je betere kwaliteit verwachten van een BOVAG-bedrijf of een merkdealer. Bij een erkend bedrijf kun je eenvoudiger gebreken aan de auto verhalen.
 • Koop nooit een auto zonder een proefrit
  Een auto is als een schoen, het moet perfect passen. Alleen de goede maat uitzoeken is niet voldoende. Tijdens een proefrit kun je controleren of de auto echt de kwaliteit biedt die je verwacht. Het rijden in de auto moet ook gewoon goed voelen.
 • Laat de auto controleren door een deskundige
  Zonder verstand van auto’s heeft onder de motorkap kijken niet zoveel zin. Je weet namelijk niet waar je op moet letten. Je kunt de proefrit ook gebruiken om bij die handige oom langs te rijden. Nog beter is het laten uitvoeren van een aankoopkeuring. Verschillende garagebedrijven bieden deze service tegen betaling aan.
 • Kloppen de gegevens van de auto?
  Controleer hoe de auto onderhouden is en of de kilometerstand ook echt klopt. Op de website van de RDW kun je informatie over de auto opvragen aan de hand van het kenteken.
 • Betaal niet teveel hoe mooi de auto ook is
  Online kun je nagaan wat een gebruikelijke vraagprijs voor een bepaald type auto is. Bestudeer dit thuis alvast, want je kunt op dit vlak niet vertrouwen op de informatie van de verkoper. Hij of zij zal altijd zeggen dat het een redelijke vraagprijs is. De gehaaide verkoper gaat zelfs zeggen: “Ik leg er geld op toe”.

Heb je vragen over het verzekeren van je tweedehands auto? We kunnen jou ook telefonisch helpen. Tijdens kantooruren zijn we bereikbaar op telefoonnummer: 050-2111456.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 26 augustus 2020

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie