Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Tweedehands elektrische auto kopen met subsidie lukt niet meer; vanaf 3-1-'22 nieuwe kansen

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Kopers van een tweedehands elektrische auto hebben recht op € 2000 subsidie van Rijksoverheid. Deze subsidie is nu, vier maanden voor het einde van het jaar, al op. Tot 2022 kun je dus geen gebruik meer maken van deze subsidie. Er wordt dit jaar geen extra budget beschikbaar gesteld. Kopers moeten wachten tot 3 januari 2022 voordat het potje weer gevuld is.

tweedehands elektrische auto

In de eerste acht maanden van het jaar hebben 6750 particulieren een tweedehands elektrische auto gekocht en de € 2000 subsidie aangevraagd. Het beschikbare subsidiebedrag was € 13,5 miljoen. In 2020 is in het hele jaar in totaal maar 3000 keer de subsidie aangevraagd. Hier blijkt al uit dat het kopen van een gebruikte elektrische auto steeds populairder wordt. 

In 2022 krijg je weer subsidie voor een tweedehands elektrische auto

Goed nieuws voor volgend jaar, want het budget voor 2022 ligt veel hoger. Vanaf 3 januari 2022 kun je een deel van de beschikbare € 18,3 miljoen claimen. Dit jaar zijn er dus kopers van tweedehands elektrische auto’s die een teleurstelling te verwerken krijgen. De auto is al gekocht, echter de verwachte € 2000 aan compensatie zal niet komen. Wachten met het kopen van een auto tot 2022 is het overwegen waard.

Steeds meer keuze in elektrische auto’s

Jaarlijks zal het verkochte aantal elektrische auto’s blijven stijgen. Zeker zolang er nog een subsidie te verdelen is. De subsidieregeling loopt door tot 2025, dus dat helpt de handel in elektrische auto’s op gang. Er zijn nu ook meer merken met een elektrische uitvoering in vergelijking met een paar jaren geleden. Het aanbod is nu groter en de kwaliteit wordt steeds beter. Het elektrisch rijden verdient ook steeds meer vertrouwen. Er waren in eerste instantie veel onduidelijkheden over de kwaliteit van de accu’s na een paar jaren, maar ook de oudere elektrische auto’s houden zich goed.

Al bijna 200.000 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen

Elektrische auto’s zijn de weg langzaam aan het veroveren. Naast de volledige elektrische auto heb je ook nog de hybride auto’s die deels op fossiele brandstoffen rijden. Alleen al van de plug-in hybride auto’s rijden er 120.000 rond. De meest voorkomende stekkerauto is de Tesla 3. Daarvan rijden er ongeveer 40.000 in Nederland. Op nummer twee staat een hybride stekkerauto, namelijk de Mitsubishi Outlander met ruim 21.000 stuks.

oplaadpunten.PNG
Bron: RVO

Succes door sterke toename aantal oplaadpunten

Onderweg moet je jouw elektrische auto kunnen opladen. In de eerste jaren toen deze auto’s in Nederland reden, was het zoeken naar openbare oplaadpunten. Nu ligt dat gelukkig anders. In Drenthe heb je de minste oplaadpunten, namelijk 1001. Hiervan zijn 66 snellaadpunten. De provincie Zuid-Holland is de absolute topper met 21.152 oplaadpunten. Er wordt dus serieus gewerkt om het elektrisch rijden van de grond te krijgen.

Meer weten over de elektrische auto en over het verzekeren van de elektrische auto? Zie hiervoor onze  kennisbank autoverzekeringen

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie