Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Vanaf 1 juli flinke subsidie elektrische auto

door Tony Duchenne

Vanaf 1 juli 2020 heb je recht op subsidie als je een tweedehandse of een nieuwe elektrische auto koopt. Dit is een politiek duwtje in de rug om over te stappen naar elektrisch rijden. Waar heb je recht op en wat zijn de voorwaarden?

auto-elektrisch.jpg

Het elektrisch rijden is op dit moment ‘hot’ onder zakelijke rijders. Vooral door sponsoring vanuit de overheid. Zakelijke rijders met een elektrische auto kregen in 2019 namelijk maar een bijtelling van 4% van de nieuwwaarde. In 2020 is de bijtelling voor nieuwe zakelijke rijders 8%. Hierdoor betalen ze een hogere belasting door de leaseauto. De overheid wil elektrisch rijden nu ook voor particulieren aantrekkelijk maken. Hoe gaan ze dat doen?

4000 euro subsidie bij aanschaf nieuwe auto

Kopers van een nieuwe elektrische auto krijgen vanaf juli een bedrag van € 4000 van de overheid terug. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden:

  • Je moet minimaal drie jaar de eigenaar blijven, anders moet je een deel van de subsidie terugbetalen. 
  • De cataloguswaarde van de auto moet liggen tussen € 12.000 en € 45.000. Hierdoor valt bijvoorbeeld de Tesla 3 af. 
  • De elektrische auto moet minimaal een actieradius hebben van 120 kilometer op een volle accu. Dat gaat wel lukken met de reguliere elektrische auto’s.

2000 euro subsidie bij aanschaf 2dehands auto

De kopers van een gebruikte auto hebben recht op de helft van de subsidie. Dat is ook niet zo gek, want de investering is kleiner. Wel moet je de auto kopen bij een erkend autobedrijf. Deze voorwaarde is ingesteld om misbruik van de regeling te voorkomen. Anders kunnen particulieren onderling lucratieve constructies bedenken door auto’s steeds over te schrijven. De subsidie op een nieuwe elektrische auto gaat de komende jaren omlaag. Voor de gebruikte auto blijft de subsidie staan op € 2000. 

auto-elektrisch-klein.jpg

Ook met private lease profiteer je van 4000 euro

Met private lease profiteer je ook mee. Ook dan heb je recht op een volledige tegemoetkoming. Je krijgt het bedrag niet in een keer uitgekeerd, maar verdeeld over de leaseperiode. Bij het eerder verbreken van de lease krijg je ook maar een beperkte compensatie. De maandlasten gaan dus omlaag. Bij een leaseperiode van 48 maanden scheelt het je ongeveer € 83 per maand.

De elektrische auto wordt steeds aantrekkelijker

Het grootste nadeel van de elektrische auto is de hoge aanschafwaarde. Je moet er aardig wat geld voor bijleggen als je het vergelijkt met een auto op fossiele brandstoffen. Tot nu toe stimuleert de overheid het elektrisch rijden aanzienlijk. Je betaalt namelijk geen BPM voor een elektrische auto. Dat is al snel een besparing tot € 5000 op een middenklasse auto. Elektrisch rijden is ondanks al deze financiële injecties helaas nog steeds duur door de hoge aanschafprijs, maar de overheid is er veel aan gelegen de stekkerauto steeds goedkoper te maken.

Ben je om en ga je voor een nieuwe stekkerauto? Wacht dan nog even een paar maandjes als je kunt. Het zou jammer zijn om de € 4000 aan subsidie voor de elektrische auto niet mee te pikken, toch?

Deel dit artikel op:

Tony Duchenne

Product Owner verzekeringen
Tony Duchenne
Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie