Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Veel autoverzekeraars weigeren senioren

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Diverse autoverzekeraars weigeren nieuwe klanten vanaf een bepaalde leeftijd. Anderen doen dat niet, maar berekenen een fikse premietoeslag voor senioren. Zelfs als ze al jaren schadevrij rijden. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De Consumentenbond vindt uitsluiting puur op basis van leeftijd onterecht. Het argument dat verzekeraars hiervoor gebruiken, namelijk dat het risico op schade bij ouderen groter is, noemt de bond discutabel.

Uit recent onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat de kans op een ongeval met de auto vanaf 30-jarige leeftijd ongeveer gelijk blijft. Vanaf 75 jaar stijgt de kans op een ongeval weliswaar aanzienlijk per afgelegde kilometer. Maar veel ouderen rijden dan ook minder kilometers. De SWOV stelt dat ouderen weliswaar meer risico lopen, maar niet meer ongevallen veroorzaken.

De Consumentenbond en ook andere maatschappelijke organisaties dringen al jaren aan op afschaffing van oneerlijke grenzen en toeslagen. Tot op heden is de wetgeving nog niet aangepast en staat het verzekeraars nog steeds vrij senioren te weigeren of een hogere premie te vragen.

Toeslag voor senioren

Volgens de Consumentenbond rekenen autoverzekeraars voor nieuwe verzekerden na het 65e jaar vaak een hogere premie. De premietoeslag kan oplopen tot maar liefst 129%. In september werd bekeken welke premieopslag autoverzekeraars hanteren voor nieuwe verzekerden ten opzichte van de premie van een allriskpolis voor een 35-jarige.

Sommige verzekeraars straffen bepaalde leeftijden flink af via de premie. Vooral bij Avéro Achmea, FBTO, ANWB en Unigarant blijkt de toeslag flink op te lopen.

Bijna alle verzekeraars hanteren echter ook een bonus-malussysteem, waarbij schadeclaims van invloed zijn op de premie. Door ook nog een leeftijdstoeslag te rekenen, worden verzekerden 'op leeftijd' dus dubbel gestraft, stelt de Consumentenbondond. 

Wil je precies weten waar je het goedkoopst uit bent, ga dan autoverzekeringen vergelijken op Poliswijzer.nl.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 2 november 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie