Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Veel autoverzekeraars weigeren senioren

door Jeanet Woldring

Diverse autoverzekeraars weigeren nieuwe klanten vanaf een bepaalde leeftijd. Anderen doen dat niet, maar berekenen een fikse premietoeslag voor senioren. Zelfs als ze al jaren schadevrij rijden. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De Consumentenbond vindt uitsluiting puur op basis van leeftijd onterecht. Het argument dat verzekeraars hiervoor gebruiken, namelijk dat het risico op schade bij ouderen groter is, noemt de bond discutabel.

Uit recent onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat de kans op een ongeval met de auto vanaf 30-jarige leeftijd ongeveer gelijk blijft. Vanaf 75 jaar stijgt de kans op een ongeval weliswaar aanzienlijk per afgelegde kilometer. Maar veel ouderen rijden dan ook minder kilometers. De SWOV stelt dat ouderen weliswaar meer risico lopen, maar niet meer ongevallen veroorzaken.

De Consumentenbond en ook andere maatschappelijke organisaties dringen al jaren aan op afschaffing van oneerlijke grenzen en toeslagen. Tot op heden is de wetgeving nog niet aangepast en staat het verzekeraars nog steeds vrij senioren te weigeren of een hogere premie te vragen.

Toeslag voor senioren

Volgens de Consumentenbond rekenen autoverzekeraars voor nieuwe verzekerden na het 65e jaar vaak een hogere premie. De premietoeslag kan oplopen tot maar liefst 129%. In september werd bekeken welke premieopslag autoverzekeraars hanteren voor nieuwe verzekerden ten opzichte van de premie van een allriskpolis voor een 35-jarige.

Sommige verzekeraars straffen bepaalde leeftijden flink af via de premie. Vooral bij Avéro Achmea, FBTO, ANWB en Unigarant blijkt de toeslag flink op te lopen.

Bijna alle verzekeraars hanteren echter ook een bonus-malussysteem, waarbij schadeclaims van invloed zijn op de premie. Door ook nog een leeftijdstoeslag te rekenen, worden verzekerden 'op leeftijd' dus dubbel gestraft, stelt de Consumentenbondond. 

Wil je precies weten waar je het goedkoopst uit bent, ga dan autoverzekeringen vergelijken op Poliswijzer.nl.

Deel dit artikel op:

Gepubliceerd: zaterdag 31 oktober 2015

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur
Jeanet Woldring is als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en de eindredactie van de nieuws- en persberichten op Gaslicht.com. Jeanet is gespecialiseerd in alle energiediensten en energieproducten die op Gaslicht.com vergeleken worden, zowel voor de zakelijke als consumentenmarkt. Daarnaast is Jeanet al 20 jaar werkzaam in de energiebranche en heeft daardoor brede kennis opgedaan over de wereld van energie.
Volg Jeanet op: Linkedin
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie