Verzekeringen vergelijken

Ben Woldring

Vragen? Neem contact met ons op.

Veel autoverzekeraars weigeren senioren

door Tony Duchenne

Diverse autoverzekeraars weigeren nieuwe klanten vanaf een bepaalde leeftijd. Anderen doen dat niet, maar berekenen een fikse premietoeslag voor senioren. Zelfs als ze al jaren schadevrij rijden. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De Consumentenbond vindt uitsluiting puur op basis van leeftijd onterecht. Het argument dat verzekeraars hiervoor gebruiken, namelijk dat het risico op schade bij ouderen groter is, noemt de bond discutabel.

Uit recent onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat de kans op een ongeval met de auto vanaf 30-jarige leeftijd ongeveer gelijk blijft. Vanaf 75 jaar stijgt de kans op een ongeval weliswaar aanzienlijk per afgelegde kilometer. Maar veel ouderen rijden dan ook minder kilometers. De SWOV stelt dat ouderen weliswaar meer risico lopen, maar niet meer ongevallen veroorzaken.

De Consumentenbond en ook andere maatschappelijke organisaties dringen al jaren aan op afschaffing van oneerlijke grenzen en toeslagen. Tot op heden is de wetgeving nog niet aangepast en staat het verzekeraars nog steeds vrij senioren te weigeren of een hogere premie te vragen.

Toeslag voor senioren

Volgens de Consumentenbond rekenen autoverzekeraars voor nieuwe verzekerden na het 65e jaar vaak een hogere premie. De premietoeslag kan oplopen tot maar liefst 129%. In september werd bekeken welke premieopslag autoverzekeraars hanteren voor nieuwe verzekerden ten opzichte van de premie van een allriskpolis voor een 35-jarige.

Sommige verzekeraars straffen bepaalde leeftijden flink af via de premie. Vooral bij Avéro Achmea, FBTO, ANWB en Unigarant blijkt de toeslag flink op te lopen.

Bijna alle verzekeraars hanteren echter ook een bonus-malussysteem, waarbij schadeclaims van invloed zijn op de premie. Door ook nog een leeftijdstoeslag te rekenen, worden verzekerden 'op leeftijd' dus dubbel gestraft, stelt de Consumentenbondond. 

Wil je precies weten waar je het goedkoopst uit bent, ga dan autoverzekeringen vergelijken op Poliswijzer.nl.

Deel dit artikel op:

Tony Duchenne

Online productspecialist verzekeringen
Tony Duchenne
Ik ben Tony, Als online productspecialist verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen.

Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie