Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Vooral in het zuiden veel verkeersclaims

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Voor de autoverzekering betaalt een inwoner van een grote stad gemiddeld een hogere premie dan een platteland bewoner. De hogere kosten zijn te verklaren. In de drukke stad heb je een grotere kans op verkeersclaims. Maar als we kijken naar de schadelasten per provincie zijn het niet de “usual suspects”. Niet het westen van Nederland zijn de claimers, maar juist de zuiderlingen.

poliswijzer-crashtest-1.png

Wie schades veroorzaakt, moet op de blaren zitten en meer voor de autoverzekering betalen. Met statistieken kunnen verzekeraars groepen mensen verschillende premies in rekening brengen. Hoor jij tot de (volgens de verzekeraar) juiste groep? Gefeliciteerd, je krijgt nog los van de opgebouwde schadevrije jaren een korting op de premie. Behoor je tot de groep van schadeveroorzakers? Dan betaal je juist meer, ook als je nog nooit een schade hebt veroorzaakt. Waar je woont maakt een groot verschil.

Uit welke provincies komen de meeste schadeclaims?

In delen waar veel mensen wonen, worden ook meer schades veroorzaakt. Voor zo’n conclusie hoef je geen deskundige te zijn. In een provincie als Noord-Holland (meer dan 2,8 miljoen inwoners) worden meer verkeersschades veroorzaakt dan in de provincie Drenthe (ongeveer 500.000 inwoners). Maar er gebeurt iets opvallends als we het aantal geclaimde verkeersschades bekijken per 1000 inwoners. In de drie meest zuidelijke provincies worden de meeste verkeersschades geclaimd bij verzekeraars, namelijk: (cijfers 2017) Hieronder het aantal claims per 1000 gezinnen.

Minder geclaimde schades

In alle provincies zijn er in 2017 minder verkeersschades geclaimd door particulieren in vergelijking met het jaar 2016. Het gaat om dalingen tussen 9% tot 14,5%. Maar dat wil helaas nog niet zeggen dat de schadelasten lager worden. Per claim wordt de schadelast namelijk steeds hoger door moderne technieken die tegenwoordig verwerkt zitten in de bumpers, deuren en zijspiegels van jonge en nieuwe auto’s. Het autorijden wordt steeds comfortabeler, maar bij schade kost het herstel ook meer.

Hoeveel schadeclaims hebben verzekeraars ontvangen op de autoverzekering?

In 2017 hebben verzekeraars 741.428 schadeclaims ontvangen. Dat is 18% minder dan in het jaar 2016. Het aantal claims loopt terug, maar de schadelast juist niet. In vergelijking met 2014 is er in 2017 ongeveer 25% meer aan aansprakelijkheidsschades (WA) uitgekeerd. 

Welke provincies zijn het duurst voor de autoverzekering?

Wij namen de proef op de som. De meeste schadeclaims kwamen uit de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Je zou verwachten dat je dit ook terug ziet in de gemiddelde premie. Wij hebben het gemiddelde berekend van de goedkoopste autoverzekeringen voor een Toyota C-HR (WA casco autoverzekering met 9 schadevrije jaren).

Claims afgezet tegen de premie

In de provincies met de meeste claims op de autoverzekering verwacht je ook de hoogste premie. In de provincie met gemiddeld de duurste autoverzekering (Limburg), verwacht je naar verhouding veel claims. En dat klopt volgens onderstaand tabel. Maar Zeeland past niet binnen deze denkwijze. In 2017 werden daar de meest claims ingediend per 1000 gezinnen, maar de premie is juist laag in vergelijking met de meeste andere provincies.

Zorgt de klimaatverandering voor een verhoging van de premie?

De twee stormen van 2018 hebben voor een schadelast gezorgd van € 100 miljoen. Maar ook als het KNMI een harde wind niet aanmerkt als een storm, kan jouw auto nog steeds een flinke schade oplopen. Met windkracht 7 of 8 staat jouw auto misschien ook niet veilig onder een boom. De verzekeraar SNS heeft de autoverzekering al duurder gemaakt in verband met een stijgende schadelast door storm- en hagelschade. Ook bij schade door storm kunnen verzekeraars rekening houden met waar je woont. De hoogst gemeten windsnelheden zijn altijd aan de kust. 

Bij de gemiddelden per provincie zijn wij uitgegaan van de drie goedkoopste autoverzekeringen uit onze vergelijker. Als we dat niet hadden gedaan was de gemiddelde premie honderden euro’s per jaar hoger uitgevallen. Met andere woorden….de claims op de autoverzekering maken de verzekering duur, maar laat je niet in een te duur “hokje” plaatsen. Vergelijk verzekeraars en kies de verzekeraar met een goed voorstel.  

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 7 juni 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 300
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie