Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Zijn winterbanden verplicht in het buitenland?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Echt winters weer hebben we nog niet gehad, maar een horrorwinter kan nog steeds. Toch nog maar winterbanden onder de auto zetten? Vooral doen als je deze winter nog met de auto naar het buitenland gaat. In sommige landen zijn winterbanden namelijk verplicht. Wat zijn de financiële gevolgen als je daar toch op zomerbanden rijdt?

auto-winterbanden-0.jpg

Met winterbanden heb je meer grip op het wegdek bij winterse omstandigheden. Maar het twee keer per jaar wisselen van de banden kost je geld en moeite. Met zomerbanden rijden is in sommige landen echter onveilig en een boete kost meer geld dan nieuwe winterbanden. 

Wat maakt winterbanden geschikt voor de winter?

Het rubber van een winterband is zacht, waardoor de band beter grip op de weg houdt bij koud weer. Ook het profiel zorgt voor meer grip in de sneeuw. Het profiel heeft namelijk lamellen. Bij het remmen schuiven deze over elkaar heen en grijpen zich vast in de sneeuw. Hierdoor wordt de remweg korter. Ook zorgt het profiel ervoor dat sneeuw beter wordt afgevoerd. In de zomer zijn winterbanden juist niet geschikt. Ze zorgen op een warm wegdek voor een langere remweg. Ook slijten de banden sneller bij hoge temperaturen.

Waar zijn winterbanden verplicht?

Er zijn binnen Europa meerdere landen waar winterbanden verplicht zijn. Het gaat onder andere om de volgende landen:
•    Duitsland
•    Oostenrijk
•    Luxemburg
•    Finland
•    Noorwegen
•    Zweden

Zonder winterbanden een ongeval veroorzaken in het buitenland – Wat zijn de gevolgen?

In Nederland zul je geen problemen ervaren als je met zomerbanden een schade veroorzaakt in de winter. Slim is het niet, maar de autoverzekering biedt gewoon dekking. In het buitenland kunnen er andere regels gelden. Bij het veroorzaken van een ongeval met zomerbanden kun je op het strafbankje terecht komen. Als je volgens de rechter nalatig bent, heb je een financieel probleem. De Nederlandse verzekeraar draait niet op voor de financiële gevolgen die de rechter jou oplegt.

Er zijn ook nog een aantal landen, zoals Frankrijk, Italië en Zwitserland, waar het niet standaard verplicht is, maar waar ze middels verkeersboden op sommige wegen wel de verplichting op kunnen leggen. Natuurlijk kun je dit gelijk stellen aan een verplichting. Je kunt onderweg niet even snel de winterbanden eronder monteren als je een bord ziet. sneeuwvlokje.png

Hoe herken je winterbanden?

Winterbanden kun je herkennen aan het profiel, maar bespaar je de moeite. Het kan eenvoudiger. Er staan codes op de zijkant van banden waar je af kunt lezen wat voor soort banden het zijn. Je herkent ze aan een sneeuwvlokje. Hiernaast hebben we het logo toegevoegd. De code ‘M+S’ wordt onterecht ook weleens gezien als het logo voor winterbanden, maar dat is niet het geval. De afkorting staat namelijk voor modder + sneeuw.

Hoe zit het met all seasonbanden?

Voldoen all seasonbanden ook aan de eisen in het buitenland? Ja, maar er moet wel een sneeuwvlok op de band staan.

Ga je met de auto op wintersport? Controleer eerst of jouw auto goed verzekerd is. Als je toch bezig bent, kijk gelijk even naar een goedkopere autoverzekering op Poliswijzer.nl. 

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie