Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Zorgen om reservepot autoverzekeraars

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

De autoverzekering wordt mogelijk duurder. Verzekeraars dreigen in problemen te komen omdat er veel meer schade moet worden uitgekeerd bij de afhandeling van verkeersongevallen. De Nederlandsche Bank (DNB) is bezorgd nu blijkt dat de branche Motorrijtuigen Aansprakelijkheid (WA) vorig jaar een verlies geleden heeft van 300 miljoen euro. Een historisch dieptepunt is daarmee bereikt, “want nooit eerder werd in deze sector zoveel verlies geleden” zegt Martijn Pols woordvoerder van DNB.

Solvabiliteit

Nu blijkt dat er veel meer betaald moet worden aan schade dan er aan premie is binnengekomen, kunnen verzekeraars in de problemen komen. Om het uitkeren van alle schade te kunnen garanderen, moeten verzekeraars van de overheid een reservepot achter de hand houden. Bij een verlies zullen verzekeraars die reservepot moeten aanspreken met het risico dat er uiteindelijk niet genoeg geld overblijft tenzij de verzekeraars maatregelen treffen. Daarom vraagt DNB aan de verzekeraars om aandacht te schenken aan dit risico.

Premieverhoging voor automobilist

Het is overigens niet zo dat de reservepotten snel leeg zullen zijn. Volgens Rudi Buis van de Bond van Verzekeraars hebben de verzekeraars in de afgelopen jaren via reorganisaties en klantgerichte innovaties hard gewerkt aan herstel maar zijn deze maatregelen onvoldoende effectief geweest om op te wegen tegen de gemaakte kosten. Hierdoor is de kans groot dat autoverzekeringen in de nabije toekomst duurder zullen worden, omdat verzekeraars waarschijnlijk zullen kiezen voor het verhogen van de premie om de schadelast het hoofd te kunnen bieden.

In totaal werd er vorig jaar € 4,4 miljard door de consument aan premies betaald aan de schadeverzekeraars in de autobranche.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 18 september 2017

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur (zorg)verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 300
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie