Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Reisverzekeringen vergelijken

Reisverzekeraar keert vaak niet uit bij annulering vanwege dringende mantelzorg

door Jorn Alders Leestijd: 3 minuten

Bijna de helft van de reisverzekeringen keert niet uit als een mantelzorger zijn of haar vakantie moet annuleren om dringende zorg te verlenen. Daarvoor waarschuwen Jorn Alders van Poliswijzer.nl van oprichter Ben Woldring en gezondheidsjournalist Tijn Elferink. Mantelzorgers lopen hun welverdiende vakantie mis en draaien ook nog eens zelf voor de kosten op.

Poliswijzer.nl en Tijn Elferink analyseerden de polisvoorwaarden van 42 reisverzekeringen met dekking voor annulering. Bij 20 daarvan komt annuleren vanwege dringende mantelzorg geheel niet in aanmerking voor vergoeding. Bij 22 reisverzekeringen komt mantelzorg wel in aanmerking voor vergoeding. Wel stellen veel van deze verzekeraars aanvullende eisen.

Wel aanvullende eisen eerstegraadsfamilie

“Bij de ene verzekeraar moet de verzekerde de enige persoon zijn die de zorg kan geven”, zegt Jorn Alders, verzekeringsadviseur bij Poliswijzer.nl. “Bij de andere verzekeraar komt alleen zorg aan een eerstegraads familielid voor vergoeding in aanmerking.” Daarbij gaat het om partner, ouders, schoonouders, kinderen en schoondochters en -zonen.

Verzekeraars die annuleren vanwege dringende mantelzorg niet vergoeden zijn Achmea-verzekeraars Centraal Beheer, FBTO, Inshared en Interpolis. Ook met reisverzekeringen van ING, HEMA, Vereniging Eigen Huis, AON, OHRA, SNS, Nationale Nederlanden draaien mantelzorgers zelf voor de kosten van annulering op.

Mantelzorger staat in de kou

“Dat deze verzekeraars mantelzorgers zo in de kou laten staan, laat zien dat de samenleving nog niet is ingericht de nieuwe rol van mantelzorgers”, zegt gezondheidsjournalist Tijn Elferink. “Nu al is 1 op de 3 Nederlanders mantelzorger, dat worden er snel meer. Om kosten te besparen legt de overheid meer taken bij de mantelzorger neer. Vanwege personeelstekorten, laten ziekenhuizen mantelzorgers zelfs injecties geven en sondevoeding toedienen. Er wacht niet alleen een taak voor overheden en werkgevers. Bedrijven zullen mantelzorgvriendelijk moeten worden om loyale klanten te behouden.”

Kies voor mantelzorgvriendelijke verzekeraar

Alders en Elferink adviseren mantelzorgers met een reisverzekering goed te controleren of mantelzorg een geldige reden is om een reis te annuleren. Beiden roepen verzekeraars die niet uitkeren bij annulering door mantelzorg op dit wel te gaan doen. Mantelzorgers die daar niet op willen wachten, kunnen het best hun verzekering opzeggen. “En kiezen voor een mantelzorgvriendelijke verzekeraar”, zegt Elferink, die het mantelzorgboek "Fijn dat je er bent" schreef.

Mantelzorgers zitten goed bij onder andere ABN AMRO, Aegon, ANWB, Klaverblad, Unigarant, Univé. Ook de meeste reisverzekeringen van a.s.r. en Allianz keren uit bij annulering door dringende mantelzorg.

Mantelzorger slecht ondersteund

Nederland telt zo’n vijf miljoen mantelzorgers; een op de drie Nederlanders. Dat aantal neemt door vergrijzing, stijgende zorgkosten en personeelstekorten in de zorg snel toe. Iedereen krijgt daarom met mantelzorg te maken. Terwijl steeds meer van mantelzorgers wordt verwacht, kunnen ze niet rekenen op hulp en steun. Vooral papierwerk en regeltaken valt ze zwaar, zoals voor de gemeente en de werkgever.

Reisverzekeraar keert vaak niet uit bij annulering vanwege dringende mantelzorg

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 16 november 2023

Jorn Alders
Jorn Alders Expert in verzekeringen & PR

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar tot € 172
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste doorlopende reisverzekering.
per jaar op je reisverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle reisverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie