Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

De feiten van een APK keuring en de autoverzekering

Met de APK keuring wordt de kwaliteit van oudere auto’s periodiek gecontroleerd. Wat er wordt gekeurd en wanneer een nieuwe auto voor het eerst een APK keuring moet hebben, is afhankelijk van meerdere factoren. De keuring moet je uit laten voeren, want de APK is wettelijk verplicht. Wij vatten de feiten voor je samen.

APK keuring

Het goed onderhouden van je auto is belangrijk voor jezelf en voor de veiligheid van andere verkeersdeelnemers. De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een controle op de kwaliteit van je auto. 

Een goedgekeurde auto kan nog steeds onveilig zijn, maar het biedt wel een extra zekerheid door een check op essentiële punten. Voor het verzekeren van je auto wordt ook een APK keuring geëist. Bij een schade krijg je mogelijk geen schadevergoeding als de auto ongekeurd is.

APK keuren - Wat houdt het in?

De Algemene Periodieke Keuring is verplicht voor auto’s vanaf een bepaalde leeftijd. De keuring zorgt ervoor dat auto’s worden gecontroleerd op een aantal belangrijke punten. Het laten keuren van je auto is dus geen keuze. 

Het is een binnen Europa wettelijk verplichte keuring. De APK keuring moet je laten doen bij een RDW erkend APK bedrijf. Alleen met een geldige APK is je auto verzekerd. Vóór het bereiken van de APK vervaldatum, moet je zorgen voor een nieuwe keuring. 

Tip: moet jouw auto binnenkort APK gekeurd worden? Je kunt jouw auto al 2 maanden vóór de uiterste datum laten keuren. Als je auto toch al naar de garage moet vóór de APK keuring, kun je het combineren.

Vanaf welke leeftijd van je auto is de APK keuring verplicht?

Voor een nieuwe auto heb je niet de verplichting om je auto te laten keuren. De vrijstelling voor jouw voertuig vervalt na drie of vier jaar (afhankelijk van de brandstof waar je auto op rijdt). 

Met een dieselauto sta je na 3 jaar voor de eerste keer bij een RDW erkend APK bedrijf. Met een auto op andere brandstoffen (inclusief de elektrische auto) starten deze wettelijke eisen na 4 jaar. 

Voor een dieselauto moet je gelijk jaarlijks een APK laten uitvoeren nadat je auto 3 jaar oud is. Voor auto’s op andere brandstoffen gaat de verplichting in met een interval van 2 jaar.

Andere wettelijke eisen voor auto’s van 30 jaar of ouder

Is de auto 30 jaar of ouder, maar uit de fabriek gekomen na 1960? Jouw auto heeft eens per 2 jaar een nieuwe APK keuring nodig. 

Het is aan te raden je auto wel vaker te controleren, want de technische staat van de auto moet natuurlijk wel goed zijn. Zeker als je auto op de openbare weg komt. 

Voor een auto van vóór 1960 is een APK keuring laten uitvoeren niet meer verplicht. Ongeacht de gebruikte brandstof in de auto. Op het originele kentekenbewijs kun je het bouwjaar van de auto aflezen.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Wat zijn aandachtspunten in een APK keuring?

Het laten uitvoeren van een kleine beurt is iets compleet anders dan de algemeen periodieke keuring (APK). Belangrijke onderdelen moeten goed functioneren. Het gaat bijvoorbeeld om de stuurinrichting, de verlichting, schokdempers en de wielophanging. 

Bij dieselauto’s is er ook nog een APK check op de roetfilter en de uitlaatgassen. Uiteraard zijn de remmen ook een belangrijk onderdeel van de controle. Er zijn veel keuringseisen waar je auto aan moet voldoen. Op de website van de Rijksoverheid lees je waarop de keuring betrekking heeft.

Geen geldige APK keuring heeft gevolgen

Je auto APK laten keuren kom je niet onderuit. Er staat een flinke boete op het niet laten keuren. Op het kentekenbewijs staat de vervaldatum van de APK. Tot uiterlijk deze APK datum heb je de tijd om je auto te keuren.

Met een verlopen APK heb je een probleem. Je kunt er een boete voor krijgen en bij schade biedt de autoverzekering mogelijk geen dekking. Houd dus zeker in de gaten wanneer het weer tijd is voor een APK check. Op de eigenaar van de auto rust de verplichting om APK te keuren. Het hebben van een APK afspraak is niet voldoende. 

Een geldige APK zegt niet alles

Na de uitgevoerde APK is je auto weer voor een jaar gekeurd. Als je auto is goedgekeurd wil dat echter nog niet zeggen dat je auto geen aandacht nodig heeft. Ondanks de APK keuring kan reparatie noodzakelijk zijn. 

Het goed onderhouden gaat verder dan alleen een APK keuring. Laat de normale onderhoudsbeurten dus niet voorbij gaan omdat je auto is goedgekeurd. Zorg dat het onderhoud van je auto in goede handen is. 

Bijvoorbeeld de carrosserie van voertuigen goed onderhouden is belangrijk. Moet je bijvoorbeeld voor de banden naar jouw garagebedrijf? Neem dan gelijk de keuring mee als je maximaal twee maanden vóór de keuringsdatum zit.
 

Ook interessant bij dit onderwerp:

Geactualiseerd: dinsdag 21 juni 2022

Jorn Alders
Jorn Alders Expert in verzekeringen & PR

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie