Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Auto kenteken overschrijven: hoe doe je dat?

Je auto overschrijven is nodig als je jouw auto verkocht hebt. Een kenteken overschrijven kan zowel aan een RDW balie als online. De nieuwe eigenaar kan de overschrijving regelen zonder dat je er als verkoper bij bent. Hoe je het regelt, leggen we graag uit.

Wanneer je een kenteken laat overschrijven op een andere naam is dat een officiële handeling die je op twee manieren uit kunt voeren. 

  1. Met een papieren kentekenbewijs moet je naar een RDW balie. 
  2. Auto’s met een kentekencard kun je ook online overschrijven.

Auto kenteken overschrijven

De nieuwe eigenaar moet vóóraf aan de auto overschrijven een autoverzekering afsluiten

Na het overschrijven op de nieuwe eigenaar biedt de autoverzekering van de oude eigenaar geen dekking meer. Ook niet als de polis nog wel actief is. De nieuwe eigenaar moet dus vóór het overschrijven de autoverzekering regelen. Op Poliswijzer.nl kun je eenvoudig autoverzekeringen vergelijken en kan de nieuwe eigenaar de verzekering regelen binnen een paar minuten.

Je auto overschrijven bij een RDW Loket

De nieuwe koper van de auto voert het overschrijven van de auto op een andere naam uit. Hij of zij moet een geldig legitimatiebewijs, het kentekenbewijs en de cijfers van de tenaamstellingscode bij zich hebben. Aan de hand van deze documenten kan de baliemedewerker de overschrijving uitvoeren. 

De (nieuwe) tenaamstellingscode bestaat uit twee delen. De eerste vier cijfers heb je ontvangen bij de overschrijving van de auto op jouw naam. De resterende vijf cijfers heb je later toegestuurd gekregen samen met de kentekencard. Ben je jouw tenaamstellingscode kwijt? Op de website van RDW kun je een nieuwe aanvragen. Of ben je jouw kentekenbewijs kwijt? Ook dan helpt de RDW jou verder. 

Had je jouw te verkopen auto al vóór 2014 op jouw naam? Dan heb je nog een papieren kentekenbewijs. Voor het kenteken overschrijven heb je in dat geval het papieren overschrijvingsbewijs en het tenaamstellingsbewijs (deel1) nodig.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Waar kan de verkoper de auto laten overschrijven?

Vroeger ging je voor het overschrijven naar het dichtstbijzijnde postkantoor. Tegenwoordig is dit minder overzichtelijk. Online vind je alle RDW Loketten. Online een auto overschrijven is eenvoudiger. Het eigendom online overschrijven is handiger en sneller. Als de nieuwe eigenaar de auto overschrijft via het internet, is het binnen een paar minuten geregeld. Hiervoor heeft de koper geen geldig legitimatiebewijs nodig. Dit proces loopt namelijk via de DigiD-app en de betaling via iDeal. De nieuwe eigenaar ontvangt de nieuwe kentekencard per post.

Wat gebeurt er na de overschrijving?

Een paar dagen na de overschrijving krijgt de eigenaar het nieuwe kentekenbewijs (kentekencard) thuis gestuurd met het tweede deel van de tenaamstellingscode.

Voorwaarden auto overschrijven op een andere naam

De koper moet de juiste documenten hebben voor het overschrijven van de auto, maar er zijn ook nog andere voorwaarden die gelden. Aan de volgende voorwaarden moet worden voldaan om een auto op naam te zetten:

  • De nieuwe eigenaar woon in Nederland en staat bij een gemeente ingeschreven (Basisregistratie Personen).
  • Auto wordt op naam gezet van de nieuwe eigenaar die minimaal 18 jaar oud is.
  • De benodigde documenten zijn aanwezig. Op naam laten zetten zonder dat het kentekenbewijs compleet is  lukt niet.

Wat kost een auto overschrijven?

De hoogte van de kosten is onafhankelijk van de manier van overschrijven van het kenteken. De tenaamstelling bij de RDW kost € 10,75. Partijen moeten afspraken maken wie de kosten draagt. Meestal betaalt de koper de kosten.

Moet een auto een apk hebben bij het overschrijven?

Het is geen harde eis dat de over te dragen auto een geldige algemene periodieke keuring (apk) heeft. Ook een ongekeurde auto is over te dragen. Uiteraard moet de koper wel weten dat de voor hem nieuwe auto geen apk meer heeft.


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie