Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Wat zijn wetenswaardigheden over de APK?

Veel automobilisten krijgen jaarlijks te maken met de APK keuring. Het kost je geld, maar de keuring is er ook voor je eigen veiligheid. Voor de dekking in de autoverzekering is het belangrijk dat je aan de keuringsverplichting voldoet. Wat houdt de APK in en welke verplichtingen zitten eraan vast?

apk keuring

De afkorting APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Deze keuring zorgt ervoor dat auto’s voldoen aan minimale kwaliteitseisen. Op deze manier worden auto’s gekeurd op essentiële onderdelen. De keuring is verplicht. Wat moet je verder weten over de APK?

Wanneer is de APK keuring verplicht?

Niet voor alle auto’s is de APK verplicht. De verplichting en de frequentie van de keuring is afhankelijk van de leeftijd van de auto en de brandstof waar de auto op rijdt. Voor een nieuwe auto is de APK nog niet verplicht. De verplichting voor een benzineauto ontstaat nadat de auto vier jaar oud is. Een dieselauto laat je keuren nadat deze drie jaar oud is. Na de eerste keuring moet een benzineauto weer gekeurd worden na twee jaar. Voor de dieselauto volgt na drie jaar een jaarlijkse keuring. Dit is ook het geval voor de benzineauto, nadat deze acht jaar oud is. Voor auto’s die rijden op stroom, gas en waterstof gelden dezelfde keuringseisen als voor de benzineauto.

Waar rijdt de auto op?

1e APK na

2e APK na

3e APK na

Vervolgens

Benzine 4 jaar 6 jaar 8 jaar Jaarlijks
Stroom, gas of waterstof 4 jaar 6 jaar 8 jaar Jaarlijks
Diesel 3 jaar 4 jaar 5 jaar Jaarlijks

Hoeveel betaal je voor een APK keuring?

De prijzen lopen zeer uiteen. Sommige garagebedrijven bieden de keuring gratis aan als je het combineert met een onderhoudsbeurt. Voor een losse APK keuring moet je rekening houden met kosten tot ruim € 60. Gelukkig zijn de meeste garagebedrijven goedkoper met tarieven tot € 40. Voor het keuren van een dieselauto kunnen de kosten hoger zijn. 

Waar wordt op gelet bij een APK?

De veiligheid is het belangrijkste keuringsonderdeel. Hierbij kun je denken aan de kwaliteit van de banden, verlichting, vloeistoffen in de auto en de ruitenwissers. Op de website van RDW kun je inzien waar de auto op wordt gekeurd. Ook worden bij de APK gegevens geregistreerd over de auto. De volgende punten komen aan bod bij een APK keuring:

  • Verkeersveiligheid (onder andere remmen, stuurinrichting, schokdempers)
  • Milieuaspecten (uitstoot)
  • Registratie van gegevens (kilometerstand, gebruikte brandstof)

Wat zijn de gevolgen van het niet laten keuren?

Het niet laten keuren van je auto kan op meerdere manieren gevolgen hebben. Hier staat namelijk een boete op van € 140 plus nog € 9 administratiekosten. De gevolgen kunnen nog groter zijn dan dat. Bij een ongeval met de auto kan de verzekeraar het uitgekeerde bedrag aan schadelasten weer verhalen op jou. Dit speelt vooral als de schade is veroorzaakt door een gebrek dat normaal gesproken bij een APK aan het licht was gekomen.  Alles over de verdere gevolgen lees je op de website van de RDW.

Hoe kom ik voor een opknapper onder de APK uit?

Heb je een auto waar je aan gaat klussen en tijdelijk niet in gaat rijden? Door het kenteken op te schorten is het tijdelijk niet verplicht om de auto te verzekeren. Ook de uiterste datum voor een APK geldt in dat geval niet. Zorg er wel voor dat de APK weer geregeld is voordat je ermee gaat rijden. En maak een vergelijking op Poliswijzer.nl voor de op dat moment beste autoverzekering tegen de laagste premie.

Geactualiseerd: donderdag 8 juni 2023

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie