Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Hoe kom je er achter hoeveel schadevrije jaren je hebt?

Het aantal opgebouwde schadevrije jaren vind je op de laatste door de verzekeraar afgegeven polis van de autoverzekering. Schadevrije jaren zijn belangrijk, want ze geven recht op een korting tot 75 procent of soms zelfs nog hoger. Door het veroorzaken van schade met je auto verlies je juist weer schadevrije jaren.

auto ongeval.jpg

Sinds 2016 gelden er uniforme regels hoe verzekeraars om moeten gaan met schadevrije jaren. Dit hebben verzekeraars onderling afgesproken om onduidelijkheden te voorkomen. Tot die tijd moest je altijd de verzekeraar bellen om te achterhalen wat je opgebouwd hebt. Het is nu eenvoudiger. Autoverzekeraars stellen de schadevrije jaren allemaal op dezelfde manier vast. Elk jaar dat je niet claimt of geen schade rijdt, bouw je 1 schadevrij jaar op. Claim je een autoschade die je zelf hebt veroorzaakt, dan verlies je in de meeste gevallen 5 schadevrije jaren.

Schadevrije jaren staan op de polis

Verzekeraars moeten het aantal schadevrije jaren vermelden op het polisblad. Ook na het beëindigen van de verzekering moet de verzekeraar een document sturen waaruit het aantal opgebouwde jaren blijkt. Na een schade die jou schadevrije jaren kosten, krijg je dus in het opvolgende verzekeringsjaar minder opgebouwde jaren. Dit moet de verzekeraar kenbaar maken door het sturen van een nieuwe polis waar de laatste situatie in beschreven staat.

Op hoeveel korting heb je recht?

Verzekeraars vertalen de jaren die je schadevrij gereden hebt in een korting op de premie. Hoeveel korting je krijgt, verschilt per verzekeraar. Daar zijn onderling ook geen afspraken over gemaakt. Verzekeraars hebben alleen afgesproken hoeveel jaren je verliest na schade.

korting berekenen.jpg

Hoeveel schadevrije jaren houd ik over na een schade?

Bij schade die ten laste gaat van de schadevrije jaren verlies je in één keer 5 jaren. Je doet er dus 5 jaar over om weer op het oude niveau te komen. Er is hierop een uitzondering. Met 15 jaar of meer val je altijd terug naar 10 jaar na een claim. Dit is bijvoorbeeld ook het geval als je al 30 jaar schadevrij gereden hebt.

Door sommige schade verlies je geen jaren 

Schades die je claimt onder de beperkt casco kosten jou geen schadevrije jaren. Natuurlijk kan er wel eigen risico over verschuldigd zijn. Ook schades die geclaimd worden op de WA autoverzekering kosten jou 5 schadevrije jaren.

Geactualiseerd: 18-08-2021


Gepubliceerd: dinsdag 16 mei 2017
Geactualiseerd: woensdag 18 augustus 2021

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie