Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Schadevrije jaren opvragen: hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Bij het vergelijken van autoverzekeringen vragen we om jouw aantal schadevrije jaren in te vullen. Deze zijn namelijk onder andere bepalend voor de hoogte van de autopremie. Wat moet je weten over het opvragen van jouw aantal opgebouwde schadevrije jaren? Vanaf 1 juli 2024 wordt dit een stuk makkelijker door het nieuwe systeem van registreren van schadevrije jaren.

schadevrije jaren opvragen

Autoverzekeraars stellen de schadevrije jaren allemaal op dezelfde manier vast. Elk jaar dat je niet claimt of geen schade rijdt, bouw je één schadevrij jaar op. Dien je een autoschade in die je zelf hebt veroorzaakt, dan verlies je vijf schadevrije jaren. Dit aantal verandert bij het ingaan van het nieuwe systeem van schadevrije jaren vanaf 1 juli. Je zakt dan bij het indienen van schade geen vijf, maar zes schadevrije jaren. 

Hoeveel schadevrije jaren houd ik over na een schade?

Bij schade die ten laste gaat van de schadevrije jaren verlies je in één keer vijf jaren (vanaf 1 juli 2024 zijn dat er zes). Je doet er dus vijf jaar over om weer op het oude niveau te komen. Er is hierop een uitzondering. Met 15 jaar of meer val je altijd terug naar 10 jaar na een schadeclaim. Dit is bijvoorbeeld ook het geval als je al 30 jaar schadevrij gereden hebt. Dus ook als je 30 schadevrije jaren hebt, val je terug naar 10 schadevrije jaren en verlies je in totaal 20 schadevrije jaren. 

Waar vind je jouw schadevrije jaren? 

Er zijn meerdere manieren hoe je kunt zien hoeveel schadevrije jaren je hebt:

  • Inzien op je polisblad

Verzekeraars moeten het aantal schadevrije jaren op de polis vermelden. Op het laatst afgegeven polisblad van je huidige verzekeraar staat het aantal schadevrije jaren. Deze vind je in de post, mail of via de online omgeving bij de verzekeraar. Heb je op dit moment geen autoverzekering? In dat geval staat het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd op het laatste polisblad van je vorige verzekeraar. Zodra je een autoverzekering opzegt, stuurt de verzekeraar namelijk ook een polis waaruit blijkt op welke datum de verzekering is gestopt. Heb je nooit een autoverzekering gehad? Dan is het simpel omdat je nog geen opgebouwde schadevrije jaren hebt. Je begint altijd bij 0 schadevrije jaren. 

  • Opvragen bij Roy Data 

Je kunt de schadevrije ook opvragen bij Roy Data. Dat is een centrale database waar schadevrije jaren van alle verzekerden in Nederland zijn opgeslagen. Roy Data wordt beheerd door de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (EPS). Zowel jijzelf als de verzekeraar hebben toegang tot Roy Data. Alleen de verzekeraar kan het aantal schadevrije jaren in Roy Data aanpassen. Bij het afsluiten van een autoverzekering worden de schadevrije jaren in Roy Data gebruikt.

  • Opzoeken op Mijnschadevrijejaren.nl

Vanaf 1 juli 2024 is er nog een manier waarop je jouw schadevrije jaren kunt inzien. Je kunt dan jouw aantal schadevrije jaren opvragen op de website Mijnschadevrijejaren.nl. Deze manier is preciezer, want je kunt ook jouw aantal schadevrije maanden inzien. Zo weet je precies hoe lang jij al schadevrij rijdt. 

Het verschil tussen no claimkorting en schadevrije jaren

Verzekeraars geven korting op de premie op basis van het aantal schadevrije jaren. Dit noemen ze de no claimkorting. Verzekeraars werken met een eigen bonus malusladder. Dit is een tabel waaruit blijkt hoeveel korting je krijgt per schadevrij jaar. Als je van verzekeraar wisselt, zul je zien dat de nieuwe verzekeraar een andere bonus malusladder heeft dan de huidige autoverzekeraar. Waarschijnlijk krijg je ook een ander kortingspercentage, maar staar je hier niet blind op. Het gaat niet om de korting maar om de maandelijkse premie die je betaalt. Een verzekeraar kan meer korting geven dan een andere verzekeraar, maar toch een hogere premie vragen.  

Verkeerd aantal schadevrije jaren doorgegeven?

Je vraagt een nieuwe autoverzekering aan, maar je geeft per ongeluk het onjuiste aantal schadevrije jaren op. Dat is geen probleem. De nieuwe verzekeraar controleert het aantal schadevrije jaren altijd in Roy Data en corrigeert deze als dat nodig is. De premie kan hierdoor wel veranderen. Vul daarom bij het vergelijken van autoverzekeringen niet zomaar een aantal schadevrije jaren in, maar zoek ze vanaf juli gemakkelijk op de website Mijnschadevrijejaren.nl op.

Geactualiseerd: donderdag 4 april 2024

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie