Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Wat houdt Roy Data in?

Schadevrije jaren zijn erg belangrijk bij het afsluiten van een autoverzekering. Met het aantal schadevrije jaren kun je namelijk een flinke korting krijgen op je premie. Als je overstapt naar een andere autoverzekeraar kun je de schadevrije jaren meenemen. Om dit mogelijk te maken, maken verzekeraars gebruik van een systeem die ze allen kunnen raadplegen en invullen: Roy Data.

Roy Data

Wat is Roy Data?

Roy Data is een databank waarin schadevrije jaren zijn opgeslagen. In de tijd voordat Roy Data bestond, kreeg je per post een verklaring waarop je schadevrije jaren stonden. Deze verklaring werd verstuurd als je de autoverzekering beëindigde. Op deze verklaring stond het aantal opgebouwde schadevrije jaren vermeld. Dit document kon je vervolgens opsturen naar je nieuwe autoverzekeraar die hiermee de korting op je premie berekende. In verband met de inefficiëntie van deze werkwijze werd Roy Data in 2007 opgericht. Dit is de database waarin alle schadevrije jaren van motorrijtuigen zijn opgeslagen.

Het beheer van Roy Data wordt uitgevoerd door de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (EPS). De registratie van de data vindt digitaal plaats. Beëindigt een klant zijn autoverzekering, dan zet de huidige verzekeraar de schadevrije jaren in Roy Data. De klant krijgt over de hoeveelheid opgebouwde jaren bericht van zijn verzekeraar. De nieuwe verzekeraar kan via Roy Data de schadevrije jaren overnemen. Voor het aantal opgebouwde jaren hoeven verzekeraars geen bewijs meer te vragen bij de klant.

Jouw Roy Data inzien

Als particulier kun je kosteloos inzage krijgen in Roy data. Om inzage te krijgen moet je een formulier, te vinden op de website van Stichting EPS, invullen. Dit is het zogenaamde Inzagerecht formulier. Deze vind je op de website van Seps.nl. Het aantal schadevrije jaren kun je ook op het laatste polisblad of op de verlengingsnota zien. Ben je het niet eens over het aantal schadevrije jaren op je polisblad of in Roy data? Neem dan contact op met je verzekeraar.


Geactualiseerd: maandag 13 maart 2023

Lesley Anker
Lesley Anker Verzekeringsspecialist & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie