Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Overstappen van autoverzekering? Zo doe je dat!

Bij het overstappen van je huidige naar een nieuwe autoverzekering zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Eén van de belangrijkste punten is het aantal schadevrije jaren wat je mogelijk hebt. Ben je al langer verzekerd, dan heb je waarschijnlijk al wat schadevrije jaren opgebouwd. Deze schadevrije jaren neem je mee naar je nieuwe verzekering in  ruil voor korting.

Voor de registratie van de schadevrije jaren gebruiken alle verzekeraars dezelfde database; Roy Data. Bij het vergelijken van een nieuwe autoverzekering wordt ook gevraagd naar het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Hoe hoger het aantal schadevrije jaren des te hoger de korting die je daarvoor krijgt op je nieuwe autoverzekering premie. 

Overstappen van autoverzekering

Als je een leaseauto hebt gereden, gelden er andere regels voor wat betreft de registratie van je schadevrije jaren. Je bouwt deze namelijk alleen op, als de auto op jouw naam staat, en niet op naam van je werkgever of een leasebedrijf. Er bestaat wel zoiets als een leaseverklaring van de maatschappij waarbij de betreffende auto geleased werd. Ook als je lang in het buitenland hebt gewoond, kun je je schadevrije jaren meenemen. Deze moet je dan wel kunnen aantonen met een verklaring van je oude verzekeraar.

Bij een auto van 6 tot 8 jaar oud kun jij je afvragen of allrisk nog steeds een verstandige optie is. Weegt de hoogte van de premie voor de allrisk autoverzekering op tegen wat je maximaal uitgekeerd krijgt bij schade? Er zijn ook tussenvormen; beperkt casco en beperkt casco extra. Bij de laatste krijg je alleen bij bepaalde schade-oorzaken een vergoeding.

Opzegtermijn oude en nieuwe verzekering

Bij de meeste autoverzekeringen kun je na één jaar per dag opzeggen. Er zijn ook veel verzekeringen waarbij je geen jaar hoeft te blijven en die zelfs per dag opzegbaar zijn.

Geactualiseerd: woensdag 3 augustus 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie