Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Wat is een voorlopige dekking? Wat houdt het in?

Na het afsluiten van een autoverzekering krijg je gelijk een bevestiging van de aanvraag in je mail. Dit is nog niet de officiële polis. Vaak verstrekt de verzekeraar eerst een voorlopige dekking. Met een voorlopige dekking kun je verzekerd de weg op. Na de definitieve acceptatie volgt de polis. Meestal krijg je direct na het aanvragen de polis toegestuurd.

voorlopige dekking

Voorlopige dekking voordat verzekeraar de aanvraag definitief accepteert

Het aanvragen van een autoverzekering doe je tegenwoordig online. Verzekeraars streven er naar om ook gelijk al akkoord te geven op een aanvraag, maar dat is niet altijd het geval. Omdat je toch zo snel mogelijk je auto wilt verzekeren, biedt de verzekeraar eerst een voorlopige dekking. Hiermee kan je gelijk de weg op. Binnen een paar dagen zal de verzekeraar de aanvraag alsnog beoordelen en definitief accepteren of in uitzonderingsgevallen afwijzen. De voorlopige dekking vervalt en je auto is definitief gedekt of niet meer gedekt.

Verzekeraar beoordeelt de aanvraag voor de autoverzekering

Autoverzekeringen worden niet meer standaard aangevraagd door het invullen van een papieren aanvraagformulier. Het online afwikkelen van een aanvraag gaat sneller en is goedkoper. Toch kan de situatie ontstaan dat er nog afhankelijkheden zijn. Als je bijvoorbeeld bij een vraag over rijontzegging aangeeft dat je inderdaad een rijontzegging hebt gehad, vraagt de verzekeraar naar de reden. Dit zal altijd zorgen voor een beoordeling door de verzekeraar. Hetzelfde kan het geval zijn bij een strafrechtelijk verleden en het hebben van negatieve schadevrije jaren.

Je krijgt een bevestigingsmail

Na het aanvragen van een autoverzekering krijg je direct een bevestigingsmail. Hieruit blijkt dat de aanvraag ontvangen is. Dat wil nog niet zeggen dat je autoverzekering definitief geaccepteerd is. Het kan ook een voorlopige dekking zijn. Eventueel neemt de verzekeraar nog contact met jou op om een aantal aanvullende vragen na te lopen. Daarna volgt de definitieve acceptatie. De bevestigingsmail kan ook gelijk de definitieve acceptatie zijn.

aanvraag-autoverzekering.png

Wat als je wordt afgewezen?

Het kan zijn dat de verzekeraar jouw aanvraag afwijst. Hier heeft de verzekeraar een reden voor. Toch wil de afwijzing nog niet zeggen dat je ook niet bij een andere verzekeraar terecht kunt. Het hebben van een strafrechtelijk verleden kan een reden van afwijzing zijn, maar ook je schadeverleden. Afhankelijk van de reden van afwijzing kun je proberen om jouw auto te verzekeren bij een andere verzekeraar. Het is niet uit te sluiten dat een andere verzekeraar soepeler is. Indien het verzekeren echt niet lukt, is er nog een laatste mogelijkheid. De Vereende is gespecialiseerd in lastig te verzekeren risico’s. Een groot nadeel is dat de premies wel aanzienlijk hoger zijn. Het is een uiterste optie om je auto toch te verzekeren.

Geactualiseerd: dinsdag 9 mei 2023

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie