Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Besparen op de zorgverzekering door de premie per jaar te betalen

door Lesley Anker Leestijd: 3 minuten

Het kan aantrekkelijk zijn om de premie voor de zorgverzekering gelijk voor een half jaar of een jaar te betalen. Sommige verzekeraars belonen je hiervoor met een premiekorting. Zeker met de lage spaarrentes van dit moment kan het rendabel zijn. Het gaat om een relatief kleine korting, maar iedere besparing is meegenomen. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld de autoverzekering kun je ook bij de zorgverzekering kiezen om per jaar te betalen. De premie betaal je vooraf. In het begin van het verzekeringsjaar betaal je dus gelijk de premie voor een heel jaar.

Hoeveel korting krijg ik als ik premie per jaar betaal?

Dit verschilt sterk per verzekeraar. Er zijn ook verzekeraars die überhaupt geen korting geven bij betaling per jaar of halfjaar. De verzekeraars die dat wel doen, geven een korting tussen 1 en 2,5 procent bij het kiezen voor betalen per jaar. Bij een korting van 1 of 2 procent praten we over een redelijk rendement over de betaalde premie. Het sparen levert op dit moment namelijk iets meer dan nul procent op.

Zorgverzekeringen vergelijken op basis van jaarpremies

Je kunt op een eenvoudige manier achterhalen hoeveel je gaat betalen als je kiest voor betalen per jaar. Bij zorgverzekeraars vergelijken kun je bij de optie “Betalingstermijn” aan de linkerkant van onze website aangeven dat je per jaar wilt betalen (staat onder "2. Jouw keuzes"). De vergelijking wordt dan gelijk gewijzigd. Uit de resultaten zal blijken welke verzekeraar het goedkoopst is bij deze keuzeoptie. De goedkoopste basisverzekering is de budgetverzekering van Zekur. Bij het vergelijken op jaarbetaling zal deze verzekering niet lager uitvallen. Deze verzekeraar geeft namelijk geen extra korting. Op dezelfde manier kun je het effect ook meten bij het kiezen voor een betaling per half jaar.

Je moet wel ongeveer 1.200  tot 1.500 euro hebben liggen

Je kunt ongeveer 2 procent rendement maken over het premiebedrag, maar je moet het geld wel over hebben. Door het in één keer voor een jaar te betalen kun je een korting behalen van maximaal een paar tientjes. Wil je meer besparen op je zorgverzekering? Overweeg dan om over te stappen naar een andere zorgverzekering. De besparing is groot in vergelijking met de korting in verband met het per jaar betalen.

Je kunt ook honderden euro’s per jaar besparen

Een paar tientjes in de portemonnee houden door te kiezen voor betaling per jaar is leuk meegenomen. Maar er zijn effectievere manieren om meer geld te besparen. Wat dacht je van het opzeggen van je aanvullende verzekeringen? Heb je deze echt nodig? Je kunt ook besparen zonder in te leveren op de kwaliteit van de zorg, namelijk door over te stappen. Alleen al per maand kunnen de premies per verzekeraar tientallen euro’s verschillen. Bij het overstappen naar een andere verzekeraar kun je het verschil nog verder vergroten door ook nog te kiezen voor betaling per jaar.

Extra besparen door je via een collectief te verzekeren

In onze vergelijkingstool kun je ook profiteren van collectieve afspraken via bijvoorbeeld ledenorganisaties, patiëntenorganisaties en werkgevers. Aan de linkerkant op onze website kun je kiezen voor de optie “Collectiviteitskortingen”. Deze staat onder "6. Extra opties". Door te klikken op de optie “Bekijk alle kortingen”, krijg je een pop-up. Hier kun je aangeven op welke collectiviteiten jij aanspraak  kunt maken. De korting wordt direct in de vergelijking verwerkt. Je kunt nog meer besparen door ook nog te kiezen voor een aanvullend eigen risico.

Besparen op de zorgverzekering door de premie per jaar te betalen

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 28 december 2023

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.