Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

De zorgverzekering als politiek stokpaardje

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Over een half jaar zijn er weer verkiezingen. Dit zorgt ervoor dat er veel nieuws komt over de zorgverzekering. De campagnes van de politieke partijen zijn ook al begonnen. Veel gebakkelei over de zorgverzekering en met name over het eigen risico. Zorg lijkt ineens een speerpunt voor de verkiezingen. De komende maanden krijgen wij weer mooie plannen voorgespiegeld. Waar op dit moment veel aandacht voor is in de politiek, is het eigen risico in de zorg. Een aantal partijen wil het afschaffen. De voorstanders van het eigen risico houden zich liever afzijdig. Ik heb een aantal standpunten over de zorgverzekering voor je verzameld. Wat willen de politieke partijen met de zorgverzekering en met het eigen risico?

Moet de huidige zorgverzekering niet gewoon vervangen worden?

De SP pleit niet alleen voor het afschaffen van de huidige zorgverzekering, ze hebben ook al een vervanger geïntroduceerd. Een Nationaal Zorgfonds zou de huidige zorgverzekering moeten vervangen. De belangrijkste wijziging is dat er geen eigen risico geldt. Het initiatief wordt ook onderschreven door 50Plus. D66 is juist een groot voorstander van het huidige zorgstelsel. Enkele standpunten van politieke partijen zijn:

  • VVD – is trots op ons zorgstelsel
  • PvdA – geen concrete wensen met ons zorgstelsel
  • GroenLinks – wil minder macht voor de zorgverzekeraars
  • CDA – wil minder bezuinigingen dan het kabinet. Geen plannen met de zorgverzekering

Het eigen risico: groot discussiepunt

Het eigen risico is een heet hangijzer. Enerzijds zijn er politieke partijen die van het eigen risico af willen. Anderzijds zijn er partijen die het geen belangrijke issue vinden en er niet over praten. Ze geven dus niet aan dat het eigen risico ongewijzigd moet blijven, maar ze pleiten ook niet voor afschaffing.  Voorstanders voor het afschaffen zijn:

  • GroenLinks
  • SP
  • PVV
  • PvdA (verkiezingsprogramma in oktober pas klaar. Eigen risico moet mogelijk weg)
  • 50Plus – niet afschaffen, maar maximeren (€ 200)
  • CDA – wil het mes zetten in het eigen risico, maar dat is een ruim begrip

De politieke partijen die niet pleiten voor afschaffing of die er geen woorden aan vuil maken:

  • VVD
  • D66
  • ChristenUnie (heeft wel bedenkingen)
  • SGP
  • Partij voor de Dieren
  • VNL

Afschaffen eigen risico: wie pakt de rekening op?

Het eigen risico is een lastig onderwerp. Waarom betaal je het eigenlijk? De overheid geeft als redenen:

  • De verzekeringspremie blijft lager, doordat je zelf het eerste deel van je zorgkosten betaalt;
  • Je wordt bewuster van de kosten voor zorg.

Niet alle zorgkosten vallen onder het eigen risico.  Voor kinderen tot 18 jaar betaal je bijvoorbeeld geen eigen risico en ook niet als je naar een huisarts gaat. Voor medicijnen en nader onderzoek in het ziekenhuis wel. Het eigen risico moet de drempel naar medische zorg verhogen. Wij moeten dus niet te snel naar zorgverleners gaan. Aan de andere kant kun je ook zeggen dat je beter kosten kunt maken door medische problemen al in een vroeg stadium al te ontdekken. Het is dus niet voor niets dat het eigen risico omstreden is. Een ander nadeel is dat de zware lasten  vooral drukken op de zwakke schouders. Veel ouderen en minder gezonde mensen hebben gemiddeld een lager inkomen dan gezonde mensen. Zij dragen jaarlijks vaak het volledige eigen risico. Zij betalen dus meer voor zorg, terwijl ze het financieel moeilijk aan kunnen, al kun je wel een betalingsregeling afspreken bij de zorgverzekeraar.

Gevolgen afschaffing eigen risico

Op verschillende manieren wordt er geld geïncasseerd om de zorg te betalen. Je betaalt maandelijks aan je zorgverzekeraar, je werkgever houdt een heffing in en er gaat nog belastinggeld naar de zorg. Als het eigen risico er niet meer is, valt er een gat van 3,7 miljard. Per persoon zou dit een extra premie betekenen van 275 euro. Dat wil natuurlijk ook niemand extra betalen. Ergens komt de rekening te liggen! We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

De zorgverzekering als politiek stokpaardje

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 28 december 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.