Denk om de aftrekbare ziektekosten bij de aangifte inkomstenbelasting

Tot 1 mei heb je om aangifte te doen over het voorgaand belastingjaar. Vergeet dan niet om ook de aftrekbare ziektekosten mee te nemen! De Belastingdienst heeft de belastingaangifte al deels ingevuld, maar de aftrekbare ziektekosten ontbreken. Maar, welke ziektekosten kun je indienen? Wij wijzen jou de weg in deze blog.

Heb je weinig medische kosten gemaakt? Dan is de kans groot dat je geen geld terug krijgt van de betaalde medische kosten. Er geldt namelijk een drempelbedrag. Alleen medische kosten boven het drempelbedrag zijn aftrekbaar.

Bij een inkomen tot € 7647 per jaar zijn de medische kosten aftrekbaar vanaf: € 176. Voor hogere inkomens hebben ze ingewikkelde berekeningen bedacht. Wij gaan jou hier niet mee vermoeien. In het aangifteprogramma van de Belastingdienst zit de berekening al verwerkt. Bij het invullen van de aangifte wordt het drempelbedrag automatisch gevuld. Wil je het zelf berekenen? Zie hiervoor de website van de Belastingdienst.

Welke medische kosten zijn aftrekbaar?

Er zijn lange lijsten met aftrekbare en niet aftrekbare kosten gemaakt. Wij beperken ons tot de veel voorkomende zorgkosten die je in de belastingaangifte over het jaar 2018 mee mag nemen.

Aftrekbare kosten:

 • Kosten van verpleging in een ziekenhuis of instelling
 • Kosten van fysiotherapie
 • Hoge vervoerskosten door een ziekte of een handicap
 • Steunzolen

Tandartskosten verzekeren of juist niet?

Tandartskosten zijn voor volwassenen niet meeverzekerd in de basisverzekering. Hier zijn aanvullende verzekeringen voor af te sluiten. Ook binnen deze aanvullingen worden de kosten vaak niet 100% vergoed en er zit vaak een maximum aan gesteld. Is het te overwegen om geen tandartsverzekering af te sluiten en de kosten volledig af te trekken van het inkomen? Met een voorbeeldberekening lichten wij het toe.

Je hebt een tandartsverzekering met een maximale vergoeding van € 500, met 100% uitkering. Premie € 240 per jaar. De tandarts heeft in 2018 voor € 1250 aan behandelingen uitgevoerd. Naast deze kosten heb je geen andere medische kosten die aftrekbaar zijn. Je hebt een inkomen van ± € 35.000 per jaar. Het drempelbedrag komt uit op € 578.

Wel tandartsverzekering: De tandartsverzekering heeft jou opgeleverd:
€ 500 – € 240 = € 260. Het bedrag wat niet vergoed wordt (€ 1250 – € 500 = € 750) is een aftrekpost. Aftrekbaar is € 750 – € 577 (drempelbedrag) = € 173.
Teruggave van de Belastingdienst ± € 70. Je moet zelf betalen: € 240 + € 750 = € 990 – € 70 = € 920.

Geen tandartsverzekering: Wat is jouw aftrekpost?
€ 1250 – € 577 = € 673. Teruggave van de Belastingdienst ± € 273
Netto kosten: € 1250 – € 273 = € 977.

Uitgaande van deze berekening kan het uit!

Kosten die onder voorwaarden aftrekbaar zijn

Daarnaast zijn er ook nog medische kosten die onder voorwaarden aftrekbaar zijn. Een goed voorbeeld hiervan zijn de reiskosten voor ziekenbezoek. Het moet minimaal gaan om een afstand van 10 kilometer enkele reis. Ook moet het gaan om een bezoeker die regelmatig komt. Voor de exacte voorwaarden verwijzen wij jou naar de Belastingdienst. Andere zorgkosten die onder voorwaarden aftrekbaar zijn, tref je hieronder aan.

 • Behandeling door een paramedicus zonder dat je verwezen bent door een arts
 • Kosten van een ivf-behandeling
 • Gehoorapparaten
 • Kleding en beddengoed

Welke kosten zijn niet aftrekbaar?

Het zou mooi zijn als de premie voor de zorgverzekering ook meegerekend mag worden, maar helaas. Ook met het eigen risico kun je niets. Hetzelfde geldt voor de kosten van:

 • Looprek
 • Rollator
 • Rolstoel en scootmobiel
 • Krukken
 • Wettelijke eigen bijdrage voor CAK

Ben je kosten vergeten en is de aangifte al verstuurd? Geen probleem! Door de aangifte nog een keer in te sturen wordt de oude aangifte overschreven. Als je aangifte hebt gedaan via de aangifte-app, kun je geen wijzigingen meer doorvoeren in de app. Doe in dat geval nog een keer online aangifte via de website van de Belastingdienst. De laatst ingestuurde aangifte nemen ze in behandeling.

Geplaatst op
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Eén antwoord op “Denk om de aftrekbare ziektekosten bij de aangifte inkomstenbelasting”

Geef een reactie