Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Denk om de aftrekbare ziektekosten bij de aangifte inkomstenbelasting

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Tot 1 mei heb je om aangifte te doen over het voorgaand belastingjaar. Vergeet dan niet om ook de aftrekbare ziektekosten mee te nemen. De Belastingdienst heeft de belastingaangifte al deels ingevuld, maar de aftrekbare ziektekosten ontbreken. Welke ziektekosten kun je indienen? Heb je weinig medische kosten gemaakt? Dan is de kans groot dat je geen geld terug krijgt. Er geldt namelijk een drempelbedrag. Alleen kosten boven het drempelbedrag zijn aftrekbaar. Bij een inkomen tot € 7739 per jaar zijn de medische kosten aftrekbaar vanaf € 133. Voor hogere inkomens hebben ze ingewikkelde berekeningen bedacht. Wij gaan jou hier niet mee vermoeien. In het aangifteprogramma van de Belastingdienst zit de berekening al verwerkt. Bij het invullen van de aangifte wordt het drempelbedrag automatisch gevuld. Wil je het zelf berekenen? Zie hiervoor de website van de Belastingdienst.

Welke medische kosten zijn aftrekbaar?

Er zijn lange lijsten met aftrekbare en niet aftrekbare kosten gemaakt. Wij beperken ons tot de veel voorkomende zorgkosten die je in de belastingaangifte mee mag nemen. Aftrekbare kosten:

 • Kosten van verpleging in een ziekenhuis of instelling
 • Kosten van fysiotherapie
 • Kosten van de tandarts
 • Hoge vervoerskosten door een ziekte of een handicap
 • Steunzolen

Tandartskosten aftrekken?

Tandartskosten zijn voor volwassenen niet gedekt vanuit de basisverzekering. Hier zijn aanvullende verzekeringen voor af te sluiten. Binnen deze aanvullingen worden hoge kosten vaak niet 100% vergoed en er geldt meestal een maximum bedrag. Is het te overwegen om geen tandartsverzekering af te sluiten en de kosten volledig af te trekken van de belasting? Met een voorbeeldberekening lichten wij het toe. Voor je ligt een offerte van de tandarts. De rekening bedraagt € 1250 aan behandelingen.  Je denkt eraan om een tandverzekering te nemen met een volledige vergoeding van € 500. Hiervoor betaal je dan wel € 240 per jaar aan premie. Wat is handig om te doen? De tandverzekering afsluiten of de tandartskosten aftrekken van de belasting? Je hebt een inkomen van ± € 35.000 per jaar. Het drempelbedrag komt daarmee uit op € 577.

Wel tandartsverzekering afsluiten:

Van de € 1250 aan tandkosten wordt volgens de verzekeringsvoorwaarden € 500 vergoedt. Het resterende bedrag van € 750 is een aftrekpost. Daar gaat dan wel nog het drempelbedrag vanaf. Dit betekent dat je € 173 kunt aftrekken. Teruggave van de Belastingdienst wordt dan ± € 70. Uiteindelijk moet je van de tandartsrekening zelf betalen: € 240 (premie) + € 750 (niet vergoed) = € 990 - € 70 (belastingteruggave) = € 920.

Geen tandartsverzekering afsluiten: De tandartskosten worden dan niet vergoed door de tandverzekering. De rekening van € 1250 kun je wel aftrekken maar daar gaat het drempelbedrag vanaf. Dit betekent dat je € 673 kunt aftrekken. De teruggave van de Belastingdienst wordt dan ± € 273. Uiteindelijk moet je zelf betalen:

€ 1250 (tandartsrekening) - € 273 (belastingteruggave) = € 977.

Uitgaande van deze berekening levert het je € 57 voordeel op door een tandartsverzekering af te sluiten.

Kosten die onder voorwaarden aftrekbaar zijn

Daarnaast zijn er ook nog medische kosten die onder voorwaarden aftrekbaar zijn. Een goed voorbeeld hiervan zijn de reiskosten voor ziekenbezoek. Voor de  voorwaarden en een voorbeeldberekening verwijzen wij jou naar de Belastingdienst. Andere zorgkosten die onder voorwaarden aftrekbaar zijn, tref je hieronder aan.

 • Behandeling door een paramedicus zonder dat je verwezen bent door een arts
 • Kosten van een ivf-behandeling
 • Gehoorapparaten
 • Kleding en beddengoed

Welke kosten zijn niet aftrekbaar?

Het zou mooi zijn als de premie voor de zorgverzekering ook meegerekend mag worden, maar helaas. Met het eigen risico en de eigen bijdrage kun je ook niets. En hetzelfde geldt voor de kosten van:

 • Looprek
 • Rollator
 • Rolstoel en scootmobiel
 • Krukken
 • Wettelijke eigen bijdrage voor CAK

Ben je kosten vergeten te melden en is de aangifte al verstuurd? Geen probleem! Door de aangifte nog een keer in te sturen wordt de oude aangifte overschreven. Als je aangifte hebt gedaan via de aangifte-app, kun je geen wijzigingen meer doorvoeren in de app. Doe in dat geval nog een keer online aangifte via de website van de Belastingdienst. De laatst ingestuurde aangifte nemen ze in behandeling.

Denk om de aftrekbare ziektekosten bij je belastingaangifte

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 15 september 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.