Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Dromen over een virtuele dokter

Leestijd: 4 minuten

Stel je eens voor. Plotseling schrik je laat in de nacht wakker. Je voelt je hart tekeer gaan en lijkt maar geen adem te krijgen. Dan na een halve minuut lijkt ineens alles weer normaal te zijn. Je denkt aan een verschrikkelijke nachtmerrie maar iets zegt je dat dit meer is dan een enge droom. Je pakt je smartphone en start de app “De Virtuele Dokter”.

De virtuele dokter

De virtuele dokter stelt wat vragen en controleert via de ingebouwde sensor in je smartphone je hartslag en bloeddruk. Dan verschijnt op je scherm de diagnose: ijzergehalte te laag. Met een link naar de online-apotheek waar de aanbevolen medicijnen al in de winkelwagen staan.Dat klinkt toch geweldig. Amper 2 minuten nadat je twijfelde over je gezondheid een diagnose. Dit in tegenstelling tot hoe het nu vaak gaat. Je stelt een bezoek aan de huisarts maar even uit vanwege je drukke werkzaamheden. Heb je een keer wel tijd, zit je langer dan je wilt in de wachtkamer van zowel huisarts als het laboratorium waar je naar toe bent doorverwezen. En uiteindelijk krijg je te horen dat je pas na 4 weken de uitslag toegestuurd krijgt.

eHealth

Mede daarom, en natuurlijk ook om de kosten in de zorg zo laag mogelijk te houden is men in de medische wereld van alle kanten bezig met eHealth (elektronische gezondheid). eHealth is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Het helpt je om zelfredzamer en onafhankelijker te zijn als patiënt. Je kunt dan met behulp van eHealth-toepassingen je gezondheid op peil houden of zelfs verbeteren, zonder tussenkomst van een zorgverlener. In de app winkels van onder meer Apple en Google zijn nu al tal van medische apps beschikbaar. Maar is deze ‘vooruitgang’ wel voor iedereen weggelegd?

Digibeten uitgezonderd

Nog steeds zijn er mensen die helemaal niets hebben met de digitale wereld. Mensen die niet weten hoe internet werkt, laat staan dat ze een smartphone hebben. Deze mensen kun je onmogelijk vragen om online hun gezondheid te checken of de virtuele dokter te raadplegen. En ook al ben je zelf heel ervaren met de technologie, dan is het maar de vraag of de toepassingen altijd goed werken. Als je last hebt van wat hoge bloeddruk wil je natuurlijk niet dat je technische hulpmiddel niet snapt wat je invoert. (Wat is uw leeftijd? Antwoord: 75, hulpmiddel geeft aan: ik versta 95) Daar gaat je bloeddruk zeker niet van naar beneden.

privacy gevoeligheid

Ook de privacy gevoeligheid en het feit dat zorgverzekeraars eHealth nog niet volledig vergoeden, zijn punten die niet bijdragen aan een algemene aanvaarding. Er zijn dus nog wat maatregelen nodig om eHealth veilig en bruikbaar te laten zijn maar dat zal echt niet meer lang op zich laten wachten. De menselijke zorgverlener zal hiermee niet helemaal vervangen gaan worden, maar door het gebruik van eHealth zeker een aantal taken minder te doen krijgen. En ik droom intussen rustig verder over een ambulance die al staat te wachten nog voordat ik strompelend van mijn fiets stap, omdat mijn smartwatch allang doorhad dat er iets stond te gebeuren. Als dit maar niet eindigt in een nachtmerrie.

E-health apps

Moet ik naar de dokter? Een hulpmiddel dat voor jou de vraag beantwoordt óf en wanneer je naar de dokter moet. Goedgekeurd door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) EHBO - Rode Kruis Weet wat je moet doen bij een ongeval! Met deze EHBO-app voor android heb je de juiste EHBO instructies altijd op zak. MijnDokter MijnDokter is een algemene app voor alle huisartsen in Nederland, waarin de patiënt via een enkele klik bij zijn eigen huisarts uitkomt. AED4.EU Vind de dichtstbijzijnde AED (Automatische Externe Defibrillator) met deze app voor iphone. Tapewijzer De Tapewijzer app voor Iphone geeft handvatten hoe een enkel getaped kan worden. Nictiz publiceert ieder jaar de eHealth monitor. Dit onderzoek volgt de beschikbaarheid en gebruik van eHealth-toepassingen voor en door patiënten en zorgverleners.
Dromen over een virtuele dokter

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 20 november 2019
Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.