Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Hoe stap ik over naar een andere zorgverzekering?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Jaarlijks stappen ongeveer één miljoen Nederlanders over naar een andere zorgverzekering. Logisch, dat veel mensen een andere polis kiezen. Je kunt namelijk honderden euro’s besparen door over te stappen. Gelukkig hoef je niet zelf bij meerdere verzekeraars de premies te vergelijken. Hetzelfde geldt voor het vergelijken van de polisvoorwaarden van de aanvullende verzekeringen. Daar is geen beginnen aan. Zorgverzekeraars vergelijken is eenvoudig met onze zeer uitgebreide vergelijkingstool.

Hoe je moet overstappen kunnen wij jou het beste uitleggen aan de hand van een stappenplan. Dit doen wij niet omdat het zo ingewikkeld is, maar om jou de beste keuze te laten maken.

Stap #1: Maak je huidige verzekering inzichtelijk

Voordat je vergelijkt, moet je eerst goed weten hoe je nu verzekerd bent. Heb je een aanvullende zorgverzekering, en hoeveel betaal je hiervoor? Probeer ook na te gaan in hoeverre je de afgelopen jaren gebruik hebt gemaakt van de aanvullende dekkingen. Om goed te kunnen vergelijken, moet je eerst weten wat je nu hebt. En welke zorg je nodig denkt te hebben.

Stap #2: Start je persoonlijke vergelijking

Ga naar Poliswijzer.nl om te beginnen met het vergelijken. Wij hebben de goedkoopste zorgverzekeringen al voor jou op een rijtje gezet. Door je leeftijd en je postcode in te vullen, kun je de vergelijking persoonlijk maken. Ook krijg je hierdoor inzichtelijk in hoeverre de verzekeraar volledige keuzevrijheid biedt. Bij de verzekeraars die dat niet bieden, komt te staan uit hoeveel ziekenhuizen in jouw buurt je kunt kiezen.

Stap #3: Stem het vergelijken af op jouw voorkeuren

De basisverzekering op premie vergelijken is na stap #2 in grote lijnen al klaar, maar nu moet het vergelijken nog afgestemd worden op jouw specifieke wensen. Aan de linkerkant van de website kun je jouw voorkeuren instellen. Je kunt hier bijvoorbeeld voor een hoger eigen risico kiezen. Door onze filters kun je de vergelijking eenvoudig en snel afstemmen op jouw eigen wensen. Jij houdt zelf de regie in handen, je zit zelf aan de knoppen. Het unieke aan onze berekeningstool is dat je de resultaten gelijk kunt zien.

Stap #4: Vergelijk het beste voorstel met je huidige zorgverzekering

Je weet nu wat een goed alternatief is voor je huidige verzekering. Nu is het een kwestie van je huidige verzekering vergelijken met het beste voorstel. Bovenin de zoekresultaten vind je de optie ‘Vergelijken met huidige verzekering’. Hierin kun je de huidige basisverzekering en de aanvullende verzekering meenemen in de vergelijking. Door vervolgens per verzekeraar te klikken op ‘Vergelijk polis’, kun je de verzekeringen inhoudelijk vergelijken. Zie de uitlegvideo op Youtube voor een demonstratie.

Stap #5: Sluit je nieuwe zorgverzekering online af

Nadat je de meest geschikte zorgverzekering hebt geselecteerd, kan de polis worden afgesloten. Na ontvangst van de polis heb je nog 14 dagen bedenktijd. Je kunt alsnog van de nieuwe verzekering afzien. De nieuwe verzekering wordt zo goed mogelijk afgestemd op jouw medische behoefte, maar wel tegen de laagste premie. Het overstappen gaat automatisch. De nieuwe verzekeraar zorgt voor de opzegging van de oude zorgverzekering. Weet je eind december nog niet wat je wilt? Zeg dan zelf alvast de huidige zorgverzekering op. Vervolgens heb je tot 1 februari de tijd om over te stappen. Je verzekering gaat in dit geval met terugwerkende kracht, vanaf 1 januari dus.

Hoe stap ik over naar een andere zorgverzekering?

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 28 december 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.