Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Hoezo overstappen heeft geen zin?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Nog niet alle verzekeraars zijn klaar met het onderhandelen met ziekenhuizen over de vergoeding uit de basisverzekering voor volgend jaar. Onterecht springt de media hierop in door te roepen dat het overstappen hierdoor niet mogelijk is. De werkelijkheid is anders! Nog niet alle contracten zijn gesloten, maar er hoeft geen sprake te zijn van een probleem. Vergelijken heeft wel degelijk zin en overstappen naar een andere zorgpolis kan zeer lonend zijn. Het issue speelt alleen voor de budgetverzekering en in mindere mate voor de naturaverzekering. En dan alleen bij niet spoedeisende = planbare zorg. Volgens het Algemeen Dagblad is overstappen naar een andere verzekeraar op dit moment onmogelijk. Er zouden namelijk nog te weinig ziekenhuizen gecontracteerd zijn. De polissen zouden hierdoor moeilijk te vergelijken zijn. Laten we eerst de onderverdeling in zorgverzekeringen inzichtelijk maken. Hieruit blijkt dat men bij de krant vooral aan het sensatie zoeken is.

Onderverdeling in zorgverzekeringen:

  • Budgetverzekering – de verzekeraar heeft maar met een beperkt aantal ziekenhuizen afspraken gemaakt. De verzekeraar vergoedt de rekening volledig als de verzekerde naar één van de gecontracteerde ziekenhuizen gaat
  • Naturaverzekering – Ook in deze verzekering worden er ziekenhuizen gecontracteerd. Het verschil met de budgetverzekering is dat veruit de meeste ziekenhuizen gecontracteerd zijn.
  • Restitutieverzekering – Er wordt niet met gecontracteerde zorg gewerkt. Er geldt een volledig vrije zorgkeuze

Het feit dat er nog gesprekken met ziekenhuizen gevoerd worden over de contracten, heeft betrekking op de budgetverzekering en de naturaverzekering. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat verzekerden de dupe gaan worden van stagnerende onderhandelingen. De verzekeraars CZ en Menzis hebben al aangegeven dat ze de kosten van alle ziekenhuizen volledig vergoeden in de naturaverzekering.

Weten met welke ziekenhuizen de zorgverzekeraars een contract hebben?

Bij het vergelijken van zorgverzekeringen is het belangrijk om te letten op welke ziekenhuizen door de zorgverzekeraar gecontracteerd zijn. De zorgvergelijker toont standaard alle basisverzekeringen. Dat wil zeggen 'geen voorkeur' voor vrije zorgkeuze.  Wil je volledig, ruime of beperkte vrije zorgkeuze, dan kun je de vergelijking verfijnen. Wil je weten met welke ziekenhuizen in jouw omgeving contracten gesloten zijn, vul dan je postcode in  je.  Als het ziekenhuis van jouw voorkeur gecontracteerd is, kun je de verzekering gewoon kiezen. Indien het een verzekering betreft van Menzis of CZ, dan is er ook geen probleem. Deze verzekeraars geven namelijk de garantie af dat ze alle ziekenhuizen contracteren.

In hoeverre is het een probleem dat een ziekenhuis niet gecontracteerd is?

Als je met een budgetverzekering of een naturaverzekering naar een niet gecontracteerd ziekenhuis gaat voor medische zorg, wordt de rekening niet volledig betaald door de verzekeraar. In dat geval betaal je tot 35 procent van de rekening zelf. Dit geldt niet voor spoedeisende hulp. In geval van nood kun je naar ieder willekeurige ziekenhuis. De rekening wordt dan volledig betaald door de zorgverzekeraar. De komende weken zal er meer duidelijk worden over wel of niet gesloten contracten. De belangen van de verzekeraars zijn zeer groot. Ze zullen er alles aan doen om de zaken zo goed mogelijk op orde te hebben. De kwaliteit van de zorg in Nederland zal altijd prioriteit nummer één blijven.

Hoezo overstappen heeft geen zin? | Poliswijzer.nl

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 8 september 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.