Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Bespaar tot € 373 op autopremie bij minder autorijden

door Lesley Anker Leestijd: 3 minuten

Als je een autoverzekering afsluit vraagt de verzekeraar je hoeveel kilometers je in een jaar denkt te rijden met de auto. Verzekeraars gebruiken dit onder andere om de hoogte van de premie te bepalen. Door gewijzigde omstandigheden in jouw situatie past de autoverzekering die je hebt misschien toch niet meer zo goed bij jou. Je reed bijvoorbeeld iedere dag 50 kilometer naar je werk. Nu heb je een baan dichter bij huis gevonden. Omdat je nu dagelijks minder autorijdt, kun je besparen op de premie van je autoverzekering. 

Iemand die 50.000 kilometer per jaar rijdt, heeft een grotere kans op schade in vergelijking met een autobezitter die maar 15.000 kilometer per jaar aflegt. Daarom vragen verzekeraars een hogere premie als je veel kilometers maakt. Met voorbeeldberekeningen laten we zien hoe groot de premieverschillen zijn.

Bespaar een paar tientjes per maand

Stel, je hebt vorig jaar een WA casco (all risk) autoverzekering afgesloten waarin je bent uitgegaan van 30.000 kilometers per jaar. Als je veel minder rijdt dan vooraf ingeschat, kun je tientallen euro’s per maand besparen. Vooral met een duurdere auto maakt het voor de hoogte van de premie een groot verschil hoeveel kilometer je per jaar rijdt met de auto. In twee voorbeelden leggen we de premieverschillen uit.

Voorbeeld 1

Een 38 jarige sluit een autoverzekering af voor een Peugeot 108. De auto wordt WA casco verzekerd en de eigenaar van de auto woont in de provincie Groningen. Hij heeft 6 schadevrije jaren en legt per jaar maximaal 21.000 kilometer met de auto af.

De autoverzekering kost bij een autoverzekeraar uit de top 5 € 443 per jaar (peildatum: januari 2024). Voor de volgende berekening gaan we uit van dezelfde persoon, auto en schadevrije jaren. Er wordt nu 10.000 kilometer per jaar met de auto gereden. De autoverzekering kost dan € 403 per jaar. Voor deze persoon geldt: als je minder autorijdt, wordt de premie € 40 lager bij dezelfde verzekeraar.

Voorbeeld 2: groter verschil bij duurdere auto

Nemen we een duurdere auto als voorbeeld, dan worden de premieverschillen ook groter. In de berekening hieronder zijn we weer uitgegaan van dezelfde persoon en schadevrije jaren. We rekenen nu met een Audi A5 Sportback 45 TFSI Quattro Business Edition uit 2021.

De autoverzekering uit de top 5 kost € 1685 per jaar bij 21.000 kilometers. Bij 10.000 kilometers betaalt diegene € 1312 per jaar. Dat is een besparing van € 373

Niet bij alle verzekeraars maakt kilometrage zo’n groot verschil

Er zijn verzekeraars die jou zwaar afrekenen als je veel kilometers per jaar autorijdt. Andere verzekeraars laten de hoogte van de premie helemaal niet afhangen van het aantal kilometers, maar van andere factoren, zoals postcode, leeftijd, aantal schadevrije jaren of zelfs het type auto waar je in rijdt. Dat benadrukt ook het belang van het vergelijken van je autoverzekering.

Hoeveel kilometers je per jaar rijdt met je auto kan dus een groot verschil maken in de premie die je betaalt voor de autoverzekering. Omdat je eigen situatie en de premie en voorwaarden van de autoverzekering veranderen, raden we aan om bij iedere wijziging in jouw situatie of in ieder geval één keer per jaar je autoverzekering te vergelijken. Dat kan je een hoop premie schelen.

Bespaar tot € 373 op autopremie bij minder autorijden

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 22 januari 2024

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.