Ik maak jaarlijks hoge medische kosten! Kan ik overstappen?

Heb jij veel medische zorg nodig? Mogelijk kun je beter overstappen. Je kunt de zorglasten drukken door het kiezen van een goedkopere zorgverzekering. Onterecht blijven verzekerden met een grote zorgbehoefte vaak zitten bij dezelfde verzekeraar en gaan niet overstappen. Ook verzekerden die veel claimen hebben recht op een redelijke premie voor de zorgverzekering.

Kunnen verzekeraars mij weigeren?

Een verzekeraar kan je niet weigeren voor de basisverzekering. Dit is wettelijk geregeld. Verzekeraars mogen ook geen hogere premies vragen voor bepaalde groepen verzekerden. De basisverzekering dekt de meest noodzakelijke medische kosten. Dus ook verzekerden met jaarlijks hoge medische kosten kunnen gewoon overstappen. Voor de aanvullende verzekeringen mogen zorgverzekeraars je wel weigeren.

‘Mijn zorgverzekeraar kent mijn medische situatie’

Je hoeft als verzekerde niet de angst te hebben dat er bij het overstappen medische dossiers overgedragen moeten worden. Het enige wat je moet doen om over te stappen is de premies vergelijken en een andere zorgverzekering kiezen. De verzekeraars gaan de overstap vervolgens onderling afwikkelen. Bestaande machtigingen worden door de nieuwe verzekeraar overgenomen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan hulpmiddelen die je gebruikt.

Bij de nieuwe verzekeraar een aanvullende verzekering afsluiten

Sommige verzekeraars stellen vragen of eisen bij het afsluiten van een aanvullende verzekering. Op deze manier willen verzekeraars mensen weren die veel claimen. Het gaat vaak om duurdere aanvullende verzekeringen met een ruime dekking bijvoorbeeld op het gebied van tandartskosten en orthodontie. Voor de meeste aanvullende zorgverzekeringen word je altijd geaccepteerd.

Een zorgverzekeraar kan ook een wachttijd hanteren. Dit betekent dat je gedurende de wachttijd wel premie betaalt, maar nog geen vergoeding kunt krijgen. De exacte wachttijd verschilt per verzekering en verzekeraar. Op Poliswijzer.nl kun je via deze link zorgverzekeringen vergelijken die geen wachttijd hanteren en jou niet afwijzen voor de aanvullende verzekering.

Besparen door het overstappen?

In hoofdlijnen is de dekking van de basisverzekering overal gelijk. De premie verschilt wel sterk. Voor 2019 komt de laagste premie uit op € 98,50, terwijl de duurste verzekeraar € 134,00 per maand vraagt. Dat is een verschil van maar liefst € 426,00 per jaar. Verzekerden die naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering hebben, moeten beide verzekeringen vergelijken. Door via onze website polissen te vergelijken, kun je ook de aanvullende dekkingen vergelijken.

Hoe kan ik overstappen?

Het overstappen naar een andere zorgverzekering is zeer eenvoudig. Je gaat eerst vergelijken en je kunt de nieuwe verzekering direct afsluiten. De oude zorgverzekering wordt automatisch opgezegd als je vóór 1 januari een nieuwe zorgverzekering afsluit. Door te vergelijken via Poliswijzer.nl hoef je alleen maar te letten op welke zorgverzekering het beste bij jou past. De opzegging van de oude zorgverzekering wordt voor je geregeld.

Blijf niet zitten bij de huidige zorgverzekeraar om de verkeerde redenen. Iedereen heeft recht op een zorgverzekering tegen een redelijke premie. Alleen door te vergelijken kun je jouw zorgverzekering weer zo goed mogelijk afstemmen.

Plaats een reactie