Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
De quarantaineplicht is een feit. Toch naar het buitenland?

Buitenlandse vakanties kunnen weer: houd rekening met quarantaineplicht

door Juul Dijkhuis

Veel Nederlanders hebben nog geen vakantie geboekt. De helft overweegt een vakantie in eigen land, en dat is goed voor te stellen. Bij calamiteiten ben je binnen maximaal een paar uren weer thuis als het moet. En als de grenzen dicht gaan heb je geen probleem. Durf jij het aan om een vakantie naar het buitenland te boeken? Houd rekening met de quarantaineplicht. Hier heeft de Eerste Kamer op 26 mei mee ingestemd.

Op Nederlandwereldwijd.nl (Rijksoverheid) staan de kleurcodes van de landen. Met de codes rood en oranje is het advies om niet te reizen, tenzij het echt moet. Vrijwel alle landen staan nu op oranje met een paar uitschieters in het rood. De verwachting is dat het er compleet anders uit ziet in juli en augustus, maar het blijft een gok(je). Reisorganisaties spelen hierop in door de ruimte te geven om nog om te boeken of om de vakantie zelfs kosteloos te annuleren als reizen toch niet mogelijk is.

Wat als?

Je kunt een horrorscenario bedenken als je toch naar het buitenland vertrekt. Vorig jaar maart zat zangeres Anouk een aantal weken vast in Marokko. Tijdelijk was het vliegverkeer volledig uit de lucht, dus moest ze haar verblijf in Marokko flink verlengen. Door de quarantaineplicht is het mogelijk dat jou dit ook overkomt tijdens de zomervakantie. Je gaat bijvoorbeeld twee weken naar Turkije. Door een nieuwe uitbraak moet je nog een paar weken aan je vakantie vastknopen. 

Quarantaineplicht in Nederland 

Er is een nieuwe reden bij gekomen om voorzichtig te zijn met reizen naar het buitenland. Op 26 mei heeft de Eerste Kamer ingestemd met een verplichte quarantaine voor reizigers die uit landen komen met een zeer hoog coronarisico. Daarnaast is er ook een verplichte toegangstest mogelijk gemaakt. Het verplicht in quarantaine gaan is lastig controleerbaar, maar de wettelijke kaders liggen er om naleving af te dwingen. Reizigers die zich niet houden aan de quarantaineplicht riskeren een boete van € 435. 

Deze plicht komt er voor landen waar echte brandhaarden zijn. Een land krijgt code rood als er meer dan 150 besmettingen zijn per 100.000 inwoners. Van de nieuwe quarantaineplicht ga je last krijgen als er in het land waaruit je terugkomt minimaal 500 nieuwe coronagevallen zijn per 100.000 inwoners. Het is dus niet waarschijnlijk dat je hier last van gaat krijgen na terugkomst uit de populaire vakantielanden.

quarantaineplicht

De verplichte quarantaine schrikt af

Volgens een onderzoek van Hart van Nederland is 40% van de ondervraagden bereid om in quarantaine te gaan als ze op vakantie zijn geweest. Voor bijna de helft is deze verplichting een reden om niet te vertrekken. In quarantaine moeten is een behoorlijke opoffering, maar na ruim één jaar corona zijn we bereid tot dingen wat we vóór maart 2020 echt niet zouden doen.

Of toch in Nederland blijven?

In de zomer een weekje naar het Gardameer of de Costa's gaat waarschijnlijk zonder veel ellende verlopen. Toch is het voor te stellen dat je niet gaat. De ontspannenheid van een zomervakantie is mogelijk weg door de onzekerheden rondom corona. Als het voor jou niet de onbezorgde vakantie wordt om die reden, kun je ook gewoon naar bijvoorbeeld Valkenburg, Noordwijk of de Veluwe gaan. Angstig vertrekken naar een buitenlandse vakantie is niet de bedoeling. Zet je plannen voor een buitenlandse vakantie dan nog maar een jaar later in je agenda.

Ga in ieder geval verzekerd op reis

De dekking tegen extra kosten door het coronavirus is zeer beperkt in de reisverzekering. Op het gebied van de medische kosten hoef jij je geen zorgen te maken. De zorgverzekering betaalt de medische kosten en de dekking medische kosten in de reisverzekering draagt de eventuele zorgkosten die niet verzekerd zijn in de zorgverzekering. Sluit in ieder geval wel een reisverzekering af. Door calamiteiten kun je behoorlijk op kosten worden gejaagd. Dat geldt overigens ook voor een vakantie binnen Nederland. Je koffers worden bijvoorbeeld gestolen of je veroorzaakt schade aan je vakantieverblijf. 

Wil je advies over reisverzekeringen? Het Poliswijzer.nl team staat iedere maandag t/m vrijdag graag voor je klaar.

Deel dit artikel op:

Gepubliceerd: donderdag 27 mei 2021
Geactualiseerd: vrijdag 28 mei 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie