Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Met een reisverzekering vang je hoge kosten van een rampvakantie op

door Juul Dijkhuis Leestijd: 7 minuten

In de media hoor je verzekeraars vaak roepen dat je niet op vakantie moet zonder een reisverzekering. Het verhaal klopt, maar spreekt niet echt tot de verbeelding. In deze blog geef ik de noodzaak een gezicht. Een paar jaar geleden was ik met mijn gezin op vakantie en kwamen we van de ene in de andere catastrofe terecht. Hoe heeft onze reisverzekering ons behoed voor extreem hoge kosten? Zonder reisverzekering had deze vakantie bijna € 6500 extra gekost...

rampvakantie

Om een beeld te schetsen van de gevolgen als je onverzekerd op reis gaat, vertel ik over een vakantie naar Italië in de zomer van 2018 gedurende 15 dagen. We betaalden € 3000 voor de accommodatie. Gelukkig kon corona toen nog geen roet in het Italiaanse eten gooien. Dag voor dag vertel ik jullie over de gebeurtenissen en de kosten die we hebben gemaakt. 

12 juli 2018 - Veendam

Deze dag reisden we met de auto naar onze camping in Italië aan het Gardameer. Daar hadden we 14 dagen een stacaravan gehuurd. Altijd heerlijk om in het zonnige Italië te zijn. De eerste dag reden we naar Zuid-Duitsland waar we in een hotel gingen uitrusten om de volgende dag door te reizen naar Italië. So far, so good.

13 juli 2018 – Frankfurt am Main

Na een nachtje uitrusten reisden we verder. Na een paar uren rijden sloeg de motor af op de snelweg rond Bazel (Zwitserland). Door de gevaarlijke plek belden we het alarmnummer (is ook daar 112). De auto werd afgevoerd naar een garagebedrijf in Bazel. Hier bleek aan het einde van de dag pas dat de motor in de ‘soep was gedraaid’. De auto was niet te herstellen binnen een paar dagen. Daarom werd de auto naar Nederland gesleept en huurden we een auto om de vakantie nog enigszins te redden. Een niet geplande overnachting in Bazel leek ons verstandig na zo’n enerverende dag.

14 juli 2018 – Bazel

In de ochtend vertrokken wij zo vroeg mogelijk naar Italië om niet nog meer dagen aan het reizen te verspillen. We reden via Milaan naar het Gardameer. Een vlekkeloze dag!

15 juli 2018 – San Felice del Benaco – Gardameer

In de ochtend werden we wakker in onze stacaravan. Het slechte begin lieten we achter ons en we keken weer vooruit om er toch nog een geslaagde vakantie van te maken. Met de huurauto verkenden we de omgeving. We genoten van de prachtige omgeving en het heerlijke eten op een terras. Aan het einde van de dag keerden we terug naar de stacaravan. Terug in de stacaravan ontstond de tweede kreukel in onze ‘zorgeloze’ vakantie. 

reisverzekering voor rampvakantie
Ook tijdens een rampvakantie zien de foto’s er alsnog gezellig uit

De caravan was opengebroken en de inbrekers hebben de tijd genomen om onze spullen te verkennen. Alle waardevolle spullen hadden ze gevonden en meegenomen. Het ging om een laptop, tablet, duur fototoestel en kostbare kleding en schoenen van de dochters. De stacaravan was zwaar beschadigd door het openbreken van de deur en de kastjes waren vernield. In de huurovereenkomst stond dat wij er verantwoordelijk voor zijn. Weer een grote financiële tegenvaller dus. 

17 juli 2018 - San Felice del Benaco – Gardameer

Na één dag luieren, hadden we weer een actieve dag in de planning staan. We gingen wandelen in Cima Larici. Na een klein uurtje rijden kwamen we aan bij de wandelroute en volgden we een route om veel mooie bezienswaardigheden te zien. In het eerste halfuur ging het al mis. Door de oneffen wandelpaden ging ik door mijn enkel. Het lukte mijn vrouw en kinderen niet om mij te helpen, dus schakelden we hulp in. Ik werd gered uit mijn benarde positie en naar het ziekenhuis gebracht. Weer geen topdag dus.

18 juli 2018 - San Felice del Benaco – Gardameer

Thuis in Nederland voltrok zich ook nog een ramp. Door een fikse hagelbui in Nederland was een dakraam eruit gehageld. Dit werd pas na een paar dagen ontdekt door de buren, waardoor het huis  volgelopen was met water. Gelukkig konden we deze schade verhalen op de woonverzekering, maar voor ons idee zat de vakantie erop. Binnen één week keerden we eerder dan gepland terug naar Nederland. 

Scenario 1 – We hadden geen reisverzekering afgesloten

Na thuiskomst maakten we de rekening op van onze rampvakantie. Het was een vakantie om nooit te vergeten. Vooral door de hoge kosten die we moesten betalen. Ik heb de kosten per rampdag bij elkaar opgeteld. De normale kosten van de vakantie zijn niet meegerekend. 

  • 13 juli 2018 – De reparatiekosten (wat niet gelukt was) en de kosten voor het slepen van de auto naar de garage kwamen op € 350. We namen als vervangend vervoer een huurauto voor € 60 per dag, dus in totaal ongeveer € 900. Het vervoeren van mijn eigen auto naar Nederland kostte ongeveer € 500. Voor de overnachting betaalden we € 200. In totaal waren we deze dag dus al € 1950 extra kwijt.
  • 15 juli 2018 – De schade aan de stacaravan bedroeg € 400. Deze kosten konden we niet claimen op de aansprakelijkheidsverzekering, omdat schade aan gehuurde zaken uitgesloten is. De waarde van de gestolen spullen liep hoog op. De kosten voor de elektronica kwam uit op € 1100 en voor de kleding € 350. De kassabon voor deze dag was € 1850.
  • 17 juli 2018 – Voor de zorgkosten was ik goed verzekerd. De kosten werden volledig gedragen door mijn zorgverzekering. Helaas betaalde ik wel € 385 aan eigen risico. Voor de reddingsactie had de hulpinstantie mij een rekening gestuurd. Als er een helikopter werd ingezet liepen de kosten in de duizenden euro’s. De kosten voor de reddingsactie kwamen uit op € 750.
  • 18 juli 2018 – Het eerder naar huis reizen zorgde niet voor extra kosten. Indirect ook weer wel, want de helft van de vakantie hadden we gemist. We hebben € 3000 betaald, waarvan we dus € 1500 misliepen aan vakantieplezier.

Opgeteld kostte deze rampvakantie ons bij scenario 1 extra: € 1950 + € 1850 + € 385 + € 750 + € 1500 = € 6435.

Scenario 2 – We hadden wel een reisverzekering voor onze rampvakantie

Als verzekeringsadviseur ken ik het belang van een reisverzekering, dus gold voor mij scenario 2. Omdat het een autovakantie betrof, hadden we uiteraard ook de automobilistenhulpdekking meeverzekerd. De medische zorg moet ook goed geregeld zijn, dus hadden we ook de aanvullende dekking tegen geneeskundige kosten meegenomen. Hierin verzekerden we ook het eigen risico van de zorgverzekering mee. De annuleringsdekking hadden we ook meeverzekerd.

Voor ongeveer € 14 per maand (€ 168 per jaar) had ik dus een doorlopende reisverzekering afgesloten. De bijna € 6500 hoefden we niet zelf te betalen. Nog steeds hebben we in 2018 een rampzalige vakantie in Italië gehad, maar dan zonder de hoge kosten. 

Ik hoop dat ik met mijn rampvakantie heb laten zien dat je voor naar verhouding lage kosten, hoge kosten kunt voorkomen. Tijdens onze vakantie in 2018 hadden we erg veel pech, maar het had nog veel erger gekund. Als ik tijdens de wandeltocht vermist was geraakt, liepen de kosten mogelijk in de tienduizenden euro’s. Ook de opsporingskosten zijn verzekerd in de reisverzekering!

Ga je op vakantie en kun je hulp gebruiken van mijn advies of van één van mijn collega’s? Bel ons dan gerust tijdens kantooruren op 050-2111456.

Hoe mijn reisverzekering een rampvakantie voorkwam

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 4 mei 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.