Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Wat kost de Toyota Mirai per maand?

door Juul Dijkhuis 1 reactie Leestijd: 5 minuten

Tot dusver hebben we tientallen auto’s op benzine en elektrische auto’s doorgelicht op de kosten. Deze maand gaan we voor het eerst de kosten inzichtelijk maken van een auto op waterstof, namelijk de Toyota Mirai. Het is een opvallende en prachtige auto, maar de kosten zijn naar verhouding hoog.

Het verschil met onze eerdere blogs over bijvoorbeeld de Toyota RAV4 en de Toyota C-HR wordt gemaakt door de hoge aanschafkosten van de Toyota Mirai. Auto’s op stroom hebben voor het grote publiek nog steeds de voorkeur. Dat komt natuurlijk ook doordat overheden subsidies richten op de stekkerauto. Het voordeel van waterstof is dat je de auto niet iedere keer een lange tijd aan een oplaadpunt moet houden. De waterstofauto kun je namelijk gewoon tanken: in 3 tot 5 minuten is de tank weer helemaal vol. Nadeel is dat je nu nog maar op 5 plekken in Nederland waterstof kunt tanken en nog niet in elke provincie. Volgens Toyota groeit het netwerk van waterstoftankstations echter heel snel. 

h2-live-app-waterstof-tanken.PNG

 Wat moet je weten over het rijden op waterstof?

Het gebruiken van waterstof zie je vooral bij de zwaardere motorrijtuigen, zoals vrachtauto’s en bussen. Waterstof is een gas waarin energie verstopt zit zonder dat er CO2-uitstoot van afkomt. Bij het maken van waterstof komt wel CO2 vrij, maar dat is ook het geval bij andere vormen van energie. Het tankbare gas wordt gemaakt van water en stoot ook water uit als afvalstof. Het water wordt onder stroom gezet, en daar kunnen we auto’s mee laten rijden. Goed voor het milieu dus.

Wat betaal je per maand voor de Toyota Mirai?

Een groot nadeel van deze auto is de aanschafprijs. Voor het instapmodel betaal je namelijk € 66.000. Met luxe toevoegingen lopen de kosten richting de € 80.000. Voor inzicht in de kosten gaan we uit van het instapmodel. Dat hebben we namelijk ook gedaan bij de eerder onderzochte auto’s. De hoogte van de maandlasten laten we afhangen van:

  • toyota mirai.pngWat is de afschrijving in het eerste jaar?
  • Wat kost de auto in het verbruik?
  • Hoeveel motorrijtuigenbelasting betaal je?
  • Wat kost de autoverzekering per maand?

Om de verschillende auto’s onderling vergelijkbaar te maken, houden we steeds dezelfde uitgangspunten aan. Het gaat om de volgende:

  • Voor het bepalen van de afschrijving gaan we uit van de Koerslijst van de ANWB
  • Met de Toyota wordt 15.000 kilometer per jaar gereden
  • De 35-jarige eigenaar heeft 8 schadevrije jaren en woont in Gelderland

Wat schrijf je het eerste jaar af op de Toyota Mirai?

Dit is een lastig onderdeel van de bepaling van de kosten. Over de afschrijvingskosten is namelijk nog weinig bekend. De huidige generatie Toyota Mirai is nog maar sinds maart 2021 op de markt. We kunnen de hoogte van de afschrijving over één jaar dus nog niet berekenen. We kunnen wel een inschatting maken. De waarde van deze auto in de toekomst zal sterk afhangen van het antwoord op de vraag of waterstof ook echt gaat doorbreken. Er zijn nu nog maar weinig punten waar je waterstof kunt tanken. Als hier geen verdere uitbreiding van komt, zal dit de dagwaarde van deze auto weinig goeds doen. Voor het inschatten van het afschrijvingspercentage, gaan we uit van een afschrijving van 21% in het eerste jaar. Het is een schatting die we ook tegenkwamen bij vergelijkbare auto’s, met de kanttekening dat deze op benzine rijden.

Afschrijving in het eerste jaar: € 66.000 x 21% = € 13.860 / 12 maanden = € 1155.

Wat zijn de brandstofkosten van de Toyota Mirai?

We zijn gewend om in prijzen per liter te rekenen. Bij waterstof reken je af per kilo. Volgens Toyota is de prijs per kilo ongeveer € 10. Voor de berekening is het dus belangrijk om in te schatten hoeveel kilometers de Mirai rijdt op één kilo waterstof. Op één kilo waterstof kun je ongeveer 100 kilometer rijden. 

Het verbruik van de Toyota Mirai geeft dus de volgende brandstofkosten:
15.000 kilometer / 100 = 150 kilo waterstof x € 10 = € 1500 / 12 maanden = € 125

Als een benzineauto 1 liter benzine verbruikt voor 20 kilometer, kost deze auto per 100 kilometer: 100 / 20 = 5 liter x € 1,70 (prijs per liter benzine ongeveer) = € 8,50. Kortom, rijden op waterstof geeft je geen besparing op de brandstofkosten. De Toyota Mirai zou namelijk uitkomen op € 10.

Wat betaal je aan motorrijtuigenbelasting ?

Net als bij een volledige elektrische auto heeft een auto op waterstof een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer. Om het overstappen op duurzame auto’s te promoten, reken je ook voor een auto op waterstof niet af met de Belastingdienst. Tenminste voor wat betreft de motorrijtuigenbelasting. Dat levert voor een dergelijke auto toch gauw een besparing op van ongeveer € 100 per maand. Helaas maakt het wegvallen van deze heffing de Mirai nog steeds geen goedkope auto.

Wat kost een autoverzekering voor de Toyota Mirai?

Zoals je waarschijnlijk al verwacht is de autoverzekering best kostbaar. Dat komt namelijk alleen al door de hoge koopsom. De goedkoopste verzekeraar brengt voor de WA casco autoverzekering € 74 per maand in rekening. Dat lijkt een hoog bedrag, tot je hoort wat andere verzekeraars voor dezelfde dekking bij jou in rekening brengen. De duurste verzekeraar heeft er geen behoefte aan om deze waterstofauto te verzekeren zou je denken. De premie komt namelijk uit op € 296 per maand. De duurste autoverzekering is dus exact vier keer zo duur als de goedkoopste. Het bewijst dat het vergelijken van je autoverzekering loont!

Wat kost de Toyota Mirai

Per maand:

Afschrijving in het eerste jaar: € 1155
Brandstof: (waterstof) € 125
Motorrijtuigenbelasting: € 00
Autoverzekering: € 74
Totaal: € 1354
Wat kost de Toyota Mirai per maand?

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 19 juli 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (1)

Geplaatst door: Roel ()

Wetenswaardig. Weet u ook wat de onderhoudskosten zijn? Dat mis ik nog.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.