Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Hoeveel kost een Tesla Y jou in het eerste jaar?

door Juul Dijkhuis 1 reactie Leestijd: 4 minuten

De Tesla model Y is op dit moment de bestverkochte auto van Nederland. Alleen al in februari 2023 zijn er meer dan 18.000 van verkocht in Nederland. Dit komt mede door een sterke prijsdaling in december 2022. Toch is de  aanschafprijs helaas nog steeds hoog. De electrische auto is populair omdat je tijdelijk geen motorrijtuigenbelasting betaalt en de kosten van brandstof laag  kunnen zijn. Wij onderzochten wat je maandelijks kwijt bent aan kosten voor de Tesla Y. Daarbij helpen we je natuurlijk ook aan de beste en goedkoopste autoverzekering voor de Tesla Y.

De benzineprijzen stijgen de komende maanden en jaren verder. Door het verhogen van de motorrijtuigenbelasting en de heffing in brandstoffen worden Nederlanders uit auto’s op fossiele brandstoffen gejaagd. Dit is een manier om iedereen over te laten stappen op elektrisch rijden, maar er is meer nodig dan hoge benzineprijzen om dit door te drukken. Elektrisch rijden moet wel betaalbaar zijn. Door de goedkopere elektrische auto’s wordt het overstappen op een stekkerauto steeds aantrekkelijker. Het gaat bijvoorbeeld om de Dacia Spring (€ 21.750) en de Renault Twingo E-Tech Electric (€ 24.190).

tesla-model-y-long-range-3.png

Wat kost de Tesla model Y?

Je kunt een Tesla model Y kopen vanaf € 46.990. Voor de uitvoeringen met een betere performance (Longe Range en de Performance_ betaal je tot € 7000 meer. Ook een ‘niet witte’ kleur kost je extra. Om inzicht te krijgen in de kosten per maand gaan we uit van het instapmodel. De volgende kostenposten nemen wij mee in de berekening:

  • Afschrijving in het eerste jaar
  • Kosten voor het opladen
  • All risk autoverzekering

Omdat in het eerste jaar de kans klein is dat je onderhoudskosten hebt, zetten we die op € 0. Een nieuwe auto heeft namelijk nauwelijks onderhoudskosten.Je betaalt ook geen motorrijtuigenbelasting voor de Tesla model Y.

Voor het berekenen van de maandelijkse kosten gaan we uit van de volgende gegevens:

  • De bestuurder is 35 jaar oud en woont in Gelderland
  • Jaarlijks wordt er 15.000 kilometer met de auto gereden
  • De bestuurder heeft 8 schadevrije jaren opgebouwd
  • De Tesla Model Y geeft geen recht op subsidie

Afschrijving van de Tesla model Y

Door na te gaan voor welke bedragen één jaar oude auto’s verkocht worden, kunnen we ongeveer uitrekenen hoe hoog de afschrijving is. We nemen het gemiddelde van verschillende auto’s om zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te komen. Uiteraard zijn hierin veel afhankelijkheden, maar deze methode van berekenen geeft wel een goede indruk van de hoogte van de afschrijving. Bij het schatten van de afschrijving zijn we uitgegaan van de lagere aanschafwaardes per december 2022.

We komen uit op een gemiddelde afschrijving van 11,2%. De afschrijving in het eerste jaar komt dus uit op:

€ 46.990 x 11,2% = € 5.263 / 12 = € 439

Wat kost de Tesla model Y aan brandstof?

Met de Tesla Y heb je geen last van beninekosten. Maar helaas zijn de stroomprijzen ook hoog. Vooral in 2022 waren de prijzen per kWh stroom extreem hoog. De tarieven liggen inmiddels tussen € 0,22 en € 1 per kWh. Wat het (thuis) opladen van de auto kost, hangt  af van je energiecontract. Om zicht te krijgen in de hoogte van de kosten, gaan we ervan uit dat je de auto thuis oplaadt. De energieleverancier rekent € 0,40 per verbruikte kWh, het maximum prijsplafond tarief dat geldt in 2023. De Tesla Y heeft ongeveer 15 kWh per 100 gereden kilometers nodig. 

Per gereden kilometer kost de Tesla dus: 15 / 100 = 0,15 kWh x € 0,40 = € 0,06.

Als je 15.000 kilometer per jaar rijdt met de Tesla, gaat het gemiddeld dus om de volgende lasten per maand:

€ 0.06 x 15.000 = € 900 / 12 = € 75 per maand.

Wat kost het verzekeren van de Tesla Y 

Je Tesla verzekeren is eenvoudig. Je kiest voor de all risk autoverzekering met diefstaldekking. Een goede Tesla autoverzekering heeft de nieuwwaarderegeling. Met deze uitgebreide dekking voorkom je dat je bij schade binnen één of twee jaar een bedrag uitgekeerd krijgt waar je geen nieuwe Tesla Y voor kunt kopen. 

De WA casco autoverzekering met de nieuwwaarderegeling kost € 52 per maand. Dit is een autoverzekering met één jaar lang de nieuwwaarderegeling. Bij een total loss schade in het eerste jaar wordt een bedrag uitgekeerd waarmee je een nieuwe Tesla Y kunt kopen. Als je bereid bent om € 12 meer te betalen, dan heb je twee jaar recht op de nieuwwaarde bij een total loss schade.

Check hier alvast je autoverzekering

Wat kost de Tesla Y

Per maand:

Afschrijving in het eerste jaar: € 439
Brandstof: € 75
Motorrijtuigenbelasting: € 0
Autoverzekering: € 52
Totaal: € 566
Wat kost een Tesla Y per maand?

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (1)

Geplaatst door: Paul Mok ()

Beste Juul,

Ik wil mijn 5 jaar oude Tesla 3 naar privé halen.

Van mijn huidige adviseur Carmeleon heb ik een voorstel gehad die € 20.- per maand hoger is.

Dit terwijl de nieuwwaarde garantie en fiscale bijtellingsbeschermer niet meer gegeven wordt.

Heb jij een goed alternatief voorhanden?

Met vriendelijke groet,
Paul Mok

Opmerking van de redactie op 16-04-2024
Beste Paul,

Bedankt voor je reactie. We kijken graag met je mee! Kun je daarvoor een aantal gegevens met ons delen via info@poliswijzer.nl? Het gaat om je kenteken, geboortedatum, postcode, huisnummer, aantal kilometers dat je denkt te gaan rijden in een jaar en het aantal schadevrije jaren.

Groet, Team Poliswijzer.nl

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.