Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Dankzij de zomercheck een zorgeloze autovakantie vieren

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Laat vóór je autovakantie nog de laatste zomercheck uitvoeren om de auto voor te bereiden op een autorit van duizenden kilometers. Neem ook gelijk je autoverzekering mee in de voorbereiding. Wat moet je nog doen aan je auto en je autoverzekering(en) voordat de reis kan beginnen?

Een lange rit naar landen als Frankrijk, Spanje en Italië moet je niet onderschatten voor je auto. Duizenden kilometers achtereen rijden belast de auto behoorlijk. Oververhitting van je motor dreigt vooral als je te maken krijgt met hoge buitentemperaturen. Met een zomercheck verlaag je de kans op autoproblemen tijdens de reis. Sommige punten kun je zelf controleren en andere kun je beter door een specialist laten uitvoeren. Wij vertellen de belangrijkste punten van de zomercheck voor je auto.

Check hier alvast je autoverzekering

Controleer je bandenspanning

De juiste bandenspanning zorgt voor een lager verbruik, maar is zeker ook belangrijk voor de veiligheid. Een te lage of te hoge bandenspanning heeft negatieve gevolgen voor de prestaties en geeft een grotere kans op een klapband. Dit geldt zowel voor  zomerbanden, winterbanden als all-season banden. In het instructieboekje van je auto vind je de juiste bandenspanning. Het is belangrijk dat je de banenspanning regelmatig controleert, aangezien er continu lucht uit de band ontsnapt.

Controleer ook direct de profieldiepte van je autobanden. De profieldiepte is mogelijk goed genoeg voor de APK-keuring, maar voor een optimale veiligheid kun je ervoor kiezen om er toch alvast nieuwe banden onder te zetten. Heb je nog winterbanden onder jouw auto? Ga met spoed naar je garagebedrijf en laat deze vervangen door zomerbanden. Met warm weer hebben winterbanden namelijk een langere remweg.

Zorg voor een werkende airco tijdens de autovakantie

Met een werkende airco wegrijden wil niet zeggen dat de airco ook nog werkt als je in Zuid-Frankrijk aankomt. Een defect in de airco is deels te voorkomen met een airco check. Door het vervangen van filters en het bijvullen van de airco kun je de kans op een defect verkleinen. Laat je auto ook gelijk op andere cruciale punten controleren. Automonteurs weten waar de controlepunten (zomercheck) zitten. Airco onderhoud kan frustraties tijdens de vakantie voorkomen en houd je daarmee lekker koel.

zomercheck

Controleer de vloeistoffen in de auto

Hoeveel benzine, diesel of stroom je nog hebt, kun je op de display van je auto controleren. Het ontbreken van andere belangrijke vloeistoffen merk je pas als het problematisch wordt voor de auto. Het gaat om ruitenwisservloeistof, koelvloeistof en olie. Ruitenwisservloeistof kun je eenvoudig zelf bijvullen en met iets meer kennis van zaken de andere twee vloeistoffen ook. Lees daarvoor de handleiding van je auto. 

Controleer het peil van deze vloeistoffen voordat je van huis vertrekt. Of besteed het uit aan je garagebedrijf. Tijdens de zomercheck controleert de monteur bijvoorbeeld de V-snaar, remschijven, ruitensproeiers en remvloeistof. Afhankelijk van de afspraken met jouw garagebedrijf of autodealer krijg je mogelijk een gratis zomercheck aangeboden of gratis lampen en gratis vloeistoffen. Tijdens de Zomercheck controleert de dealer je  auto op een heleboel essentiële punten, zo rijd jij zorgeloos naar je vakantieadres.

Kijk ook kritisch naar je autoverzekering en reisverzekering

Voor een autovakantie is het ook belangrijk dat je auto goed verzekerd is. Je wilt er niet achterkomen dat bepaalde situaties met je auto tijdens je vakantie niet gedekt zijn door je huidige autoverzekering. De kans is groot dat je door te vergelijken ontdekt dat je jouw auto uitgebreider kunt verzekeren tegen een lagere premie. Je hebt nu bijvoorbeeld een WA beperkt casco autoverzekering tegen een premie van € 35 per maand. Bij het vergelijken blijkt dat je tegen een vergelijkbare premie kunt kiezen voor een All Risk WA casco autoverzekering met een veel uitgebreidere dekking. Een prettig idee om met een ruimer verzekerde auto naar je vakantiebestemming te rijden.

Meer tips!

  • Zorg voor de meest recente kaart. Test je navigatie voordat je vertrekt.
  • Wees voorbereid op de brandende zon. Zorg voor voldoende zonnebrandcrème en drinken in de auto. 
  • Werken de ruitenwissers nog goed?
  • Gaat jouw uitlaat de vakantie doorstaan?

Goed voorbereid op vakantie gaan geeft rust. Zo voorkom je vervelende verrassingen. Een laatste tip. Ben je minimaal WA beperkt casco verzekerd? Met een gratis ruitreparatie kun je een gescheurde ruit voorkomen. Schadevrije ramen zijn in de zomer extra belangrijk. Bij hoge temperaturen kunnen beschadigingen sneller verder scheuren.

Zomercheck auto voor de autovakantie begint

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 8 juli 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.