Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

In 2023 ga je veel meer betalen voor de zorgverzekering

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Jaarlijks op Prinsjesdag doet het kabinet een uitspraak over de premiestijging voor de zorgverzekering het komende jaar. In 2023 verwacht de regering een stijging van ruim € 10 per maand. Kun je dit bedrag bij je huidige premie optellen om te weten welke zorgpremie je in 2023 gaat betalen? We verraden alvast dat de schatting van de minister niet veel zegt over jouw zorgpremie in 2023. Verzekeraars trekken hun eigen plan.

De politieke schatting komt tot stand door gesprekken tussen zorgverzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zorgverzekeraars spreken hun verwachtingen uit waar het ministerie vervolgens een voorspelling op baseert. Stem jouw huishoudboekje voor 2023 hier niet precies op af. De voorspelde premie kan sterk afwijken van jouw premie.

Wat is het verschil tussen de Prinsjesdag premie en de premie die jij uiteindelijk betaalt?

Jaarlijks geeft het kabinet op Prinsjesdag aan met hoeveel euro de basisverzekering ongeveer duurder gaat worden. Op deze geschatte premiestijging wordt de hoogte van de zorgtoeslag afgestemd, en stellen ze later in het jaar de zogenaamde rekenpremie vast. Deze premie is alleen interessant voor de politiek en niet voor jou. De zorgverzekeraars stemmen hun premie af op het bedrag dat ze denken nodig te hebben voor het betalen van alle kosten. De gemiddelde premie heeft alleen maar betrekking op de basisverzekering. 


 

Waarom zegt de premiestijging op Prinsjesdag niets over jouw zorgpremie?

Het verschil tussen de premie die de overheid bekendmaakt in september en de premie die jij voor je zorgverzekering gaat betalen is compleet anders. Dat komt door:

  • De rekenpremie is de geschatte premie, gebaseerd op de kosten voldaan vanuit de basisverzekering;
  • De premie die jij betaalt, is ook deels je eigen keuze. Besef goed: bij de duurste zorgverzekeraar betaalde je in 2022 € 152,90 en bij de goedkoopste € 108,25 voor de basisverzekering. Een verschil van € 535,80 in 2022. Daar komt de premie voor de aanvullende verzekering eventueel nog bij. Neem het heft dus vooral in eigen handen. 

Is de minister een goede voorspeller?

Wij hebben de voorspelde verhogingen van eerdere jaren afgezet tegen de werkelijke verhogingen. Een logische conclusie is dat de voorspelde verhoging van ruim € 10 niet veel zegt over de maandelijkse rekening in 2023. Wij hebben de voorspelde verhoging met Prinsjesdag vergeleken met de gemiddelde stijging van alle zorgverzekeraars en de gemiddelde stijging van de vier grote zorgverzekeraars (Menzis, VGZ, CZ en Zilveren Kruis). In 2018 bijvoorbeeld voorspelde de overheid nog een premiestijging van € 9 per maand. De gemiddelde premie steeg uiteindelijk veel minder hard met € 2,30. De minister zit wel altijd in de goede richting. Als er een stijging wordt voorspeld, komt deze er ook. In de berekening van de gemiddelde premie zijn ook de premies van de vier grote verzekeraars meegenomen.


 

Een verhoging van de zorgpremie kun je eenvoudig tegengaan. De verschillen tussen de premies van basisverzekeringen zijn enorm. Vergelijk daarom ieder jaar je zorgverzekering om te zien hoeveel het voor jou scheelt om over te stappen. 

Wordt jouw zorgverzekering ruim 10 euro duurder? | Poliswijzer

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 21 september 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.