Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

ANWB beloont veilig rijden met premiekorting autoverzekering

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Veilig autorijden gaat geld opleveren. De ANWB gaat premieverlagingen tot 30 procent geven aan automobilisten die niet te hard remmen of optrekken, zich aan de snelheid houden en niet te hard door de bocht gaan. Deelnemers moeten daarvoor wel gegevens over hun rijgedrag delen via een stick in de auto.

De ANWB Veilig Rijden Autoverzekering 

Met de Veilig Rijden Verzekering beweert de ANWB uniek te zijn. 'Uniek aan deze autoverzekering is dat een veilige rijstijl wordt beloond met extra korting op de premie en dat deelnemers tips krijgen om veiliger te rijden. Aan de ene kant stimuleert de ANWB op deze manier de automobilisten om veiliger te gaan rijden en aan de andere kant wordt de schadelast minder. Een win-winsituatie die de verkeersveiligheid in Nederland kan verbeteren.'

Automobilist moet gegevens delen

ANWB-veilig rijden autoverzekering-kortingssysteem.jpgDeelnemers moeten wel hun gegevens delen, want er komt een stick (dongel) in de auto die het rijgedrag nauwkeurig registreert. Deze stick meet de rijstijl van de automobilist op vier onderdelen: snelheid, remmen, optrekken en het nemen van bochten. Op basis van de gegevens over de rijstijl wordt een rijscore berekend. Deze rijscore wordt vertaald in een korting op de basispremie van de verzekering en kan oplopen tot 30%. 

Adviezen en tips om rijstijl te verbeteren 

Op het moment dat verzekerden een onveilige rijstijl laten zien, krijgen zij adviezen en tips om hun rijstijl te verbeteren. De verzekerde krijgt via de Veilige Rijders app een actueel overzicht van de berekende rijscores.

Goede rijstijl levert 10% tot 30% veilige rijderskorting op 

Standaard ontvangt de verzekerde elk kwartaal een veilige rijderskorting van 10% op de premie. De veilige rijderskorting kan per kwartaal oplopen tot 30%, afhankelijk van rijstijl en de uiteindelijke rijscore. Na afloop van ieder kwartaal berekent de ANWB de eindscore en betalen zij de extra korting uit.

Minder schades en ongevallen 

Volgens de ANWB leert ervaring uit Engeland dat mensen die meedoen aan de Veilig Rijden Autoverzekering voor minder schades en ongevallen zorgen. Op basis hiervan acht ANWB het verantwoord om deze deelnemers een korting op hun premie te verlenen tot maximaal 30%. 

Meer rijgedragverzekeringen

De ANWB is niet de eerste die iets met 'big data' doet. Er zijn al langere tijd van dit soort autoverzekeringen, zoals Whoosz en Fairzekering. In een recent gepubliceerd rapport van het Verbond van Verzekeraars, getiteld ‘Grip op data’ (pdf) willen de verzekeraars de zorgen bij het publiek wegnemen over het gebruik van persoonlijke data. Volgens het Verbond kan het gebruik van ‘big data’ leiden tot betere dienstverlening.

Lees ook onze blog: Privacy ruilen voor een lagere premie voor de autoverzekering

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 14 november 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie