Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Neem contact met ons op.
 • Facebook
 • Twitter

Fairzekering: veilig autorijden wordt beloond

Ben jij een autorijder die zich altijd houdt aan de verkeersregels en zodoende veilig rijgedrag vertoont? Er zijn namelijk een aantal verzekeraars die veilig rijgedrag belonen met een korting op de premie. De autoverzekering Fairzekering, die in samenwerking met Nationale Nederlanden is ontwikkeld, is ook zo’n verzekering. De korting op de premie kan hierbij oplopen tot 35%. Dat klinkt niet gek, maar hoe weet je nu of je veilig genoeg rijdt om in aanmerking te komen voor de hoogste korting?

De Chipin

Als je een autoverzekering afsluit bij Fairzekering ontvang je een speciale Chipin-stekker in bruikleen. Dit is een apparaatje dat exact kan bijhoudt hoe veilig je rijdt. Als je na het installeren van de Chipin ongeveer 10 kilometer hebt gereden gaat het apparaat zich automatisch aanmelden bij het netwerk van de verzekeraar. Voor dat aanmelden krijg je meteen eenmalig 10% van je maandpremie teruggestort.

De Chipin registreert naast de reguliere zaken als snelheid, accelaratie en remmen ook de status van je auto en de tijdstippen en locatiegegevens van je autoritten. Maar hoe zit het dan met de privacy? Je gegevens worden gebruikt en bewaard in een database. Op je eigen online dashboard kun je door in te loggen zelf bij deze gegevens. Alle gegevens die je daar bekijkt, ziet jouw autoverzekeraar dus ook. Deze gegevens worden natuurlijk gebruikt om je maandelijkse score te bepalen, maar ook voor andere doeleinden. Zo worden de gegevens van iedereen op een grote berg gegooid en gebruikt om informatie uit te halen. Wil je niet dat al jouw gegevens op deze berg belanden dan kun je jouw rij-data ouder dan twee kalendermaanden eenvoudig verwijderen. Gegevens jonger dan 2 maanden kunnen overigens niet worden gewist. Op basis van deze data analyseert Fairzekering namelijk de criteria die belangrijk zijn voor jouw rijgedrag.

Criteria bij het bepalen van je rijscore

 • Hoe vaak je per 100 kilometer de maximum snelheid overschrijdt
 • Hoe vaak je per 100 kilometer met optrekken een te grote versnelling veroorzaakt
 • Hoe vaak je per 100 kilometer met remmen een te grote vertraging veroorzaakt
 • Welk deel van de door jou afgelegde afstand plaatsvond tussen 19:00 en 05:00 uur (hierbij tellen de uren tussen 23:00-05:00 het zwaarst).
 • Welk deel van de door jou afgelegde afstand binnen de bebouwde kom plaatsvond.
 • Indien de incidenten uit 1 t/m 3 plaatsvinden tijdens de bij punt 4 genoemde uren of binnen de bebouwde kom, leidt dit tot een extra verlaging van jouw rijscore.

Al de deze gegevens komen terecht in een datacentrum waar een computerprogramma er met behulp van een speciaal algoritme jouw maandelijkse rijscore uit bepaald.

Veilig rijden? Hoge korting!

De rijscores bestaan uit 3 categorieën: rood, oranje en groen. Als je in een maand een rijscore hebt behaald van 70% of hoger wordt je door Fairzekering bestempeld als een groene, en dus veilige, bestuurder. Als beloning voor je veilige rijgedrag ontvang je een korting van 35% op je premie. Een oranje score betekent dat je een rijscore hebt tussen de 55% en 70%, hiervoor krijg je een korting van 10%. Ben je een rode bestuurder met een score lager dan 55% dan ben je volgens Fairzekering een onveilige rijder en krijg je geen korting.

Net als de Fairzekering gebruikt ook Voorop met als risicodrager Nationale-Nederlanden een slimme connector om het autorijden inzichtelijk te maken. Whoosz en Polisvoormij gebruiken een app om de vereiste gegevens mee te verzamelen. Ook Ohra is vanaf 1 maart 2015 een proef gestart met een device dat het rijgedrag van verzekerden volgt. Het lijkt er op dat steeds meer autoverzekeraars korting zullen geven voor het op deze wijze registreren van veilig rijden. Tegelijkertijd kun je je dus afvragen of het bestaande bonus-malus systeem zijn langste tijd heeft gehad. Dat systeem bepaalt nu nog de korting die je opbouwt voor het aantal schadevrije jaren dat je veilig of onveilig hebt gereden. Onveilige rijders zullen niet snel overstappen naar de Fairzekering tenzij de basispremie al aantrekkelijk laag is. En dat is precies wat Fairzekering wil. Veilige rijders veroorzaken namelijk minder snel schade, des te beter voor de verzekeraar dus.

Voordelen Fairzekering

 • Korting op de premie door veilig te rijden
 • Inzicht in je eigen rijstijl via Mijn Dashboard
 • Gratis vervangende auto bij schade

Nadelen Fairzekering

 • Privacy gevoelig
 • Er worden kosten in rekening gebracht voor het verzenden van de telematica data
 • Na een jaar pas elke dag opzegbaar
 • Wil je geen gebruik meer maken van de Chipin, dan kost het je € 50,- als je het zwarte apparaatje niet binnen een maand na melding terugstuurt naar Fairzekering
 • Nieuwwaarde regeling van slechts 1 jaar
 • Hoog eigen risico als je de schade laat repareren bij een niet-gecontracteerd schadeherstelbedrijf

Navigatie