Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Door veilig autorijden kun je een korting krijgen op de premie

Schadevrij rijden geeft je recht op schadevrije jaren. Meerdere verzekeraars bieden een autoverzekering aan waarin de premie mede afhankelijk is van het rijgedrag. Veilige rijders krijgen bijvoorbeeld 20% extra korting op de premie. Maar deze verzekeringsvorm heeft ook nadelen. Je geeft privacy op voor een paar euro’s korting op de autoverzekering. Moet je dat wel willen?

kennisbank-auto-met-gefrustreerde-vrouw-1.png

Hoe leggen verzekeraars het rijgedrag vast?

Het idee om de premie af te laten hangen van het rijgedrag is leuk bedacht, maar hoe gaan verzekeraars het meten? Hoe maken verzekeraars onderscheid tussen rond racende jongeren die met gierende banden bij een verkeerslicht weg rijden en keurige autorijders die fatsoenlijk auto kunnen rijden? Het rijgedrag meten de verzekeraars met een app op de telefoon van de bestuurder van de auto.

Wat leggen verzekeraars rijgedrag vast?

Verzekeraars meten onder andere de manier van remmen en hoe snel je rijdt en optrekt. Ook een abrupte uitwijkmanoeuvre kan iets zeggen over het rijgedrag. Blijf je binnen de door de verzekeraar vastgestelde maatstaven? Dan krijg je een extra korting op de premie. Het is aan de verzekeraar om de grenzen aan te geven. Wat de ene verzekeraar betitelt als goed rijgedrag kan de andere verzekeraar zeggen dat je geen recht hebt op een extra korting.

Welke verzekeraars bieden een rijgedrag autoverzekering?

Meerdere verzekeraars zijn erin gedoken. Enkele voorbeelden zijn:

Nadelen rijgedrag autoverzekering:

  • Je geeft veel prijs over jezelf. De verzekeraar weet waar jij wanneer rijdt;
  • Bij een ongeval kan de opgeslagen data gebruikt worden om te bepalen waardoor een ongeluk is ontstaan. Te hard rijden op een weg waar je maar 50 mag rijden kan dus gevolgen hebben;
  • Het door hard remmen voorkomen van een ongeval wordt geregistreerd als onveilig rijden, maar misschien moet je wel een medaille verdienen dat je een ongeluk hebt voorkomen;
  • Je maakt kans op extra korting. De korting kun je mislopen. Houd daar rekening mee;
  • Wat gaat de verzekeraar met jouw data doen? Ze zeggen dat ze er verantwoord mee om gaan, maar kun je daarop vertrouwen?

Voordelen van de rijgedrag autoverzekering:

  • Op de premie krijg je (onder voorwaarden) nog een extra korting;
  • Het stimuleert het veilig rijden;
  • Bijkomend voordeel is dat je ook nog eens zuiniger rijdt;
  • De opgeslagen data kan jou ook vrijpleiten bij een ongeval.

autoverzekering.jpg

Het verkeer wordt niet veiliger door de rijgedrag autoverzekering

Je kunt vrijwillig kiezen voor deze autoverzekering. Verzekerden die zelf beseffen dat hun rijgedrag te wensen over laat, kiezen niet voor deze polis. Zolang deze autoverzekering niet door de meerderheid wordt gebruikt, zal het verkeer niet veiliger worden. De rijgedrag autoverzekering is nog niet volledig ingeburgerd en het is de vraag of dat ooit gaat gebeuren.

Geactualiseerd: woensdag 7 juni 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie