Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Autoschade onderling regelen – doen of niet doen?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Schade claimen op je autoverzekering kan gevolgen hebben voor de opgebouwde schadevrije jaren. Is het verstandig om schades onderling met de tegenpartij te regelen? Een schade voor eigen rekening nemen kan voordelig zijn, een schade regelen buiten de verzekeraar om is niet verstandig.

auto-file.jpg

Een met je auto aangerichte schade claimen op de autoverzekering heeft negatieve gevolgen voor de opgebouwde schadevrije jaren, en dus mogelijk ook op de premie. Stel, je claimt € 500 op je autoverzekering. Hierdoor stijgt de premie de komende jaren met meer dan € 500. In dit geval is het niet verstandig om de schade te claimen op je autoverzekering. Wij raden jou wel aan om je autoverzekeraar in te schakelen. Wat het onderscheid is, lichten wij graag toe.

Hoe werken schadevrije jaren?

Als je in een verzekeringsjaar geen claim indient bij jouw autoverzekeraar, bouw je één schadevrij jaar op. Geen schades claimen beloont de verzekeraar met een korting op de premie. De schadevrije jaren zijn namelijk gekoppeld aan een kortingspercentage op de autoverzekering. Door het schadevrij rijden kun je een korting opbouwen tot 75 procent en bij sommige verzekeraars zelfs tot 85 procent. Bij het claimen van een schade verlies je in één keer meerdere schadevrije jaren. Je hebt er dus een groot belang bij om geen schades aan te richten.

Waardoor kan het zelf betalen van een schade soms uit?

Bij het claimen op je autoverzekering kan de korting op de autoverzekering in één klap tientallen procenten zakken. Met een forse premieverhoging tot gevolg.

Voorbeeld

De verzekeraar brengt jou een premie in rekening van € 1000. Door het schadevrije rijden heb je recht op een korting van 65%. Door één schuldschade zakt jouw korting naar 35%. Als we geen rekening houden met kosten en assurantiebelasting stijgt de premie van € 350 naar € 650. Het eerste jaar betaal je dus € 300 aan premie extra. Maar de gevolgen van de claim zijn groter. In de opvolgende verzekeringsjaren valt de premie ook hoger uit in vergelijking met de situatie dat je de schade niet had claimt. Over meerdere jaren gerekend betaal je meer dan € 1000 extra aan premie in dit voorbeeld.

autoschade.jpg

Waarom is de schade onderling afwikkelen niet verstandig?

De verzekeraar niet inschakelen en het rechtstreeks regelen met de tegenpartij is niet zonder risico’s. Je moet namelijk goed weten hoe de procedure loopt en wat jouw rechten en plichten zijn. Dit verhaal gaat vooral op als er discussie bestaat over de exacte toedracht van de schade. Ga de schade dus bij voorkeur niet regelen buiten de verzekeraar om.

Schade toch voor eigen rekening nemen

Als het om een gering schadebedrag gaat, kun je jouw verzekeraar verzoeken om de schade niet uit te betalen. Jij kunt de betaling aan de tegenpartij van ze overnemen. Dit geeft jou het voordeel dat het jou geen schadevrije jaren kost. Je hebt een half jaar tot een jaar de tijd om de schade toch voor eigen rekening te nemen. Op dezelfde manier kun je bij de WA casco autoverzekering ook je eigen schade zelf dragen. Bij twijfel of het verstandig is om de schade zelf te betalen kun je overleggen met de verzekeraar. Zij kunnen de gevolgen voor de premie voor jou berekenen over meerdere jaren.

Ben je niet tevreden met je verzekeraar of wil je geld besparen op je autoverzekering? Overstappen naar een goedkope autoverzekering kunnen wij jou bij helpen. Hierbij letten wij natuurlijk ook op de kwaliteit van de verzekering. 

Geactualiseerd: 15-05-2019

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 15 mei 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie