Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

De meeste autoverzekeringen zijn standaard, maar er zijn uitzonderingen

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Verzekeraars bieden op hoofdlijnen dezelfde autoverzekeringen aan. Er zijn ook verzekeraars die het anders doen. Er is bijvoorbeeld een autoverzekering speciaal voor zeer veilige rijders en voor mensen die weinig kilometers rijden in ruil voor een lagere premie. Wanneer zijn deze verzekeringen de beste keuze voor jou?

autoverzekeringen

Voor een nieuwe auto sluit je een WA casco autoverzekering af en voor een oude auto heb je voldoende aan de WA-dekking. Daar kunnen we helder over zijn, en daar onderscheiden verzekeraars zich ook nauwelijks in. Er bestaan ook autoverzekeringen die zich op een speciale doelgroep richten. Een aantal 'andere' autoverzekeringen lichten we eruit. 

Weinig rijden

De Bundelz autoverzekering is een initiatief van de verzekeraar Nationale Nederlanden. Deze autoverzekering is gericht op automobilisten die de auto eigenlijk alleen maar gebruiken voor het boodschappen doen en andere korte ritjes in de eigen woonplaats. De meeste verzekeraars laten de premie mede afhangen van het aantal met de auto te rijden kilometers, maar ze zijn niet gericht op automobilisten die maar een paar duizend kilometers per jaar rijden. Bij Bundelz wel. Daar reken je af per 1000 gereden kilometers. Als je 2000 kilometer per jaar rijdt, heb je twee zogenaamde bundels nodig. Vooral als je maar tot 3000 kilometer per jaar rijdt, kun je Bundelz overwegen. Waar het omslagpunt ligt verschilt per geval.

Veilig rijden

ANWB en Fairzekering zijn voorbeelden van verzekeraars die autoverzekeringen aanbieden waarbij de premie deels afhankelijk is van jouw rijgedrag. De premie hangt onder andere af van hoe snel je rijdt en optrekt en hoe vaak je abrupt remt. Door een optimaal rijgedrag kun je een korting krijgen op de premie. De verzekeraar bepaalt wat goed rijgedrag is. Er zijn verschillende manieren om het rijgedrag te meten. Dat kan via een app op de telefoon of je moet een speciale-stekker plaatsen in je auto. 

De verzekeraar verzamelt informatie via de app of de stekker. De privacy staat ter discussie bij deze autoverzekeringen, maar de verzekeraars geven aan dat ze de verzamelde data alleen gebruiken voor het beoordelen van jouw manier van rijden. Toch geef je veel informatie over jezelf aan de verzekeraar. Niet iedereen zal daarom kiezen voor een rijgedrag autoverzekering.

autoverzekering-weekendje-weg-0.png

Rijden in geleende auto

Als je de auto leent van je buurman, ben je gewoon verzekerd op de polis van de eigenaar van de auto. Een schade veroorzaken met de auto van een ander heeft wel financiële gevolgen. Er is vaak een eigen risico verschuldigd, maar dat is nog niet het grootste probleem. Schades die niet te verhalen zijn hebben vaak invloed op de hoogte van de premie. Door bijvoorbeeld een aanrijding verliest de eigenaar schadevrije jaren. Met een leenautoverzekering van OHRA kun je als lener deze risico’s verzekeren. Helaas is de terugval in schadevrije jaren vaak beperkt verzekerd, maar de financiële gevolgen van een schade worden wel deels opgevangen.

Er zijn tijdelijke autoverzekeringen

Meestal sluit je een autoverzekering af voor één jaar. Korter dan een jaar een auto verzekeren is wel mogelijk. Daar hoef je geen speciale verzekering voor af te sluiten. Bijvoorbeeld bij Inshared, Ditzo en OHRA is de autoverzekering dagelijks opzegbaar. Je koopt bijvoorbeeld speciaal voor de vakantie een cabrio, die je na de vakantie weer opslaat in je garage. Door de dagelijks opzegbare autoverzekering zit je niet vast aan een contract van één jaar. 

Heb je nog vragen over het afsluiten en het vergelijken van autoverzekeringen? Tijdens kantooruren zitten onze gediplomeerde adviseurs voor je klaar om je te voorzien van een passend advies waar je verder mee kunt.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 300
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie