Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Prepaid autoverzekering – Nuttig of zinloos?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Alleen al het bezitten van een auto geeft hoge maandlasten aan belasting, afschrijving en verzekering. Zonde, vooral als de auto maar weinig wordt gebruikt. Door de verrassende samenwerking tussen verzekeraar Nationale Nederlanden en Vodafone kun je jouw auto nu prepaid verzekeren. Is deze nieuwe verzekeringsvorm nuttig of zinloos?

auto - vergelijken.jpg

Proef

De verzekeringsvorm is als proef in de markt gezet onder de naam Bundelz. Het is een eenvoudige verzekering, bedoeld voor automobilisten die weinig rijden en hun auto vooral voor korte afstanden gebruiken. Voor de WA verzekering betaal je € 50 per 1000 kilometer en voor de WA casco (allrisk) verzekering € 70 per 1000 kilometer. Je koopt eigenlijk voor 1000 kilometer prepaid een verzekering in. Ze blijven een jaar geldig, en vervallen daarna. Als het op is, ga je voor de volgende 1000 kilometer.

Voor wie is deze autoverzekering?

Bundelz is niets voor jou als je dagelijks voor jouw werk van Almere naar Amsterdam rijdt. Het is juist voor iedereen die een auto heeft voor de comfort, maar er eigenlijk nauwelijks gebruik van maakt. Rijd je tot 100 kilometer per week? Bundelz kan iets voor jou zijn, tenminste volgens de aanbieders van deze verzekering zelf. Het is nog een pilot. Voor de prepaid autoverzekering moet je minimaal 30 jaar oud zijn en 8 of meer schadevrije jaren hebben. Een nadeeltje is wel dat de nieuwwaarde van de auto niet hoger mag zijn dan € 30.000. Hierdoor valt een grote groep van autobezitters buiten de boot.

auto shoppen.jpg

Eenvoud is het sleutelwoord. Verwacht dus geen aanvullende verzekeringen en ruime keuze in verzekeringsvormen. Je kiest de WA autoverzekering of de WA casco (allrisk). Andere smaken bieden ze niet aan.

Hoe weet de verzekeraar hoeveel je rijdt?

Een voorwaarde voor de verzekering is het plaatsen van een stekker in de ODB-poort van jouw auto. Deze legt digitaal vast hoeveel je rijdt. Trouwens, ook waar je rijdt en hoe jouw rijgedrag is. Dit brengt wel een privacy issue met zich mee, maar je moet erop vertrouwen dat Bundelz je gegevens niet misbruikt. Een slimme autoverzekering met een stekker in de ODB-poort is overigens niet uniek. Steeds meer verzekeraars bieden het aan.

Nuttig of zinloos?

Wij hebben de proef op de som genomen. Aan de hand van twee casussen laten wij zien wanneer het wel en niet uit kan.

Voorbeeld 1: Een man van 35 jaar oud heeft 8 schadevrije jaren opgebouwd. Zijn Fiat Panda uit 2014 wil hij WA casco verzekeren. Hij rijdt 7500 kilometer per jaar. Wat kost het verzekeren?
Via Bundelz: 8 prepaid bundels x € 70 = € 560 per jaar
Vergelijken via Poliswijzer.nl: € 217 per jaar

Voorbeeld 2: Dezelfde man met 8 schadevrije jaren wil dezelfde auto verzekeren. Het grote verschil is, hij rijdt nu maar 3000 kilometer per jaar. Nu kiezen voor prepaid?
Via Bundelz: 3 prepaid bundels x € 70 = € 210 per jaar
Vergelijken via Poliswijzer.nl: € 217 per jaar

Conclusie

Uitgaande van het voorbeeld ligt het omslagpunt bij 3000 kilometer per jaar. Bij meer kilometers kan de man in ons voorbeeld beter autoverzekeringen vergelijken en de beste en goedkoopste kiezen. Er kunnen factoren spelen waardoor de prepaid autoverzekering eerder uit kan. Bijvoorbeeld voor een auto met een cataloguswaarde van bijna € 30.000. Ook als je bijvoorbeeld in de Randstad woont, kan het omslagpunt bij meer dan 3000 kilometer per jaar liggen.

Bij de eerste oogopslag kan de prepaid autoverzekering interessant lijken. Verdiep je je er verder in, dan blijkt dat het ook voor autobezitters die weinig rijden vaak niet interessant is.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 10 oktober 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie