Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Blikseminslag in je auto – Wat nu?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Van een beetje regen wordt je auto niet slechter, maar blikseminslag kan een ander verhaal zijn. We gaan een paar misverstanden over blikseminslag ophelderen en vertellen wat je aan je autoverzekering hebt bij schade door blikseminslag.

blikseminslag

Alleen al bij de gedachte aan blikseminslag is je eerste zorg waarschijnlijk niet jouw auto. Als je auto er zwaar beschadigd uit komt, heb je weliswaar iets aan een autoverzekering. Maar wat zijn je overlevingskansen? Kun je beter de auto aan de kant zetten bij onweer en bliksem of is dat een fabel?

Hoe veilig zit je in een auto bij blikseminslag?

Over het risico van blikseminslag is nagedacht in de constructie van auto’s. De zogenaamde kooi van Faraday werkt als een geleider van stroom. De auto geeft de energie door aan de grond. De auto is dus eigenlijk een doorgeefluik. Het is niet zo dat je er niets van merkt, maar je zult er geen lichamelijke schade aan overhouden. Toch is het wel gevaarlijk. Doordat je schrikt kun je vreemde stuurmanoeuvres uithalen. Dus volledig veilig zit je niet, maar de auto biedt bescherming tegen blikseminslag. Mogelijk komt je auto er ook ongeschonden uit.

Pas op met een cabrio. Deze auto’s hebben geen beschermingskooi, dus zet je auto aan de kant bij onweer om een blikseminslag te voorkomen.

Misverstand 1: Je auto na blikseminslag tegen een lantaarnpaal aanzetten helpt

Veel mensen denken dit, maar dat is een fabel. Je auto voorzichtig tegen een lantaarnpaal tikken zal je ook niet meevallen. Waarschijnlijk wordt de knal groter dan je wilt. Autoschade kun je claimen op de WA casco autoverzekering, maar het kost je wel schadevrije jaren. In principe kan de verzekeraar een dergelijke schadeclaim ook afwijzen. Je kunt namelijk zeggen dat de schade opzettelijk veroorzaakt is. Het kan een lastige discussie worden met de verzekeraar.

Misverstand 2: Na blikseminslag moet je in de auto blijven zitten

Na een blikseminslag verdwijnt de energie gelijk via de auto de grond in. Blijven zitten in de auto in verband met de veiligheid hoeft dus niet. Dit is een fabel, maar als je getroffen bent door bliksem is het uitstappen uit de auto wel een spannend moment. Alleen al omdat je ook wel eens gehoord hebt dat je moet blijven zitten na een inslag. 

Wat als je door de schrik een ongeval veroorzaakt?

Door het schrikeffect na de blikseminslag kun je wel een ongeval veroorzaken. In paniek geef je bijvoorbeeld een zwieper aan je stuur. Krijg je de schade vergoed vanuit de autoverzekering? Met uitsluitend de WA autoverzekering keert de verzekeraar jouw schade aan de auto niet uit. Blikseminslag is wel verzekerd in de WA beperkt casco, maar in dit geval ligt het anders. Als je een schade veroorzaakt door de schrik, is de schade niet rechtstreeks veroorzaakt door een blikseminslag (onweer). Dus keert de WA beperkt casco waarschijnlijk niet uit. Met de WA volledig casco autoverzekering ben je wel verzekerd.

elektrische-auto.jpg

Kleven er andere gevaren aan blikseminslag voor een elektrische auto?

Het lijkt logisch dat bij een elektrische auto andere gevaren een rol spelen. Bij een blikseminslag in een tv of een wasmachine kan er namelijk brand ontstaat. Gelukkig levert een elektrische auto geen extra gevaar op bij bliksem. Door de kooi van Faraday wordt de elektrische lading ook in de elektrische auto afgevoerd. De elektronica in de auto kan beschadigd raken, maar ook auto’s op fossiele brandstoffen zijn tegenwoordig overladen met elektrische apparatuur.

Is jouw auto WA verzekerd, maar wil je ook een vergoeding bij (bliksem)schade aan je auto? Wist je dat je door de grote premieverschillen mogelijk tegen een iets hogere premie je auto ook all risk (WA volledig casco) kunt verzekeren? Met een beetje geluk gaat het je niet eens extra geld kosten. Vergelijk je autoverzekering maar eens met wat andere verzekeraars jou bieden.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 17 augustus 2020

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie