Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

De 5 meest zinloze verzekeringen

door Juul Dijkhuis 3 reacties Leestijd: 4 minuten

verzekering.jpgJe kunt het zo gek niet bedenken of er is een verzekering voor beschikbaar. Sommige verzekeringen zijn gewoon weggegooid geld. Voor de meest zinloze verzekeringen gaan wij jou behoeden.

Een WA-autoverzekering en de zorgverzekering zijn verplicht. Andere verzekeringen zijn aan te raden, zoals de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren en de woonhuisverzekering. Verdere verzekeringen kunnen bij schade in uitzonderingsgevallen nuttig zijn, maar over de toegevoegde waarde kun je twijfelen. De toppers in nutteloosheid lichten wij toe.

Zinloze verzekering #1 – Aanvullende zorgverzekering

De basisverzekering is qua dekking bij alle verzekeraars gelijk. Dit gaat zeker niet op voor de premie, maar wel voor de dekking. Als de dekking in basisverzekering niet voldoende is, kun je kiezen voor een aanvulling. Gerekend over 2015 had maar 15,9% van de verzekerden geen aanvullende verzekering. Maar de vraag rijst of dat wel echt zo noodzakelijk is? Aanvullende verzekeringen bevatten vaak ook dekkingen die je niet nodig hebt. Voor een ruime vergoeding voor brillen/contactlenzen of voor een vergoeding een gehoorapparaat kan een aanvullende zorgverzekering vaak niet uit. Informeer bij jouw zorgverzekeraar hoe vaak je in de afgelopen jaren gebruik hebt gemaakt van de aanvullende zorgverzekering. Het schrappen van deze aanvulling kan je meer dan honderd euro per jaar besparen.

zorgverzekering_pillen.jpg

Zinloze verzekering #2 – Ongevallen inzittendenverzekering

Automobilisten die geregeld passagiers meenemen, voelen zich vaak moreel verplicht om een ongevallen inzittendenverzekering af te sluiten. Deze verzekering keert een bedrag uit bij blijvende invaliditeit en bij overlijden van de passagiers ten gevolge van een ongeval. Vaak kan schade ook verhaald worden op de WA-verzekering van de automobilist zelf of van de veroorzakende tegenpartij. Dit maakt de toegevoegde waarde van de verzekering beperkt. Een groot nadeel is dat er alleen een vergoeding volgt bij zeer zwaar letsel of overlijden. Je kunt beter kiezen voor de schadeverzekering inzittenden. Deze is iets duurder, maar biedt een veel ruimere dekking. Bij blijvende invaliditeit draagt deze verzekering de werkelijke kosten. Dit kan eenvoudig gaan om honderdduizenden euro’s. Ook materiële schade is te claimen op de schadeverzekering inzittenden.

Zinloze verzekering #3 – Extra garantieverzekering

Bij het kopen van duurdere elektronica heb je soms de optie om een aanvullende garantieverzekering af te sluiten. Verkopers hebben er vaak een mooi verhaal bij en proberen je tientallen euro’s extra uit de zak te kloppen. Je betaalt eigenlijk premie voor iets waar je wettelijk recht op hebt. Je hebt namelijk recht op een degelijk en werkend product. Ook als het defect optreedt na één jaar na het aankopen. Daar komt ook nog bij dat er vaak strikte voorwaarden gelden voor een uitkering en je hebt vaak ook nog een eigen risico. Begin er niet aan!

laptop.jpg

Zinloze verzekering #4 – Zinloos Geweld Verzekering

Je kunt je echt waar verzekeren tegen de gevolgen van zinloos geweld. Als slachtoffer krijg je bij een dergelijk incident een uitkering van maximaal € 100000. Dit bedrag kun je gebruiken voor materiele schade en voor het compenseren voor letselschade. Ook inkomstenderving doordat je tijdelijk niet kunt werken krijg je uitgekeerd door de verzekeraar. Een voorwaarde is wel dat je het geweld niet zelf hebt uitgelokt of veroorzaakt. Ook schade door roekeloosheid wordt uitgesloten. Er zitten dus nogal wat escape routes in voor de verzekeraar om niet uit te hoeven keren. Wat is bijvoorbeeld de definitie van het zelf uitlokken. Een goed voorbeeld van een zinloze verzekering.

Zinloze verzekering #5 – Smartphone verzekering

Het idee van de smartphone verzekering is goed, maar de uitwerking is minder. Smartphones zijn kostbare bezittingen die wij graag goed verzekeren. Toch zijn de verzekeringen zinloos door de hoogte van de premie en het naar verhouding hoge eigen risico. Ook bouwen verzekeraars vaak slimme polisvoorwaarden in waardoor bijvoorbeeld diefstal van je smartphone in veel situaties niet verzekerd is. De premie komt vaak uit boven de € 100 per jaar, terwijl de telefoon bijvoorbeeld € 500 waard is. Bij schade draai je ook nog zelf op voor bijvoorbeeld € 50 eigen risico. Sluit een dergelijke verzekering dus niet blind af. Verdiep je eerst in de toegevoegde waarde. Meer weten? Lees op Bellen.com alles over telefoonverzekering.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 2 maart 2017

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (3)

Geplaatst door: Juul Dijkhuis ()

Wij begrijpen de verwarring over #1 en #4. Voor de duidelijkheid hebben wij #4 vervangen door een andere zinloze verzekering.

Geplaatst door: Juul Dijkhuis ()

Dat lijkt misschien tegenstrijdig, maar dat is het niet. Iedereen met een aanvullende zorgverzekering moet goed kijken naar wat de toegevoegde waarde is. Maak je er wel echt gebruik van? Het zijn vaak kostbare aanvullingen die je wel echt nodig moet hebben, anders kun je ze beter schrappen. Bij #4 wijs ik mensen erop dat het meeverzekeren van medische kosten in een reisverzekering vaak niet noodzakelijk is als er al een aanvullende zorgverzekering is.
Kortom de aanvullende zorgverzekering en de medische kosten in de reisverzekering zijn niet altijd zinloos. Je kunt geld besparen door deze verzekeringen goed af te wegen.

Geplaatst door: Tiemen Rapati ()

Hm, hoe werkt dit nou? Bij #4 geef je als reden voor de zinloosheid van het verzekeren tegen medische kosten in het buitenland dat de meeste Nederlanders een aanvullende zorgverzekering hebben; iets wat je bij #1 ontmoedigt?

Ik wil mensen juist op het hart drukken héél goed naar verzekering in het buitenland te kijken. Vaak staat daar een bedrag van €10,000 oid; iets wat veel lijkt. Maar waar je als je in Amerika in het ziekenhuis opgenomen wordt binnen een paar dagen doorheen bent. Breek een been of krijg een hartaanval tijdens je vakantie in Amerika en je kunt wel eens nog veel verder van huis zijn dan je al dacht.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.