Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Door subsidie is elektrische tweedehands auto gewild: wat zijn de voorwaarden?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Het gaat goed met de verkoop van de elektrische auto. Dat geldt zeker voor de ‘tweedehandsjes’. In het eerste kwartaal van 2021 zijn er twee keer zoveel gebruikte elektrische auto’s verkocht als in het eerste kwartaal van 2020. Het succes wordt mede veroorzaakt door de subsidie van € 2000 van de overheid. 

elektrische tweedehands auto

Voor 2021 is er een subsidiepot van € 13,5 miljoen beschikbaar voor tweedehands elektrische auto’s. Particulieren die er één kopen hebben recht op een vergoeding van € 2000. Dat komt mooi uit, want de elektrische auto is gemiddeld duurder in aanschaf dan auto’s op fossiele brandstoffen. Per 21 april was er voor €3.716.000 aan subsidies opgeëist. Er zit dus nog voldoende in de pot als je ook op zoek bent naar een gebruikte elektrische auto.

Voorwaarden voor subsidie

Het geld uit de subsidiepot is niet bedoeld voor creatievelingen die met een trucje subsidiegeld (lees belastinggeld) proberen op te strijken. Daarom zijn er een aantal eisen waaraan je moet voldoen voordat je de tegemoetkoming krijgt. Het gaat om de volgende voorwaarden:

  • Het mag geen auto zijn die is omgebouwd naar een elektrische auto.
  • Op een volle accu moet je minimaal 120 kilometer met de auto kunnen rijden.
  • De oorspronkelijke nieuwwaarde moet tussen € 12.000 en € 45.000 liggen. 

De populairste elektrische tweedehands auto’s

Bovag heeft uitgezocht welke gebruikte elektrische auto’s het meest worden verkocht. Populaire exemplaren zijn de Renault Zoe, BMW i3 en de Nissan Leaf. De grotere en duurdere Tesla en de Jaguar I-pace ontbreken in de toplijstjes. Dat komt door de hoge prijs voor een gebruikte auto van deze merken. Ook de subsidie kan hierin een rol spelen. Door de hoge cataloguswaarde van deze auto’s, krijg je geen subsidie voor deze tweedehands elektrische auto’s.

elektrische tweedehands auto

Automerken waarvoor je subsidie krijgt

Er zijn verschillende catalogusprijzen die je kunt koppelen aan auto’s. Ook is het niet altijd duidelijk wat de actieradius van een elektrische auto is, want er zijn verschillende criteria om dat te meten. Daarom heeft Rijksoverheid ervoor gekozen om een lijst op te stellen met automerken en types die recht geven op de subsidie. Dit wordt ook wel de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren lijst genoemd. De afkorting luidt de SEPP-lijst. Deze kun je vinden op RVO.nl

Kosten elektrische auto vaak onderschat

Het elektrisch rijden heeft zeker voordelen, maar de hoge kosten van een elektrische auto moet je ook niet onderschatten. Je moet bijvoorbeeld een oplaadpaal bij je huis plaatsen. Met veel pech is de meterkast niet afgestemd op de vraag naar stroom waardoor je ook nog moet investeren in een nieuwe meterkast.

De kosten van een tweedehands elektrische auto liggen gemiddeld hoger dan van een auto op benzine of diesel. Waarschijnlijk heb je aan de € 2000 subsidie niet voldoende om het verschil in aanschafkosten te overbruggen. Ook het verzekeren van de elektrische auto is duurder. Dat komt vooral door de hoge cataloguswaarde van deze auto’s. Gelukkig kunnen we jou helpen om de kosten van het verzekeren van een elektrische auto zo laag mogelijk te houden.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie